Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Világsakkfesztivál - Budapest)

Újdonsággal is szolgál a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Világsakkfesztivál

Fotó: Facebook (Világsakkfesztivál - Budapest)

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Világsakkfesztivál, amelyre október 8.-án a Várkert Bazárban kerül sor. Ezúttal pedig újdonsággal is szolgálnak a szervezők: magyar és angol nyelvű, élő közvetítéssel is kedveskednek azok számára, akik nem tudnak megjelenni az eseményen.

A fesztivál ötletgazdája és főszervezője minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven át vezető Polgár Judit az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2007-es indulásakor az volt a cél, hogy minél többen megismerhessék a sakk mint játék és sportág adta élményeket, és legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető ember osztozik a közös játék élményén.

„Az induláskor szerettük volna bemutatni a sakk szépségét, ezer arcát a művészetekben, és még marcipán sakkfigurák formájában is” – mondta Polgár Judit, aki kiemelte, hogy a több ezer látogatót vonzó fesztivál mára igazi nemzetközi eseménnyé vált.

Mint mondta, nemcsak azért Világsakkfesztivál az elnevezés, mert külföldről is érkeznek vendégek, hanem azért is, mert létrehoztak egy sakktérképet, amelyen látható, hogy a világ több mint nyolcvan országában csatlakoztak az eseményükhöz, amelynek jelmondata: „A sakk összeköt minket”.

Polgár hangsúlyozta: eseményük internetes oldalán magyar és angol nyelvű közvetítéssel várják azokat, akik személyesen nem tudnak ott lenni a helyszínen.

Rácz Zoltán, a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) főtitkára hangsúlyozta, hogy számukra is fontos a fesztivál, ezért minden eszközzel támogatják.

Idén első alkalommal állt az esemény mellé a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., amely három díjat ajánlott fel.

Az egész napos sakkfesztivál színes programjában minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Lesz dedikálás Polgár Judittal és Zsófiával, szimultán és generációs versenyek, rövid sakkoktatás Polgár Zsófiával, beszélgetés Vaskuti István olimpiai bajnok kenussal és Kozák Danuta ötszörös olimpiai aranyérmes kajakozóval.

A fesztivál keretében második alkalommal sorra kerülő Highlander Kupa profi verseny első helyezettje négy és fél millió forint jutalomban részesül.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top