Keresés
Close this search box.
1634800519563

Könyvajánló -Fekete Kálmán: A Ferjáncz-Csapat… akik Attilát a sikerekhez segítették

Sporttörténeti értékű riportkönyv jelent meg a Yello Média /TK Holding Kft kiadásában Fekete Kálmán szerző tollából, aki 15 ralikönyvet jegyez az „Autóversenyzők mesélték” sorozatban.

Ám a Ferjánczcsapat méretében is kilóg a sorból, s hogy miért, erről így vall a szerző: „Amikor 2020 őszén a terepralizás hazai konstruktőr királya, Gál „Baba” István fia, András (a „kis Baba”) megkeresett az ötlettel, a korábbi sorozatba illeszkedőnek gondoltuk az új könyvet. Ám a szereplőkkel rögzített első visszaemlékezések után rádöbbentünk, hogy a ralisortban eddig példátlan sporttörténeti könyv megírására vállalkozunk.  A Ferjáncz-csapat még élő és viruló, önmagukat csak „komálós”-nak nevező veteránok izgalmas, filmszerűen látványos történeteiből hatalmas szöveganyag kerekedett, és az egykoron a csapatot kísérő fotós újságírók (Bálint Árpád, Fekete András – „Svarc”, Nagy F László, Lanczner Ferdinánd – „Satu”, Szombati Róbert, Csanádi Róbert, Sánta Péter, Varga Sándor) és csapaton kívüli gyűjtők, archiválók jóvoltából olyan fotókincsekhez jutottunk, amik megőrzése az utókor számára impozánsabb megjelenést érdemel, így döntöttünk az A/4-es méret mellett, így is 240 oldalas könyv lett.

A legendás csapat még élő 14 szereplője az életüket és sportolási lehetőségüket meghatározó Vasfüggöny letűnt keserédes korszakáról mesél, midőn a sportolók külföldi, főként nyugati versenyeken részvétele korántsem volt olyan egyszerű, mint ma. Válogatott szakemberek, köztük pár mérnök, arra esküdtek fel, hogy példaképüket, Ferjáncz Attilát hozzásegítik az Európa-bajnoki dobogó lehetőleg minél magasabb fokához. A mai szemmel elképzelhetetlen, a szocialista rendszerben olykor szinte extrém körülmények között szervizelő csapatnak vicces és veszélyes kalandokkal egyaránt fűszerezett kemény munkával ez sikerült: hozzájárultak ahhoz, hogy a legendás magyar ralibajnok egy éves rali Eb-bronzérmmel járó serleggel is gyarapítsa gyűjteményét.

Ferjáncz Attila sajnos már jó pár éve az égi pályákon versenyez vagy tán jól megérdemelten pihen és szervizesei sem tinédzserek már. Történeteik, anekdotáik – melyek jobbára a szervizfőnök és példakép Léhi Sándor körül forognak – főként és zömmel a korabeli raliszervizelés profizmust igénylő művészetét tárják az olvasó elé, a külföldi ralikra utazások tréfás-komoly sztorijai, gyakran életveszélyes kalandjai, a szocialista és a nyugati határátlépések izgalmai is számíthatnak a ralirajongók érdeklődésére.

A rivaldafényt eleddig mellőző, ma 60-70 és 80 feletti korú szereplőink – mint például szülővárosom veteránja, eme sorok írásakor a 86. évéhez közelgő Bálint Árpád, aki 2021 szeptemberében még bukósisakot öltve nyomta a gázt a veterán Steyr Puchban a pécsi emlékhegyiversenyen – lelkesen jöttek el a kerepesi találkozóra, a közismert rali és terepralisztár Gál „Baba” birodalmába. Volt, aki kisebb regénynek való anekdotagyűjteménnyel érkezett, mások pedig egy-egy rövidebb történettel, kinek mennyire működött évtizedek távlatából az emléktára.

Történeteikből egyszersmind árnyaltabb, hitelesebb képet kapunk Ferjáncz Attila eddig kevésbé publikus emberi, versenyzői mivoltáról, a ralihoz való példátlan hozzáállásáról, lelkületéről, zseniális szakemberkiválasztásáról, csapatösszefogó képességéről, amely csapatot a könyvben szereplő Földy Attila, Ezüstgerely-díjas újságíró, Formula 1-es kommentátor nem véletlenül nevez a legendás foci Aranycsapat ralis megfelelőjének. Nem utolsó sorban arról is, miért szakadt félbe Ferjáncz eladdig ígéretes pályafutása. Különlegessége továbbá a könyvnek, hogy a mesélő „komálósok” a műszaki érdeklődésűeknek bepillantást nyújtanak Ferjáncz Attila korabeli, főleg a Renaultkorszak raliautónak titkaiba, szervizelhetőségére, a Renault sportvezetés elismerését is kiváltó újításaikra, egyaránt, illetve megszólal a könyvben a csapat bécsi barátja, részben mentora, Ferjáncz későbbi raliautóinak felkészítője, Rolf Schmidt is. 

A könyv ide kattintva megrendelhető.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top