Nem csoda, hogy sokan összezavarodnak a koleszterinről szóló írásoktól, mivel az emberi egészség számos aspektusához szükséges, miközben sok negatív egészségügyi következménnyel is jár. Például, ha végzünk egy közvélemény-kutatást a koleszterinnel kapcsolatban, valószínű, hogy a legtöbb ember inkább a „negatív” vélemény felé hajlik a „pozitív” helyett.
A koleszterin pozitívumai
Számos szerepe miatt a koleszterin elengedhetetlenül szükséges:
- Az összes testi szteroid hormon képződéséhez
- Az egészséges agyműködéshez
- A mielinhüvely működéséhez, amely körülveszi és védi az idegsejteket, amik elsősorban az információtovábbításban vesznek részt elektromos- és kémiai jeleken keresztül
- Antioxidáns támogatás biztosításához
- A túlzott stressz leküzdéséhez
A koleszterin negatívumai
Számos negatív egészségügyi következmények mellett a túlzott koleszterin a következők fokozott kockázatával jár: - Érelmeszesedés, a plakk felhalmozódása az artériák falán, ami akadályozza az optimális véráramlást
- Hipertónia (más néven: magas vérnyomás)
- Az epekövek szilárd anyagcsomók, amelyek az epehólyagban képződnek, és súlyos hasi fájdalmat okozhatnak
- Az életkorral összefüggő makuladegeneráció, ami a központi látást érintő betegség, a súlyos látásvesztés leggyakoribb oka
- Prosztata rák
Mi növeli túlzottan a koleszterinszintet?
A túlzott mennyiségű koleszterintermelés genetikailag is öröklődik, viszont a transzzsírok fogyasztása egyértelműen a fő bűnös. Más típusú zsírokkal ellentétben a transzzsírok nem nélkülözhetetlenek az élethez, fogyasztásuk nem ajánlott. A transzzsírok szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók, beleértve a gyorséttermek ételeit, rágcsálnivalókat, sült ételeket és pékárukat.
Ezenkívül a szakemberek úgy gondolják, hogy azok az emberek, akik nagy mennyiségben fogyasztanak állati eredetű telített zsírokat és csak minimális mennyiségű növényi táplálékot vesznek magukhoz, magasabb koleszterinszinttel rendelkeznek, mint azok, akiknek étrendje bőséges mennyiségű friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.
Hogyan lehet jelentősen csökkenteni a koleszterinszintet… akár 30%-kal?
A legfontosabb az étrenddel való foglalkozás és a táplálkozási hibák korrigálása, elsősorban az omega-6 zsírsavak túlzott bevitelének csökkentése. Az oxidált vérkoleszterin a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódik, a túlzott linolsav (LA) pedig a koleszterin oxidációját okozza. A linolsav egy esszenciális omega-6 zsírsav, és bár szükséges az emberi egészséghez, túlzott mennyiségben számos egészségügyi rendellenességet okoz, köztük a korábban említett oxidált vérkoleszterin problémáját.
Ezzel szemben az omega-3 zsírsavak – a halakban található EPA és DHA, valamint a növényi eredetű alfa-linolénsav (ALA) – számos egészségügyi előnnyel járnak. Az omega-6 és omega-3 ajánlott aránya 4:1; azonban a legtöbb ember étrendje 20:1 (vagy magasabb) omega-6 és omega-3 arányt tartalmaz, ami sokkal magasabb, mint amihez az emberek genetikailag alkalmazkodtak, és ez az arány nagymértékben felelős a túl sok koleszterinért.
Az elsődleges bűnös az omega-6?
A növényi olajoknak nevezett, iparilag feldolgozott magolajok fokozott használata és fogyasztása káros.
A téma egyik szakértője, Dr. Chris Knobbe úgy véli, hogy ezek az iparilag feldolgozott magolajok „motorozzák az oxidációt. Prooxidatívak, gyulladást előidézőek és mérgezőek, de mindezek közül az oxidáció a legbűnösebb. Ez messze a legrosszabb.”
A szív- és érrendszeri kutató, Dr. James DiNicolantonio ezeket az omega-6 magolajokat „a szívkoszorúér-betegség előidézőjeként” említi.
Ahhoz, hogy helyreállítsuk a megfelelő egyensúlyt az omega-6 és az omega-3 között – ami segít megvédeni a súlyos következményektől és visszavezet minket egy sokkal egészségesebb állapotba –, nagymértékben csökkentenünk, vagy teljesen meg kell szüntetnünk a következő olajok fogyasztását:
- Repceolaj
- Kukoricaolaj
- Gyapotmagolaj
- Szőlőmag olaj
- Mogyoró olaj
- Rizs korpa olaj
- Sáfrányolaj
- Szójaolaj
- Napraforgóolaj
Fontos emlékeznünk arra, hogy ezek a magasan feldolgozott magolajok többnyire nem csak olaj formájában, hanem feldolgozott/gyorsételekben is megtalálhatók, ezért arra is törekednünk kell, hogy ezeket az étrendünkből kiiktassuk.
Következetes gyakorlat
A beszámolók szerint az élsportolók lipidprofilja hasonló a fiatal felnőttekéhez, így csökken a szívbetegség kockázata. Egy tanulmány 61 élsportoló és 51 túlsúlyos, mozgásszegény férfi edzésének hatásait hasonlította össze. Az eredmények:
- A plazma nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL-C, a „jó” koleszterin) koncentrációja 42%-kal magasabb volt az élsportolóknál, mint a túlsúlyos, mozgásszegény férfiak esetében.
- A triglicerid (TG) koncentráció 51%-kal alacsonyabb volt az élsportolóknál, mint a túlsúlyos férfiak esetén.
- A plazma alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C, a „rossz” koleszterin) szintje 9%-kal alacsonyabb volt az élsportolóknál, mint a túlsúlyos, mozgásszegény férfiak esetén.
Ezenkívül az American College of Sports Medicine kijelentette: Az állóképességi edzés segíthet fenntartani és javítani a szív- és érrendszeri funkciók különböző aspektusait, és fokozhatja a szubmaximális teljesítményt. Fontos, hogy a betegségekhez kapcsolódó kockázati tényezők (szívbetegség, cukorbetegség…stb.) csökkenése javítja az egészségi állapotot és hozzájárul a várható élettartam növekedéséhez.
Táplálék-kiegészítők
A kutatások szerint számos tápanyag segít csökkenteni a megemelkedett koleszterinszintet. Ezek a következők:
- Koenzim Q10 és trimetilglicin – Race Caps Supreme
- Acetil-l-karnitin – Mito Caps
- Eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) – Enduromega
- Bifidobacteria longum és Lactobacillus acidophilus – Digest Caps
- B3-, B5-, B6- és C-vitamin, valamint magnézium és króm ásványi anyagok – Prémium Insurance Caps
- C-vitamin – Endurance C
- Magnézium – Essential Mg, Premium Insurance Caps, Endurolytes termékek, HEED, Recoverite
- Chromium – Chromemate, Premium Insurance Caps, HEED, Sustained Energy, Perpetuem, Recoverite
- Szója – Szójaprotein, Sustained Energy, Perpetuem
- Gamma-tokoferolok és tokotrienolok – AO Booster
Következtetés
A következetes testmozgás, az optimális étrendválasztás és a táplálékkiegészítés kombinációja 8%-ról akár 30%-ra csökkentheti a koleszterinszintet. Ezen túlmenően, a rendszeres testmozgás mellett, a növényi étrendről kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet. Az egyes Hammer Nutrition termékekben található tápanyagok szintén segítenek ebben.
Szólj hozzá