blank

Száraz Dénes megkoronázta az útját

blank

„Életem legizgalmasabb 12 órája volt a mászás, amit soha nem felejtek el.”-kezdte beszámolóját a színész, akinek csúcstámadása egy nappal korábban még egyáltalán nem volt biztos a viharos szél miatt. A szél ugyan másnap is erős volt, de miután havazásra nem kellett számítani, Dénes két helyi kísérővel nekivágott a mászásnak.

„Éjjel 1-kor indultunk, -10 fokban, csillagos ég alatt. Nyugodt voltam, éreztem magamban az erőt, nem voltak kételyeim magammal kapcsolatban, mint korábban. Jó tempóban indultunk, de hamar rádöbbentem, hogy ez már igazi mászás. Egy keskeny sziklagerincen meneteltünk az éjszakában, fejlámpàval lenézve csak a tátongó mélységet láttam,megijedtem, nem éreztem magam biztonságban, így kértem a vezetőnket, hogy kössük össze egymást, így mentünk tovàbb. Aztán felkelt a nap és elérkeztünk a hatalmas gleccserek és jég birodalmába. Hágóvasaink alatt ropogott a hó, veszélyes volt nagyon, hiszen tele volt szakadékkal, vékony hóhíddakkal az utunk. Egyszercsak tőlünk 20méterre haralmas jégtömb szakadt le. Nem is annyira fizikailag, inkább mentálisan voltam fáradt a kiélezett helyzetektől. És még csak most jött a java, nem hittem el, de a csúcs alatt egy kétszáz méter magas jég és sziklafal állt. Én azt reméltem,hogy ott csak profi hegymászók másznak és nekünk van egy könnyebb út azt kikerülve, na, persze,fél óra múlva a függőleges falban voltunk. Mászógép a kötélre, a jégcsákàny zúzta a jeget és a hágóvasak csikorogtak a  sziklán. De tudtam,hogy a fal tetején már ott a csúcs….
Amikor felértünk,szélcsend volt és felhőtlenség, minden értelemben. Leültünk és néztünk ki a fejünkből, félelmetes helyen voltunk,de tényleg, leírhatatlan az érzés, nyolc ezres hegy körülöttünk, alig kapunk levegőt.”-folytatta mosolyogva a színész, akinek a kimerültség ellenére még le is kellett jutnia. 

„Talán most 1-2 nappal később fogom fel, hogy mi is volt ez. Egy újabb mély kaland, kemény pszichés, mentális kiképzés. Szeretem az életem és szeretem magam, hogy ilyen dolgok érdekelnek és ilyen dolgok természetesek nekem. Köszönöm a feleségemnek és fiamnak,hogy elengedtek az álmaim megvalósítására! És természetesen a Budapest Banknak a támogatást!”-fejezte be Dénes.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top