Keresés
Close this search box.

Testkontúrozás felsőfokon

blank

Tagadhatatlan tény, hogy a legtöbben nemcsak azért sportolunk, hogy egészségesebbek legyünk, az esztétikai szempontok is rendkívül sokat számítanak.

Sokan vannak azonban, akik a sportolást nagyon komolyan veszik, és akár versenyeken is indulnak – náluk előfordulhatnak olyan balesetek, amelyek nemcsak a közérzetükre, de a külsejükre is negatív hatást gyakorolhatnak. Az izomszakadás bárkivel előfordulhat, hiszen elég egy óvatlan mozdulat, és máris megvan a baj. Dr. László Zsolt plasztikai sebész elmondta, hogy az izomszakadás korrigálására több lehetőség is a páciens rendelkezésére áll. „Az izomszakadás után kialakulhat egy izomsorvadás, amit orvosi nyelven atrófiának nevezünk, és sok esetben edzéssel nem korrigálható. Ilyen esetekben egy jó alternatívát nyújthat a vádliimplantátum. Extrém ritka, de a fenékrészen is előfordulhatnak hasonló problémák.

Kihangsúlyoznám, hogy ezek nem funkcionális, hanem kizárólag esztétikai szempontból fontos implatátumok. Azonban szeretném azt a tévhitet eloszlatni, miszerint minden testrészt lehet szilikonnal formázni: az alkarba például nem lehetséges implantátumot helyezni.”

Testépítőknél nagyon fontos, hogy a test kontúrjai arányosak legyenek, azonban alkati adottság kérdése, hogy egy-egy adott testrészen az izmok mennyire formázhatóak edzéssel. Mivel náluk a versenyeken a külsejüket pontozzák, számukra kiemelkedően fontosak a test arányai, azonban megeshet, hogy genetikai adottságaikból kifolyólag sportolással és a szigorú étrend betartásával sem sikerül a vágyott alakot elérniük. „Előfordulhat, hogy bizonyos izomcsoportok az intenzív edzés ellenére sem fejlődnek ki annyira, amennyire a sportoló szeretné. Ebben az esetben is lehetőség van az implantátumokkal történő formálásra.

A másik verzió a sokkal természetesebb zsírtöltés. Ha rendelkezik az alany kellő zsírral, és leszívható, akkor az adott régiót remekül lehet vele formázni. Ennél azonban számolni kell azzal, hogy egy bizonyos százaléka felszívódik, és újbóli beavatkozásra lehet szükség.”

Akik aktívan sportolnak, azok tudják, hogy az edzések kihagyása majdhogynem elvonási tünetekkel jár. Annak ellenére, hogy van kötelező, lehetőleg pihenéssel töltött gyógyulási idő, nem kell hónapokat várni ahhoz, hogy szerelmünk tárgyához, a sporthoz visszatérjünk. „Az implantátumoknál hat hét a gyógyulási idő. Mindemellett az adott részt 10 napig tehermentesíteni kell, ami a fenékplasztikánál különösen nagy kihívás, hiszen nem lehet háton feküdni vagy leülni.

A zsírtöltés esetében szintén 10 napig nem szabad az adott régiót terhelni, utána fokozatosan lehet, de az edzéssel ez esetben is 6 hétig várni kell”- zárta gondolatait dr. László Zsolt.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top