Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

Brutális tempó az utolsó akklimatizációs körön

Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

Brutális tempót diktált Varga Csaba az utolsó akklimatizációs kör során! Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Csabi a második kör után mindössze 2 nap pihenővel az alaptáborban május 11-én ismét felfelé indult, a Déli-nyeregért (7950-8000m). Feszített tempóban kellett haladnia, hiszen az előrejelzések szerint a mai nappal érkező vihar hosszú napokra elviszi a mászóidőt. Csabi 11-én egyből a kettesig ment (6400 m) és onnan éjszaka elindul a Lhoce-jégfal irányába, keresztül a jégfalban kiépített 3-as táboron (7150 m) és 12-én el is érte a 8000 méteres magasságot, ahonnan az erős szél ellenére műholdas telefonon be is jelentkezett.

„Úgy döntöttem felmegyek a Déli-nyeregért még mielőtt jönne a viharos idő, ami az előrejelzések szerint 13.-tól hosszú napokra elviszi a mászás lehetőségét. Így csak két nap pihenő fért bele és feszített tempóban kellett másznom: 11-én újra elindultam felfelé és még aznap elértem a 6400 méteren kiépített 2-es tábort, majd éjszakai indulással 12-én ki is másztam a Lhoce-jégfalat, felértem a Déli-nyeregbe, ami 7950-8000 méteren van és ezután vissza is tértem a kettes táborba, ahol még egy akklimatizációs éjszakát eltöltöttem. Ma pedig leereszkedtem az alaptáborig. Úgy érzem az akklimatizációm így már teljes és mindent megtettem azért, hogy valós eséllyel vágjak neki a csúcstámadásnak.” – mondta a Kalifa Alpin Csapat hegymászója.

„Csaba fantasztikus teljesítményt nyújtott, a jelenleg szintén az Everest „tiszta”, pótlólagos oxigén és serpa segítők nélküli megmászásával próbálkozó két világsztár, Kilian Jornet és David Göttler tempójával haladt a 8000 méteres magasságban található Déli-nyeregig, ráadásul mászótárs nélkül csinálta végig ezt az akklimatizációs kört is. Ez a magasság már a halálzóna kapuja, innen még 849 vertikális méteren keresztül vezet az út a cél felé, amelynek minden centiméteréért meg kell küzdeni, hiszen a levegő oxigéntartalma itt már 70%-al kevesebb, mint tengerszinten. Azonban Csaba eddigi teljesítménye és az, hogy 8000 méteres magasságban is erős, határozott volt a hangja, amikor műholdas telefonon beszéltünk, nagyon biztató.” – foglalta össze Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője.

Csaba az akklimatizáció során így összesen egy éjszakát töltött el 6000 méteres, hét éjszakát 6400 méteres és két éjszakát 7150 méteres magasságban, illetve egyszer érintette a 7500, egyszer pedig a 8000 méteres magasságot. Ezzel befejezte az akklimatizációt és következhet a csúcstámadás. Az előrejelzések szerint a mai naptól legalább egy héten keresztül kedvezőtlen időjárás következik, legközelebb időjárási ablak a csúcsmászáshoz 20-a környékén nyílhat.

 

Forrás: https://www.facebook.com/KalifaPage

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top