Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Józsa Gábor és Staicu Simona nyert

MTI Fotó: Kovács Tamás

A férfiaknál Józsa Gábor, míg a nőknél Staicu Simona nyerte meg vasárnap a 31. Spar Budapest Maratont.

A szervezők tájékoztatása szerint a riói olimpián 87. Józsa 2:22:36 órás idővel győzött, míg Staicu ötödször diadalmaskodott a magyar fővárosban, ezúttal 2:50:28 órával.

„A rajt jól sikerült, egy váltó segített nekünk az első 10 kilométeren, utána Kovács Tomival ketten maradtunk, és a táv felénél abszolút nagy meccset vívtunk” – elevenítette fel a viadalt Józsa. „A Nyugati téri felüljárónál kezdtem eltávolodni tőle. Az utolsó kilométereken már egyedül maradtam, görcsök is hátráltattak. Egy rövid nyújtásra meg is kellett állnom, de szerencsére maradt az előnyömből, így a végén már ez sem veszélyeztette a győzelmemet” – értékelt, hozzátéve, a budapesti pálya nem a leggyorsabb, de tetszettek neki az újítások, és az időjárás is nagyszerű volt.

A 45 éves Staicu a kimaradt riói olimpiával kezdte visszapillantását:

„Nagyon sajnálom, hogy a megfutott szintem ellenére sem jutottam ki Rióba, és bár kívülről talán nem látszik, elég kemény nő vagyok. Próbáltam összeszedni magam, pozitívan gondolkozni, és előre is tudtam lépni. Nagyon akartam ma futni, és még ennél is jobban akartam a győzelmet.”

Ami a versenyt illeti, elmesélte, hogy az első kilométereken sikerült felvennie a ritmust, és szép iramban tudott futni majdnem a végéig, azonban az utolsó három kilométeren hirtelen besavasodott a combja.

„Még az is átfutott rajtam, hogy nem érek el a célig, ám végül egy kis lassítás átlendített a mélyponton. Nem volt rossz az új pályavezetés, csak a fordulók lassítottak be kicsit” – fűzte hozzá.

A 42 195 méteres távnak 77 ország csaknem 2500 atlétája vágott neki, a résztvevők 40 százaléka külföldi volt.

A kétnapos futófesztivál nyolc távjára összesen 28 003-an neveztek, ami rekord a verseny történetében.

„Minden idők leghatalmasabb magyarországi sporteseményét rendeztük” – erősítette meg Kocsis Árpád versenyigazgató.

Az elmúlt évekhez hasonlóan stafétában futott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a csapat tagja volt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, olimpiai ezüstérmes úszó, Novák Katalin család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, valamint Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár is. A váltó parasportolókkal indult együtt. Rajtuk kívül is számos volt és aktív élsportoló, valamint híresség állt rajthoz. A „42 kilométer 42 év” szlogen jegyében az idén 42 éves Dombi Tibor és Hrutka János, volt válogatott labdarúgók először próbálták lefutni a távot – előbbi remek, 3:40 órás idővel ért célba.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top