Keresés
Close this search box.
2 cukor 1 .kép

Sunyi gyilkos a testben: avagy hogyan élj együtt az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegséggel

Nagyon sok esetben az emberek nem is tudják, hogy inzulinrezisztensek. A nőknél általában csak a meddőségi kivizsgálás során vagy a rengeteg, sikertelen fogyókúra után derül ki. Hogy mi is pontosan ez a betegség, és hogyan lehet ezzel együtt élni? Ezekre a kérdésekre adok most választ.

Mi is az inzulinrezisztencia? 

Az inzulinrezisztencia alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, amelynek során a vázizom, a máj és a zsírszövet (amelyek a szénhidrát-anyagcserében vesznek részt) érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben. Ezt a szervezetünk a fokozott inzulintermeléssel kompenzálja, és ezért a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, ez pedig előbb-utóbb a kifáradásához vezet. A betegséget alapvetően nehéz kiszűrni, hiszen a panaszok, amiket észlelünk, sok másik betegség tipikus tünetei is lehetnek. Kialakulásában szerepet játszik a stressz, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, valamint az is rizikófaktor, ha a családban volt már cukorbeteg.

Tünetei:

  • cukros ételek után idegesség, fáradékonyság, koncentrációs zavar
  • ciszták a petefészekben (PCO)
  • sikertelen fogyókúrák
  • rendszertelen menstruáció, a menstruáció elmaradása
  • teherbe esési nehézség, meddőség
  • gyakori ébredések éjszakánként, rossz alvás
  • késői reggeli vagy étkezéskimaradás esetén ingerlékenyég, izzadás, remegés, feszült hangulat
  • a korábbiakhoz képest változatlan életmód testsúlygyarapodást okoz

Sejtjeink jelentős része csak inzulin hatására képes a cukor felvételére, így akár fogalmazhatnánk úgy is, hogy ez a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, amelyet felnőttkori cukorbetegségnek is szoktak hívni.

A 2-es típusú cukorbetegség

Jelenleg is számtalan kísérlet folyik a világon, hogy megtalálják, pontosan mi is lehet az oka a cukorbetegség kialakulásának, és hogyan lehetne kezelni. Viszont a tudomány jelen állása szerint még sajnos egyik típusú cukorbetegség sem gyógyítható.

A 2-es típusú cukorbetegségnél a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt inzulint. Leginkább idősebb korban alakul ki, de sajnos egyre több fiatalnál is megállapítható már ez a betegség.

Kialakulásának főbb okai között említhetjük az elhízást, amelyet a szükségen felüli táplálékbevitel okozhat, valamint a fizikai aktivitás hiánya, a magas vérnyomás, és idetartozik még a genetikai hajlam is.

A kialakult betegség teljesen nem szüntethető meg, de életmódváltással és megfelelő diétával karbantartható. Ez azért is fontos, mert az elhanyagolt cukorbetegség szövődményei fokozatosan alakulnak ki, és rosszabb esetben meg is rövidíthetik az életet.

Szövődményei

A túl sok cukor a szervezetben emeli a kardiovaszkuláris betegségek – a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség – kockázatát.

A magas vérnyomással küzdők esetében a nefropátia vagy veseműködési zavar is jellemző. Tünete a vizeletben megjelenő fehérje, valamint a lassan kialakuló veseelégtelenség. A károsodás olyan súlyos is lehet, hogy egy idő után a vese már nem is képes a kiválasztásra – ebben az esetben dializálásra lehet szükség, de felmerülhet a veseátültetés lehetősége is.

A sok cukor látásromláshoz is vezethet, ezt diabéteszes retinopátiának hívják, és akár vaksághoz is vezethet. Kialakulásának oka, hogy a látóideghártya a szervezet egyik legnagyobb anyagcseréjű területe, így a vércukor ingadozása zavarja az energiaháztartását, ez pedig sejtelhaláshoz vezethet. Megelőzéséhez elengedhetetlen a félévente végzett szemfenékvizsgálat, valamint a vérnyomás, a vérzsírértékek és az anyagcsere normalizálása.

Az egyik legösszetettebb a neuropátiás szövődmény, amely az alsó végtagon jelenik meg először. Ekkor érzéskiesés lép fel, ami miatt sokszor a betegek nem is veszik észre a szúrást, vágást, vagy akár a fekély kialakulását. Ha kezeletlen marad, akkor súlyos következményei lehetnek.

Az emésztést szabályozó idegek is károsodhatnak, amelyek során émelygés, hányás, székrekedés és hasmenés alakulhat ki.

Összefoglalva: a 2-es típusú cukorbetegség helyes életmóddal, testsúlycsökkentést elősegítő táplálkozással, diétával és sporttal akár elkerülhető is lehetne, valamint életmódváltással a vércukorszint normális szintre csökkenthető.

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top