Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

Később nyílik az ablak

Fotó: Facebook (facebook.com/KalifaPage)

Varga Csaba a harmadik akklimatizációs kör során 8000 méteres magasságig jutott és ezzel befejezettnek tekinti az akklimatizációját. A Kalifa Alpin Csapat hegymászója jelenleg a „mély regeneráció” pozitív hatásait kamatoztatja Dingbocséban (4310 m), itt várja a kedvező híreket az időjárás javulásáról. A „mély regeneráció” természetesen csak a magasságra vonatkozik, az oxigéndúsabb levegőre, hiszen Csaba itt is folyamatosan mozgásban van, mászik és túrázik a környéken, hogy ne essen ki a ritmusból.

A Kalifa „Tisztán” Magyar Everest Expedíció szakmai csapatát erősíti Chris Tomer, amerikai meteorológus-hegymászó is, aki értékes tanácsokkal látja el a csapatot az Everest időjárásával kapcsolatban. Véleménye szerint a kedvezőtlen időjárást eddig meghatározó futóáramlás (jet stream) enyhül, azonban ezzel párhuzamosan a jelenleg India nyugati partvidékét szegélyező ciklon váratóan a Himalája hegyvonulatát is eléri és van ahol erős havazást, máshol (így az Everesten is) erősen szeles időjárást hoz magával. Azonban úgy tűnik, hogy 22-e után ismét kedvező mászóidő köszönt az Everestre, így várhatóan több száz (zömében oxigénes) mászó indulhat meg a csúcs felé.

Csaba tehát jelenleg folytatja az aktív, oxigéndús pihenőjét, ennek során David Göttlerrel is találkoztak, aki hasonló stratégiát követ, illetve természetesen ő is az Everest „tiszta” teljesítményfokozók (teljesítménynövelő szerek és pótlólagos oxigén) nélküli megmászásával próbálkozik.

Forrás: https://www.facebook.com/KalifaPage

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top