Keresés
Close this search box.
img 0663

A célt megélni kell!

Sport coachként az a vállalásom, hogy a hozzám forduló embert segítsem a céljaihoz vezető úton. Ez így, egy teljesen egyszerűnek látszó folyamat, hiszen sokan azt hiszik, hogy megkeres az ügyfél, elmondja, hogy neki ez és ez a célja, de nem tudja, hogyan érje el, én pedig a coach kompetenciák segítségével látom el tanácsokkal, hogy mit is tegyen. A valóságban azonban a legritkább esetben történik így. Tedd a szívedre a kezed, kedves olvasó, és gondold át, neked hányszor vannak olyan élethelyzeteid, amikor fogalmad sincs arról, mi a célod. Megsúgom, hogy ez teljesen normális, abszolút létezik olyan, hogy felkelsz és úgy állsz neki a napi rutinodnak, hogy akkor éppen nincs kitűzött célod.

Hobbi futóként én is megengedem magamnak azokat a futásokat, amikor úgy indulok el itthonról, hogy nem tűzök ki sem távot, sem tempót, sőt, még az útvonalat is random választom ki. Ez az edzésterv természetesen nem a versenyre felkészülés időszaka, hanem a jutalom, az eddig elvégzett munkámért járó felszabadultság érzete.

De nézzük meg, hogyan lehet a legegyszerűbben célokat kitűzni!

A célnak is van érési folyamata és van tulajdonosa. Igen, van olyan cél, ami nem a miénk, nem a mi igényünk annak az elérése, hanem valaki a környezetünkből akasztják ránk – tehát nem a miénk a cél. És mi a különbség a vágy és cél között? Vágyakozhatunk a külvilág hatása miatt, ilyenkor manipulálhatóak is vagyunk, azaz nem mi irányítjuk az életünket, terelhetőek vagyunk ide-oda. A cél a vágytól abban különbözik, hogy akinek van egy célja, őt nem az érzelmei, hanem a gondolkodó elméje irányítja. Akinek célja van, őt ez a cél egy láthatatlan, de erős selyemfonálként húzza előre úgy, hogy a tervei, gondolatai lelassítják, nem akar mindent, azonnal megtenni.

Ez így rendben van, de hogy a francban tűzzek ki célt? – merülhet fel benned jogosan a kérdés

Figyeld meg magadat, mire van igényed? Majd azt is nézd meg, hogy van-e valami testi érzeted, hiedelmed, emléked, ami ezt az igényt felülírja, kitörli. (Például, a te szüleid nem sportoltak, mert ők azt vallották, hogy aki sportolással pazarolja el az idejét, az munkakerülő, nem dolgos ember. Ezért benned is él az a „nyomógomb”, amit a szüleidtől kaptál és amint felmerül benned az igény arra, hogy hétköznap elmenjél sportolni, azonnal megszólal a belső hangod és azt üzeni, hogy aki sportol, az nem dolgozik.) Ilyenkor a szakember, legyen az akár egy coach, abban tud neked segíteni, hogy megtaláld azt az autentikus igényt, ami csak a tiéd és senki és semmi nem törli ki.

Amint megfogalmaztad az igényedet, onnantól már azt fogod keresni, mi a legjobb módja annak, hogy meginduljál a célod felé. Ilyenkor még elő szokott fordulni, hogy kétségeid lesznek, elbizonytalanodsz, ami teljesen természetes. (Én az első Balboa futásom előtti időszakban pont így működtem, kétségem támadt arról, hogy tényleg akarom-e.) Ez a célállítás fala, mint futáskor, és ha átlendülsz rajta, onnan már haladhatsz tovább.

Amikor megfogalmazódik bennem a szándék valamire, attól kezdve csak azt látom magam előtt, ami a célomhoz közel tud vinni.

Azonban figyelem, van egy rossz hírem! Aki azt mondja neked, hogy a határ a csillagos ég és mindent elérhetsz, valósítsd meg az álmaidat a segítségével, őt inkább kerüld el!  Illetve szilveszterkor és érzelmileg felfokozott állapotban pedig ne tűzz ki célt, mert az idő előrehaladtával bebizonyosodhat, hogy a fogadalmad irracionális, és a kezdeti lendületed szépen lelassul, majd jön a feladás, abbahagyás, felfüggesztés, amivel azt éred el, hogy olyan gondolatok fogalmazódjanak meg benned, hogy „már megint gyenge vagyok, nem vagyok képes elérni a célomat.” Még egyszer muszáj kihangsúlyoznom, hogy a jó cél nem érzelmi alapú.

A coaching során olyan eszközöket használok, amelyek segítenek neked közel hozni a célt, segítenek abban, hogy feltérképezd melyik az az életterület, amire fókuszálsz, és ezek után fel tudod venni azokat a szokásokat, amik célba visznek.

Fogalmazd meg magadnak, hogy mit jelent számodra a boldogság és a siker, ezáltal körvonalazódik az utad, s saját céljaidat fogod így kitűzni és elérni.

Kívánok nektek célbaérős megéléseket, amik örökre a tiétek maradnak!

Szerző: Kelemenné Szilágyi Noémi

Life&Sport coach, önismereti tréner

FB:IHELPU coaching

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top