Keresés
Close this search box.

Sikeresen zárult a Bécs Napok Budapesten

blank

Aktuális városi kihívások mint klímavédelem, mobilitás, szociális városrehabilitáció, esélyegyenlőség, okos megoldások és regionális együttműködések álltak a július 2. és 4. között megrendezett Bécs Napok Budapesten rendezvénysorozat középpontjában.

A július másodikai ünnepélyes megnyitón Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Városháza parkban arról beszélt, milyen sokat tesz Budapest azért, hogy egyre élhetőbb város legyen. Ebben Bécs kiváló példa lehet Budapest számára, hiszen évek óta a legélhetőbb városok listájának élén szerepel, hangsúlyozta Budapest főpolgármester-helyettese. A városok és polgármesterek közötti együttműködések fontosságáról beszélt a megnyitón Marcus Schober, a Bécsi Közgyűlés képviselője. Bécs és Budapest együttműködésére jó példa a Bécs Napok alkalmából felállított közösségi könyvespolc is, melyet a két város közösen töltött fel magyar, német és angol nyelvű olvasmányokkal.

A jó kapcsolatok jegyében telt a kétnapos konferencia is, melyen a két szomszédos főváros szakemberei és döntéshozói értekeztek az okos városok lehetőségeiről és kihívásairól. A július 3. és 4. között megrendezett „Budapest és Bécs – okos városok a fenntartható jövőért” című konferencia a fenntarthatóság minden aspektusát körüljárta, legyen szó a közszolgálatatásokba való befektetések megtérüléséről, a klímavédelem legégetőbb problémáiról, vagy a nők foglalkoztatásának kérdéseiről. A közös gondolkodás különösen fontos, hiszen a problémák nem állnak meg az országhatárokon, hangsúlyozta például Renate Brauner, Bécs város közszolgáltatásokért és közgazdálkodásért felelős megbízottja. Ennek jegyében az adott témák szakemberei délután zárt workshopok keretében beszélgethettek konkrét tapasztalatokról és lehetséges együttműködésekről.

A konferencia egyik kísérőrendezvényén például az innovatív vállalkozásfejlesztés lehetőségeiről értekeztek a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a Vienna Business Agency (VBA) szakétői. Bár a BVK Béccsel már öt évvel ezelőtt is együttműködött start-upok területén, most Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke és Alexander Diesenreiter, a VBA startup-szolgáltatásokért felelős vezetője további együttműködési lehetőségekről is egyeztethettek.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top