Keresés
Close this search box.
Fotókredit: Süveg Áron

A helyszín nem lehet akadály

Fotókredit: Süveg Áron

A WakeXplorers boardosai – a magyar bajnok, Szóláth Szebasztián és a 16 éves brit tehetség, Joe Battleday – adrenalinnal teli napokon vannak túl, hiszen a múlt héten bejárták hazánk legszebb tájait, s nem is akármilyen módon: a fiúk szalmán és füvön csúszva wakeboardoztak a pusztában, sekély vizű duzzasztógátak betonkorlátján slide-oltak és százéves ciprusok között siklottak. Ráadásul a kreativitásukat is latba kellett vetniük, hiszen a hagyományosnak nem nevezhető helyszíneken a két profi sportoló építette fel az ugratókat.

A túra hétfőn indult az első állomáson, Tiszapüspökin: a pusztaságban a sportolók két különleges, hungarikum tematikájú pályát készítettek. „Az egyik helyszínen felhúztuk egy gémeskutat, illetve kiástunk egy 12×5-ös gödröt, amit vízzel töltöttünk fel és tófóliával, illetve szalmával borítottunk, erre érkeztünk az ugratás után. Ahogy épült a kút és telt a medence, úgy jött meg az ihlet a wakeboardozáshoz” – mesélte Szebasztián. „A pálya elején füvön és szalmán csúsztunk. Igazán szürreális élmény a pusztában, víz nélkül wakeboardozni” – tette hozzá a kétszeres magyar bajnok.

A hét második felében Szebasztián és a 16 éves brit tehetség, Joe Battleday Szarvason folytatták a túrát, ahol a Körös holtágának egyik keskeny szakaszán szálltak vízre százéves mocsári ciprusok között. A festői helyszín után a csapat átcuccolt egy másik partszakaszra, ahol egy gyaloghídról húzták a fiúkat. „Ezen a részen a mélyvíz el van kerítve a fürdőzőktől egy kb. 60×20-as korláttal, ezen próbálgattuk az ugrásokat. Nagyon nehéz feladat volt, mert ilyen hosszú kerítésen csúszás közben nem lehet élet váltani, de végül nekem is és Joeynak is sikerült végigcsúszni.” – mesélte Szebasztián.

A csapat a WakeXplorers extrém túráját Szentgotthárdon zárta, ahol a helyi duzzasztógát volt a célállomás. „A duzzasztó egy nagyon keskeny, kb. 1,5 méteres szakaszán csúsztunk, ez kb. kétszer olyan széles, mint egy wakeboard. A másik kihívás a sebesség volt: a winch kb. 30 km/órával húz minket, de a Rába sodrása nagyon erős volt, ami lelassított, így nincs elég felhajtóerő és sokkal nehezebb ugrani. A trükköket egyébként a gát melletti betonfalon próbálgattuk, miközben egy 20 cm mély vízbe érkeztünk, aminek az alja beton” – mesélte élményei Szóláth Szebasztián, aki a hétvégén a wakeboard országos bajnokságon vett részt, ahol bravúros szerepléssel megszerezte az aranyérmet.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top