Sokat hallunk a tejfehérje-allergiáról és laktózintoleranciáról (vagyis tejcukor-érzékenységről), de elég keveset viszont a tejfehérje-intoleranciáról (tejfehérje-allergiáról) pedig nagyon sok felnőtt és gyermek egyaránt szenved a tüneteitől.
Tudtad, hogy a tejfehérje-allergia és a tejfehérje-intolerancia nem ugyanaz a betegség, bár mind a két esetben kerülni kell a tej fogyasztását? Sőt, a tejfehérje-intolerancia a laktózintoleranciától is különbözik. Tejfehérje-intolerancia esetén ugyanis ugyanúgy kerülni kell a laktózmentes tejet is, mint a normál készítményeket.
Tejfehérje-allergiánál az elfogyasztott tejben vagy tejtermékben található kazeint (tejfehérjét) a szervezet allergénként észleli, ezért az immunrendszer a normálistól eltérő módon védekezik, ezért ellene kóros immunválaszt ad.
Sajnos kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak. Általában azoknál a családoknál, akiknél már volt tejfehérje-allergia, nagyobb a valószínűsége, hogy az utódaiknál is megjelennek a jellemző tünetek.
A tejfehérje-allergia gyakran az anyatejes táplálkozás alatt is elkezdődik, amikor az immunrendszer először találkozik a tejfehérjékkel. Ennek oka az, hogy az anyatejbe is kerülhetnek allergizáló hatású fehérje-összetevők. Ilyen esetben a szoptatós édesanyának azonnal ki kell iktatnia a tejet az étrendjéből!
Mindemellett magas kockázatú terhesség vagy a csecsemő korai életében bekövetkező fertőzések is hozzájárulhatnak a tejfehérje-allergia kialakulásához.
A tünetek közvetlenül tej és tejtermékek elfogyasztása után jelentkeznek, és egy részük hő- és enzimstabil, így a konyhai sütés-főzés során sem veszítik el allergenitásukat.
Tünet lehet például a haspuffadás, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, ekcéma, kiütés vagy akár fulladás, nehézlégzés vagy rekedtség.
A tejallergia diagnosztizálására bőrpróbával és vérvizsgálat elvégzésével van lehetőség. Amennyiben beigazolódik a betegség, az egyetlen kezelési lehetőség a tej és tejtermékek teljes kiiktatása az értrendből, vagy helyettesíteni lehet azokat növényi alapú tejekkel és tejtermékekkel.
Tejfehérje-intoleranciánál a tejfehérje-érzékenység kialakulásában az immunrendszer és az emésztőrendszer egyaránt szerepet játszik: a tejfehérje átjut a bélfalon, az immunrendszer pedig IgG ellenanyagot termel ellene.
A tünetek általában csak órákkal vagy napokkal a tejtermékek elfogyasztása után alakulnak ki, ezért a késői reakció miatt a felismerése nehezebb lehet, mint a tejallergia esetében vagy a tejcukor-érzékenységnél. Mivel intoleranciáról van szó, a tünetek jóval enyhébbek, mint az tejallergiánál. Nem jellemző például a hányás vagy hányinger, de előfordulhatnak görcsök, hasmenés, puffadás, valamint viszketés az ajkakon, fülekben vagy a torokban is jelentkezhet.
A tejfehérje-intolerancia IgG ételintolerancia teszt segítségével diagnosztizálható.
Amennyiben beigazolódik a gyanú, a tejallergiához hasonlóan ki kell iktatni a tejtartalmú táplálékokat az étrendből. Ami viszont jó hír, hogy ez a diéta nem egy életre szól, általában 2–8 hónapos szigorú diétát követően meg lehet próbálni a tej és tejtermékek fokozatos visszavezetését az étrendbe.
Szerző: Kerata Dóra, nyitókép: freepik
Szólj hozzá