Azt mindannyian tudjuk, hogy szervezetünkben a csontok ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz, illetve az ízületek védik is a csontokat – de milyen szerepük is van pontosan, és mit tehetünk azért, hogy megvédjük az egészségüket? A következő cikkben ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni.
Az ízületben a csontfelszínt ízületi porc borítja, amihez az ízületi nedv biztosítja a „kenőanyagot”, így ennek köszönhetően a porc akadálytalanul mozdulhat el. Azonban azt is érdemes tudni, hogy nyugalmi állapotban kevesebb ez a kenőanyag. Többek között ezért is fontos bemelegíteni sportolás, valamint mozgás előtt, ugyanis ezáltal kezd el termelődni igazán az ízületi nedv. Ha nem figyelünk erre oda, akkor előbb-utóbb ez porckopáshoz, majd ízületi fájdalomhoz vezethet, ezért a legjobb mindig a megelőzésre figyelni.
Sokszor kérdezik tőlem a vendégeim, hogy én fogyasztok-e valamilyen táplálékkiegészítőt az ízületeim védelmére. A válaszom igen, de azt is kihangsúlyozom, hogy megfelelő táplálkozással és súlykontrollal megelőzhető a baj, hiszen azért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi súlyt kell cipelnünk a mindennapokban. Az én mottóm az, hogy jobb félni, mint megijedni.
Az ízületvédő termékek általában a következő összetevőkből állnak:
MSM (metil-szulfonil metán) – Alapvetően megtalálható a tejtermékekben, a tojásban, a húsokban, de ezeknek az élelmiszereknek a feldolgozása során az MSM-tartalmuk csökken. Gyulladáscsökkentő hatása van, és segít a szervezetnek új ízületi és izomszöveteket kialakítani.
Glükozamin – Ez tulajdonképpen egy vegyület, amely a szénhidrátok csoportjába tartozik, és maga a szervezet nem tudja előállítani. Természetes anyag, amelyet a tengeri állatok kitinpáncéljából nyernek ki. Hatással van a porcszövetet bontó enzimekre, és megakadályozhatja a porcszövet pusztulását, ráadásul mivel magas a vízmegkötő képessége, nagyban növeli az ízületi folyadék viszkozitását.
Kurkuma – Általában a gyulladáscsökkentő hatása miatt kerül bele az ízületvédő termékekbe.
Hialuronsav – Az ízületek természetes alkotóeleme. A porcszövetet táplálja, és az ízületi folyadékot sűríti. Az újszülöttek kötőszövetében még rengeteg található, de a mennyisége az évek múlásával, megközelítőleg a húszas éveink után, egyre inkább csökken a szervezetünkben.
Kollagén – Szilárdító és összetartó szerepe van. Számtalan hasznos tulajdonsága miatt pedig ki is emelném a többi közül. Sokan azt gondolják, hogy azért van rá szükségünk, mert megjelentek a ráncok a szemünk körül… Mondjuk én kifejezetten büszke vagyok rájuk! Ha valaki meri venni a bátorságot, hogy megjegyzést tegyen rájuk, ezt szoktam válaszolni: „Tudod te, hogy ebben mennyi munka van?!” Viccet félretéve, tulajdonképpen a ráncok csak a kezdeti és elhanyagolható tünetek.
Tulajdonképpen mi is az a kollagén?
Minden szervben megtalálható, mint a sejtek „ragasztóanyaga”, a neve is ezt tükrözi, hiszen a görög cola („ragasztó”) szóból ered. Mondhatjuk azt is, hogy egy, a szervezetünket összetartó, rostos kötőszövet, amely erőt és rugalmasságot ad a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A bőrünk 75%-a ebből épül fel, és testünk fehérjetartalmának körülbelül 30%-a kollagénből áll, így fontos alkotóeleme a csontoknak, porcoknak, inaknak, szalagoknak és a kötőszöveteknek.
Sajnos a mennyisége a szervezetünkben évente csökken, a környezeti hatások, szennyeződések, külső stressz és a dohányzás miatt, ezért legyengül a csontszerkezet, valamint az izmok, inak és az ízületi szövetek is elernyednek. Így szép lassan érzékeljük, hogy a szervezetünk fokozatosan leépül.
Az a legjobb, ha a kollagént folyékony formában fogyasztjuk, ugyanis az így bevitt anyag szép lassan a saját testünket is kollagéntermelésre ösztönzi, és ennek következtében hamarosan jelentkeznek a jótékony hatásai is.
A legismertebb tulajdonságai közé tartozik, hogy csökkenti a ráncokat, mivel a bőr és a szövetek rugalmasságát segíti, valamint támogatja a bőrünk, hajunk, kötőszöveteink és fogaink egészségét. Viszont érdemes szem előtt tartani, hogy szervezetünk csak a hidrolizált kollagént tudja szintetizálni!
Jó hír, hogy különböző élelmiszerekkel serkenthetjük a kollagéntermelést, például kelkáposzta, paprika, szőlőmagolaj, répa és citrusfélék fogyasztásával.
A végén kiemelnék még egy nagyon fontos érvet a sportolás mellett, ugyanis az erős és megfelelően működő izmok óriási terhet vesznek le az ízületekről, mivel a mozgásszegény életmód akár az ízületeink „halálát” is jelentheti!
Szólj hozzá