Keresés
Close this search box.
pexels geraud pfeiffer 6605207

Alapvető zsírok

Furcsának tűnik, de több szerző megjegyezte, hogy a többszörösen telítetlen zsírokra vonatkozó szakirodalmi adatok puszta mennyisége az elemzés bonyodalmait eredményezte. Bár a preklinikai, laboratóriumi és állatkísérletek nagy egyformaságot mutatnak az O3-zsírok számtalan egészségügyi előnyei között, remélhetőleg most már érthető, hogyan jutnak el ellentétes következtetésekre hasonló felépítésű humán vizsgálatok. Ha mi, mint az egészségre törekvő sport szerelmesei valami végleges munkát várunk a témában, és az összes szakértő egyetértését, akkor már most szólok, hogy ez hiábavaló.

Ehelyett nézzük a helyzet összességét:

1. Emberi fiziológiánk alkalmazkodott a közös táplálkozási szokásokhoz, a természeti világunkban elérhető dolgok alapján, nagyon hosszú ideig.

 2. Az elmúlt évtizedekben drámaian eltávolodtunk a természetes étkezéstől.

3. Megcáfolhatatlan bizonyíték van arra, hogy az O6 zsírok gyulladást okozó vegyületeket hoznak létre.

 4. Megcáfolhatatlan bizonyíték van arra, hogy az O3 zsírok gyulladásgátló vegyületeket hoznak létre.

 5. Bár az O6 zsírok nélkülözhetetlenek, táplálkozási szempontból mindenütt jelen vannak.

6. Az élelmiszerek O3 tartalma sokkal csekélyebb.

7. Gyakorlatilag hiányoznak az O3 zsírsavak nagy dózisú káros mellékhatásai az étrendünkből vagy a táplálékkiegészítésből. Ez illeszkedik a hippokratészi eskühöz, azaz primum nil nocere (először ne árts!).

8. A minőségi O3-kiegészítők széles körben elérhetőek, nem igényelnek receptet, és viszonylag olcsók.

A táplálkozással, egészséggel és jóléttel kapcsolatos megközelítésem nagy része történelmi múltból származó meglátásokon alapul. Az antropológiai adatok és az egyéb ismeretek, valamint a fiziológiai és biokémiai elvek lehetővé teszik a megfelelő kezelési tervet, amit idővel módosítani kell a megfigyelések, a tolerálhatóság és a fenntarthatóan élvezetes cselekvés megléte vagy hiánya alapján.

Az optimális emberi táplálkozás alapelvei jól megalapozottak, de egyénenként és kultúránként nagyon eltérőek lehetnek.

Az emberi táplálkozással és táplálékkiegészítéssel kapcsolatos tanulmányaim során nem kétséges, hogy egészségünk, jóllétünk, testsúlyunk legnagyobb meghatározója az általunk elfogyasztott étel. 

A kávéról

A legérdekesebb felfedezés talán az volt, hogy a további társbetegségek (kétbetegség, vagy egészségügyi állapot egyidejű jelenléte), vérnyomás, testtömeg-index (BMI), cukorbetegség állapota, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése és veseműködése alapján korrigálva azoknál az egyéneknél, akik kávéznak, még mindig 11%-kal alacsonyabb volt az AKI (akut vese sérülés) kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztanak kávét.

Dr. Chirag Parikh, a nefrológiai osztály igazgatója és a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora kijelentette: „Azt gyanítjuk, hogy a kávé AKI kockázatra gyakorolt ​​hatásának oka az lehet, hogy a biológiailag aktív vegyületek koffeinnel kombinálva, vagy csak maga a koffein, javítja a vesék perfúzióját és oxigénfelhasználását. A jó veseműködés és az AKI-vel szembeni tolerancia az állandó vérellátástól és oxigéntől függ.”

Dr. Parikh így folytatta: „A koffeinről azt feltételezték, hogy gátolja azoknak a molekuláknak a termelődését, amelyek kémiai egyensúlyhiányt okoznak, és túl sok oxigént használnak fel a vesékben.”

Talán a koffein segít a veséknek a stabilabb rendszer fenntartásában.  Már tudjuk, hogy a rendszeres kávéivás összefüggésbe hozható a krónikus és degeneratív betegségek, köztük a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a májbetegségek megelőzésével. 

Mostantól az AKI kockázatának lehetséges csökkentését is hozzáadhatjuk a koffein egészségügyi előnyeinek egyre növekvő listájához.

Számos lépést tehetünk veséink egészségének védelme érdekében:

1) Fogyassz alacsony nátriumtartalmú étrendet.

 2) Szigorúan korlátozd a hozzáadott cukor mennyiségét az étrendedben.

3) Kerüld a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID-okat), amelyek rendszeres használata növelheti az NSAID-ok által kiváltott vesekárosodás kockázatát, és helyette válassz természetes módszereket, mint például a Hammer CBD, Tissue, és EndurOmega.

4) Mivel a vesebetegség összefüggésben van azzal, hogy nem szed valaki vitamint, ezért feltétlenül pótolni szükséges:

 • Prémium Insurance Caps (az általános tápanyag-állapot javítása és a megnövekedett homociszteinszint elleni védelemben hasznos)

 • Race Caps Supreme (a Q10 koenzim megvédi a veseszövetet számos nefrotoxikus gyógyszertől, mint például a gentamicin, a ciszplatin és a ciklosporin)

• Enduro D (a vesék szerepet játszanak a D-vitamin aktív formájába történő átalakításában)

• Digest Caps vagy Life-Biotics Super 15 (a kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok segítenek megakadályozni az urémiás toxinok képződését, amelyek negatívan befolyásolják a veseműködést, és segítik ezek eltávolítását a vérből)

• Az esszenciális magnéziumhiány cukorbetegséggel és metabolikus szindrómával jár, amelyek a vesebetegség kockázati tényezői

Győződj meg róla, hogy a napi kávéfogyasztás része a „vesevédelmi csomagodnak”!

Szerző: Dr. Bayne French

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top