Keresés
Close this search box.
processed with darkroom

Hogyan éli meg a karantént egy kaszkadőr? – Exkluzív interjú Adam Brashaw-val

Adam Brashaw kaszkadőr, színész és Guinness-rekorder. Nemcsak elképesztően laza srác, nagyszerű szakember (hiszen biztosan nem lehet véletlen az, hogy az utóbbi évek kiemelkedő akciófilmjeiben vezető kaszkadőr volt), hanem mély és erős elhivatottsággal dolgozik azért, hogy a világ egy jobb hely legyen mindenki számára. Ehhez eszközként a sportot, a vegán életmódot és a példamutatást választotta. Az elmúlt években folyamatosan dolgozott, így a karantén miatti szünet és a filmes élet felfüggesztése számára is komoly problémákat okozhatott. Vagy mégsem? (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2020/3 számában került publikálásra.)

Legismertebb szerepei (mint kaszkadőr, dublőr és akciókoordinátor): Assassin’s Creed, A Karib-tenger kalózai, Avangers, Sokkal több mint testőr, Six Underground – Hatan az alvilágból, Harry Potter, Jason Bourne, Ready Player One.

Szinte az egész világot karanténba zárták. Hogyan élted túl ezt az időszakot, hogyan érintett a járvány?

Igazából semmilyen hátrányom nem származott a járványhelyzet miatt. Sőt, mondhatom, hogy élveztem is, hiszen sokkal több időm volt edzeni, csiszolni a munkámhoz szükséges technikákat, és a családommal tölteni a többi időt. Igaz ugyan, hogy a nagyobb munkák szüneteltek egy ideig, de bíztunk a minél rövidebb ideig tartó karanténidőszakban.

Nem mindennapi szituáció. Ez akár lehet egy későbbi film alapjai is?

Érdekes felvetés, és bár nem a járvány adta az alapötletet, de egy rövid akciófilmet már forgattunk a karantén alatt, nagyon hasonló körülmények között, megfűszerezve azzal, hogy önmagammal kellett harcolnom, két különböző személyiség megformálásával. Nagyon élvezetes munka volt.

Hogyan edzettél a karantén alatt, mik voltak a kedvenc gyakorlataid?

A járvány előtt általában teremben és szabad tereken dolgoztam, mostanában ez leszűkült a kertemre. Itt ugyan nincsen annyi eszköz és lehetőség a teljes munkára, mint amennyit szeretnék, de az alapok fejlesztéséhez minden adott: húzódzkodó rudak, állványok, korlát, TRX, súlymellény és különböző gumiszalagok. Ennek megfelelően most elsősorban a saját testsúlyos edzésekre helyeztem a hangsúlyt, nagyon élveztem, hogy érezhetően nőtt az erőm: saját testtömeggel (ami jelenleg 81,5 kg) kétszer annyi húzódzkodás megy, mint a járvány előtt.

Hogyan teremted meg magadnak a megfelelő környezetet az edzéshez, a fejlődéshez? Mi motivál, hogy keményen eddzél?

Az egyik erős motiváció az a tudat, hogy ha nem tartom meg rendszeresen az edzéseket, akkor az eddig befektetett munka elvész, elkopik. Ez pedig pazarlás, ami a mai kor egyik legnagyobb problémája. Ha személyesen nem teszünk ellene, akkor hogyan várjuk, hogy más se legyen pazarló? Ezért napi szinten folytatom és fejlesztem a programomat olyan módon, hogy hatékony és ugyanakkor élvezetes is legyen. Ebben a munkában több edző és barát is részt vesz, így senkinek sem unalmas. Az otthoni munkavégzésben az egyik legjobb az volt, hogy a saját zenéimet hallgathattam – és végre nemcsak fejhallgatón. Amint kisütött a nap vagy melegebb lett, gond nélkül neki lehetett vetkőzni. Az edzések is hosszabbak, erősebbek lettek, hiszen itthon a család közelében maradtam, nem távol voltam tőlük.

Nekem régóta személyes tapasztalatom, hogy a „felesleges”, üres időt is jól ki lehet használni edzésre. Amikor az ember autóval vagy busszal megy valahova, akkor mehet bicajjal vagy futva is. Amióta vegán vagyok, ez is sokkal könnyebb. Neked vegánként mik voltak a tapasztalataid a karantén ideje alatt?

Vegánként semmilyen hátrányt nem éltem meg, hiszen a problémás élelmiszerek nem a vegán termékek közül kerültek ki, minden szükséges növény bőségesen elérhető volt. A vegán választék mindig nagy, csak észre kell venni. A napi rutinnal sikerült a szokásoshoz képest is még változatosabbá és színesebbé tenni a menünket, így a súlyomat – ami a munkámban sokat számít – pontosan tudtam tartani. Normál időszakban munka közben ez gyakran okoz problémát, hiszen ott sokkal feszítettebb az időrend. De, amit most megtanultam, azt ott is fogom kamatoztatni, már tudom, mire kell figyelnem jobban, hol kell tudatosabbnak lennem. A stúdióban vagy egy forgatási helyszínen mindig könnyebb a növényi étrendet megtartani, sőt most már a hivatalos ételkiszállítók is teljesen támogatják. Változik a világ… Most a napi rutin kialakítása stressz nélkül ment, ami ott tartott a top formámban, sőt fejlesztett is. A vegán táplálkozás egyik nagy előnye, hogy sokkal kisebb stresszt eredményez – ennek hormonális, emésztési és lelki okai is vannak.

Kedvenc menüd ebben az időben?

A vegyes vegán „chili con carne”. (Bár vegánként inkább a „chili sin carne” a helyes kifejezés – a szerk.) Nagyon ízletes, és igazán magas szintű tápértékkel rendelkezik. Gyakran egészítem ki quinoával vagy amaranttal.

Szeretsz főzni?

Igen, bár a repertoárom nem nagy. Leggyakrabban a chili különböző változatait készítem magam, mert egyszerű, gyors, ízletes és nagyon tápláló.

Én is fontosnak tartom az egyszerűséget egy étel esetében. Ennek egyik szélsősége talán a nyers vegánság. Mi a véleményed arról, hogy alkalmas-e ez az étrend egy kaszkadőr vagy egy versenyző számára?

Én nem tudnám, nem szeretném azt az opciót választani, hogy nyers vegán legyek. Sok növény csak főzve, sütve fogyasztható, ezekről nem szeretnék lemondani. Jelenleg nem tudom elképzelni, hogy a napi többórás, intenzív edzéseket meg tudnám valósítani csak nyers ételek fogyasztásával. De sok embernek működhet, megfelelő életmód mellett. Én ráadásul néha szeretek elcsábulni, és vegán junk foodot is eszem néhanapján. (mosolyog)

Hogyan élsz vegánként a családoddal, barátaiddal, hogyan toleráljátok egymást?

Szerencsére ez egyszerű kérdés, mindig azt eszem, amihez kedvem van, és ezzel senkit nem zavarok. A családomban vannak vegánok és nem vegánok, de jól megvagyunk egymás mellett. Nem erőltetem a nézeteimet másokra, de szívesen beszélgetek ezekről a kérdésekről. Szomorúan látom, hogy sok vegán esetében az erőszakos kommunikáció az alap, pedig meg kellene érteniük, hogy bármennyire is fontos számukra a vegánság, az emberekkel is tisztelettel és türelemmel kell bánniuk.

A film is egy erős kommunikációs forma, ahol sok nézetet és véleményt lehet közvetíteni. Hogyan érint, ami a munkáddal történhet a jövőben, ha a járvány így folytatódik?

Őszintén szólva aggasztó és nehezen előre jelezhető, hogy a filmes ipart mennyire rogyasztja meg ez a szélsőséges helyzet. Nagyon hatással sem vagyunk rá. Ugyanakkor érdekes látni, hogy mi történik, hogyan reagálnak az emberek, a cégek, a stúdiók. Talán nehéz lesz az újrakezdés, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan visszaáll minden a normálisra – ami talán nem lesz ugyanaz, mint előtte, de kellenek a változások. Kérdés, hogy mi, emberek hogyan tudunk rájuk reagálni.

A mozik zárva vannak, a stúdiók leálltak. Hogyan dolgozol, milyen projektjeid vannak?

Igen, minden nagyobb munka leállt. Két hónap teljes szünet után most jönnek az első hírek az újrakezdésről, de biztosan még sok időbe telik, mire az új biztonsági előírások is megszületnek, és azokkal valóban újraindulhat a munka. A kaszkadőrök közül többel is állandó kapcsolatban vagyok, mi is kialakítjuk a saját javaslatainkat erre a helyzetre, hogy minél hamarabb elindulhasson a munkánk.

Mik voltak a kedvenc filmes munkáid?

Szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen az elmúlt 10 évben folyamatosan jobbnál jobb munkáim voltak, főleg a kamera előtt, főleg dublőrként, de néha színészként is. Az utóbbi időben egyre többet vagyok a háttérben mint akciókoordinátor és mozdulattervező, ami valahol még érdekesebb, hiszen a saját kreativitásomat maximálisan beleadhatom egy jelenetbe, be is tanítom a szereplőknek. Ezzel a szellemi és a fizikai munka is egyensúlyba került.

Világsztárokkal is van lehetőséged dolgozni, hatalmas és egészen kis filmes munkákban is. Ki az, akivel szeretnél még együtt dolgozni, és miért?

Sok ilyen ember van, de még mindig Jackie Chan számomra a leginspirálóbb ember, aki napról napra ötleteket és lendületet ad a munkámhoz. Ezért vele szeretnék elsősorban egy közös munkában részt venni. A mai napig számos híres színésszel dolgoztam közvetlenül, amiért nagyon hálás vagyok, életre szóló élmény volt minden egyes ilyen lehetőség. (Csak néhány név erről a listáról: Johnny Depp, Michael Fassbender, Matt Damon, Jeremy Renner, Ryan Reynolds – a szerk.)

Mi az álomszereped?

Szeretem az akciót és a hősöket a filmekben, így minden ilyen szerepet szeretek, és ha választani kellene, az is ilyen lenne. Kaszkadőrként szerencsére nagyon sok emlékezetes szerepben kaptam lehetőséget. Egy kiválasztott nincsen ezek között, biztos vagyok abban, hogy lesz még számos ilyen nagyszerű lehetőségem. Ahogy idősebb leszek, szeretnék saját filmet rendezni, hiszen ez a másik nagy szenvedélyem. Mostanában rendeztem egy rövid akciófilmet, a „Rush”-t, ami 10 nemzetközi díjat nyert különböző fesztiválokon. Ez nagyon motiváló. Megtekinthető a YouTube-csatornámon is: @adambrashaw

Egy kaszkadőr számára melyek a legfontosabb erények, amelyeket folyamatosan fejleszteni kell? Itt most nem csak a fizikai képességekre gondolok.

Minden ember más, másban jó vagy rossz. Én személyesen azt vallom, hogy minden területet fejlesztenem kell ahhoz, hogy a legteljesebb, legharmonikusabb ember legyek, és így egy csapatmunka tökéletes részese. A fizikum persze elsődleges, de a kommunikációs készség, a műveltség, a türelem, a tolerancia, a rugalmasság szorosan ott vannak a nyomában. A fizikai készségek is nagyon sokrétűek, nem szabad csak egyvalamiben jónak lenni, mindet fejleszteni kell: erő, robbanékonyság, állóképesség, hajlékonyság, pontosság, stílus, technika… Nagyon fontos még, hogy jól tudjon az ember pihenni, amikor a teste, lelke, szelleme felfrissül, új energiával telik meg.

Milyen filmet, könyvet, zenét ajánlanál, amivel érdemes feltöltődni?

Talán nem meglepő, hogy néhány akciófilmet javasolnék: Az acélember, Bad Boys 2, Mission Impossible 3 – ezek azok, amelyekből mostanában inspirációt merítettem. Zenében többféle stílust kedvelek, edzéshez inkább ritmusos „trap” számokat hallgatok, munkához, tervezéshez filmzenéket – akár Hans Zimmer, akár Ennio Morricone –, pihenéshez vagy főzéshez Sam Fender. De ez is mindig változik, teljesen helyzetfüggő.

Mik az idei terveid, és hogyan változtak meg a járvány miatt?

A terveim megmaradtak, legfeljebb elcsúsztak időben. Az első nagy munkámra készülök és készültem az elmúlt hónapokban, ahol mindhárom szerepkörben dolgozni fogok – jelenetkoordinátor, akciótervező és kaszkadőr. Igazán izgalmas és látványos munka lesz… a címét még nem árulhatom el. (mosolyog) Kisebb projektek is vannak még az idén, de a nagy elég sok időt igényel, hiszen a kimaradt heteket összesűrítve pótoljuk be. A fennmaradó időt a családommal töltöm, és edzek, készülök, tanulok.

Köszönöm a válaszokat! Remélem, hamarosan találkozunk Magyarországon is!

Igen, tervben van…

Szerző: Tóth Viktor – triatlonedzo.hu

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top