Keresés
Close this search box.

Kerékpáros konferencia Bécsben

blank

„A kerékpározás klímavédelem” – ezzel a mottóval rendezik meg Bécsben 2020. március 29-31. között a 13. Radgipfelt. A legnagyobb osztrák kerékpáros konferenciára mintegy 500 szakértőt várnak Ausztriából és egész Európából.

Milyen szerepe van a biciklis közlekedésnek a klímavédelemben? Milyen kerékpáros infrastruktúra-fejlesztések szükségesek a városokban és kisebb településeken? Milyen források és struktúrák szükségesek ehhez? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a 13. Radgipfel osztrák kerékpáros konferencián Bécsben. A gazdaság, a tudomány, a politika, a közigazgatás és a nem kormányzati szervezetek szakértőit is várják a rendezvényre Ausztriából és Európából. A két napra szóló belépőjegy díja 49 Euró, de többféle kedvezményt is biztosítanak.

Ausztria a kormányzati „#mission2030” klíma- és energiastratégia keretében 2025-ig a jelenlegi 7 százalékról 13 százalékra szeretné emelni a kerékpáros közlekedés arányát, ugyanis az autóval megtett utak 40 százaléka még mindig rövidebb, mint 5 kilométer – ez a távolság pedig pont ideális lenne biciklivel.

A kerékpározás a klímavédelem fontos része a helyi közösségekben és a városokban egyaránt, emelte ki Martin Blum, Bécs kerékpárosügyi megbízottja és a Bécsi Mobilitási Ügynökség ügyvezetője. „Több szemszögből is szeretnénk megvilágítani és megvitatni a kerékpározás lehetőségeit a klímavédelemért folytatott küzdelemben” – mondta a konferenciáról.

Közvetlenül a Radgipfel előtt, március utolsó hétvégéjén rendezik meg Bécsben a Városháza előtti téren az Argus Bike Festivalt és a 10. jubileumát ünneplő RADpaRADe kerékpáros felvonulást is. Utóbbi a környzetbarát mobilitás egyik legnagyobb rendezvénye lett az osztrák fővárosban: tavaly mintegy 15.000 résztvevő kerekezett a Ringen az autómentes felvonuláson. A Városháza előtt évente megrendezett Argus Bike Festival nemcsak a kerékpáros szezon megnyitója. A rendezvényen különböző kerékpáros dirt (ugrató) és BMX versenyeket tartanak, a pumpa pályán – melynek különlegessége, hogy pedálozás nélkül lehet haladni – pedig a közönség is megmérettetheti magát. Ezen kívül felvonultatják a kerékpáros világ technikai újdonságait is, bemutatják például a legújabb elektromos hajtású összecsukható kerékpárokat.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top