Keresés
Close this search box.
amber finn rali evans

Evans győzelmével helyzetbe hozta magát

Elfyn Evans csúcsteljesítménnyel versenyzett a hétvégi Finn Ralin, így a walesi pilóta ismét harcba került az első világbajnoki címéért folytatott küzdelemben. Ott Tanak ismét jó formában volt, az Akropolisz Ralit követően újfent másodikként gurult a célba. Az észt pilótát csapattársa, Craig Breen követte a dobogón.

Csodás őszi körülmények között, száraz időben zajlott az augusztusról októberre tolt Finn Rali. A Toyota győztes pilótája az ötödik helyen autózott, amikor is a pénteki és a szombat reggeli győzelmei az élre röpítették. Sikeresen visszaverte Ott Tanak és Craig Breen támadásait a rali hátralévő részében és végül az első helyre kormányozta célba Yarisát. Ha ez nem lenne elég, ráadásul még a Power Stage győzelmet is behúzta Evans, így maximális pontokkal hagyja el Finnországot. Mivel Sebastien Ogier csak tíz pontot szerzett, a walesi pilóta 24 pontra csökkentette le hátrányát az egyéni ponttáblán és mivel még két rali van hátra, esélye nyílt megnyerni a világbajnokságot.

„Ez a győzelem nagyon jól esik annak fényében, ahogyan lemenedzseltük. Sokat küzdöttünk (a gyors utakon) Észtországban és változtattunk az autónk a teszt során és emiatt már a rali elején gyorsan nagyon magabiztosan mentünk. Már a kezdetektől fogva azt mondtam, hogy minden hátralévő ralin a lehető legjobb formánkat kell nyújtanunk. Arra kell koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbbet nyújtsuk (a következő ralin) Spanyolországban és később aggódjunk azon, ami utána jön.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

A Hyundaijal versenyző Ott Tanak és Craig Breen nagyon jó tempóval kezdték meg a ralit, mindketten vezették is a ralit az első nap során. Később azonban nem tudtak mit kezdeni Elfyn Evans tempójával. Kénytelenek voltak beérni a maradék dobogós helyekkel.

A negyedik helyen a 2017-es Finn Rali győztese, Esapekka Lappi ért célba egy privát Toyotával. A finn pilóta 10 hónap kihagyás után állt ismét rajthoz és ért el ilyen szép eredményt.

A világbajnokságban vezető Sebastien Ogier csak az ötödik helyen ért célba úgy, hogy esélye sem volt beérni az első négy helyen autózó pilótát, ráadásul szombat este még egy perces büntetést is kapott, mivel nem kapcsolta be rendesen a bukósisakja csatját.

Gus Greensmith lett a hatodik a Ford Fiestával. A brit pilótát Adrien Fourmaux, a WRC2győztes Teemu Suninen, Mads Östberg és a WRC3győztes Emil Lindholm követi az első tízben.

Folytatás két hét múlva (2021. október 14-17.) a Spanyol Ralival. A versenynaptár utolsó előtti ralija aszfaltos lesz és érdekessége, hogy egy év kihagyással rendezik meg ismét Salou központtal. Vajon Evans rajta marad a győztes hullámon, vagy Ogier összeszedi magát és nem hagy esélyt másoknak? Hamarosan kiderül…

(forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top