Minden szeptemberben, amikor elkezdődik az iskola, az anyukák lelkesen eldöntik, hogy egészségeset fognak csomagolni a gyereknek, de az a tapasztalatom, hogy már októberre alábbhagy a lelkesedés és felüti fejét a kínzó tanácstalanság, mert sajnos könnyen kifogyunk az ötletekből.
Szerintem az lenne a legfontosabb, hogy megtanítsuk a gyerekeknek az egészséges táplálkozás, egészséges nasizás alapjait.
A 7-10 éves korú gyerekek napi javasolt hozzáadott cukorfogyasztása 21-30 gramm (a WHO szerint), ami kb. 3 db mackós piskóta nasi, de összehasonlításképpen például egy teás üdítőitalban kb. 17 gramm cukor van és sokan sajnos ennek többszörösét fogyasztják napi szinten!
Sajnos azt tapasztalom, hogy alsótagozatban a tanároknak külön kell felhívni a szülők figyelmét arra, hogy ne csoki, chips és gumicukor legyen a tízórai, mert egy idő után kezelhetetlenek lesznek a gyerekek.
És még ha csak kezelhetetlenek lennének… Sajnos a rendszeres, nagy mértékű cukorfogyasztás abszolút rossz hatással van a bélrendszerre (felborítja a bélbaktériumok arányát, elszaporodnak a patogén kórokozók), ezáltal közvetett módon gyengítik az immunrendszert is!
Ráadásul a bél kommunikál az aggyal a bolygóidegen keresztül, és hatással lesz a mikrobiom felborulás a gyerekek idegrendszerére is (pedig inkább magnéziumra és friss levegőn való játékra lenne szükség az idegrendszer optimális fejlődéséhez!).
Arról nem is beszélve, hogy a nagy mértékű, mindennapos cukorfogyasztás indikátora az elhízásnak (minden 5. kisiskolás korú gyermek elhízott), a korai inzulinrezisztenciának és cukorbetegségnek, amik sajnos egyre gyakoribbak ebben a korosztályban.
Persze nem akarom csak az „egyszerű cukrot” hibáztatni, mert a transzzsírban gazdag étrendnek (chips, junk food stb.) és a mozgáshiánynak is nagy szerepe van az elhízásban, ami nem csak esztétikai problémát eredményez, hanem egészségügyit is.
Véleményem szerint szuper lenne, ha több zöldséget, gyümölcsöt ennének a gyerekek, sokat lennének levegőn és kevesebb hozzáadott cukorban gazdag ételt-italt fogyasztanának.
Amikor kitaláljuk, hogy mi is legyen az uzsonnásdobozban, akkor több szempontot is figyelembe kell venni, ilyen például a vércukor és inzulin szint optimalizálása is, ami azt jelenti, hogy úgy kell összerakni a doboz tartalmát, hogy a benne lévő ételek ne okozzanak hirtelen vércukor emelkedést, illetve fontos odafigyelni, hogy a test inzulinérzékenysége a nap folyamán változik.
Íme 8 vércukorbarát, egészséges tipp tízóraira
1. Szezonális gyümölcs (alma, körte, szilva, füge) egy marék natúr maggal (dió, pisztácia, mandula, kesudió) – a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátok, amik önmagukban hirtelen vércukor emelkedést eredményeznek, aminek következménye, hogy hirtelen nagymértékű inzulin termelődik. Ez nem optimális, ezért kell lassítani a felszívódásukat zsiradékkal vagy fehérjével. Itt a magok a zsiradék részt erősítik.
2. Házi banánkenyér – el lehet készíteni gluténmentes verzióban is, zabliszttel, tojással, pici kókuszolajjal, banánnal, csokival vagy aszalványokkal. Ez nagy siker mindig.
3. Natúr kókuszjoghurt áfonyával – a natúr joghurtból élőflórásat érdemes választani a bélrendszer egészségéért, ráadásul nincsen hozzáadott cukor sem. Az áfonyának pedig magas az antioxidáns tartalma, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.
4. Otthon készített smoothie – a smoothinál nagyon oda kell figyelni, hogy legyen benne fehérje és zsiradék is. (Pl.: bébispenót, chia mag, fél avokádó, banán, piros bogyós gyümölcs, lenmag)
5. Tejberizs málnával és fahéjjal – a rizsnek szobahőmérsékleten, hidegen megnő a rezisztens keményítő tartalma, ezáltal prebiotikumként működik a bélrendszerben. A fahéj segíti optimalizálni a vércukorszintet, a málna pedig ugyanúgy egy antioxidáns bomba, mint az áfonya.
6. Házi, diós, csokis zabszelet – ez is nagy siker, mert bele lehet csempészni akár aszalványokat is. A dió zsírtartalma lassítja a zab felszívódását, így kitűnő tízórai lesz belőle.
7. Zabpalacsinta (sósan vagy édesen) – szerintem minden gyerek rajong a palacsintáért. Sósan is fogyasztható tortilla tekercsként minden földi jóval megtöltve, de édesen is nagy kedvenc lesz!
8. Zöldséghasábok (kígyóuborka, répa, zeller, karalábé) kecske vagy juhsajttal – ebben az esetben a sajtok zsírtartalma lassítja a zöldségek gyorsabb felszívódását, így nem lesznek hamar éhesek egy kis „zöldségpiknik” után.
Szerző: Strompf Andi
Nyitókép: Freepik
Szólj hozzá