Keresés
Close this search box.
ll spa 2024 2

Spában is dobogóra állt Losonczy Levente a TCR Europe-ban

Idei harmadik dobogós helyezését szerezte meg a túraautós TCR Europe sorozatnak, azaz a kategória Európa-bajnokságának Spa-Francorchamps-ban rendezett szombati második futamán Losonczy Levente. Az ALM Motorsport magyar versenyzője a legendás pályán harmadikként ért célba a kilenckörös versenyen, ugyanakkor ebből később még második hely is lehet, ha a versenybíróság, vagy a nemzetközi szövetség (FIA) utólagosan úgy dönt, hogy kizárja a Losonczyt szabálytalanul előző riválist.

A Honda Civic-kel versenyző Losonczy a péntek kora délután rendezett időmérő edzésen az ugyanazon a napon sorra került első futamra a kilencedik pozíciót szerezte meg, ez pedig azt is jelentette, hogy a szombati második versenyen a második helyről rajtolhat majd.

Nehezebb szabadedzéseink voltak, mert nem nagyon találtuk a számomra megfelelő beállítást, így aztán az időmérőnek is kicsit úgy vágtunk neki, mintha az ismeretlenbe ugornánk, de sikerült megtalálni egy nagyjából kompromisszumos megoldást. A Q1 jól sikerült, aztán viszont eleredt az eső, mi pedig száraz beállítással mentünk, úgyhogy a Q2-ben nem volt valós esély a jó pozícióra, de így a második futamra jó lett a rajthelyem” – elevenítette fel a történteket Losonczy Levente.

 A 21 éves versenyző az első futamot majdnem már az első körben kénytelen volt feladni, de sikerült elkerülnie egy ütközést, így viszont a 11. helyen végzett.

Már rögtön az első kanyarban el kellett kerülnöm egy balesetet, emiatt sokat visszaestem, de megóvtam az autót, mert egyébként is a második futamra koncentráltunk” – nyilatkozta Losonczy.

A szombat kora délután rendezett második versenyre a csapattal közösen változtattak az autó beállításán, ezt rögtön versenykörülmények között kellett kitapasztalnia Losonczynak, aki azonban így is kiváló futamot teljesített, végül pedig dobogóra állhatott.

A rajtom jó volt, az első kanyar után még vezettem is, de alkalmazkodnom kellett a módosított beállításokhoz, ezért az elején egy kicsit lassabb voltam, mint a csapattársam, viszont így is el tudtunk jönni az első és a második helyen úgy, hogy ő vezetett. Igyekeztem az övéhez hasonló tempót diktálni és vele maradni, de a harmadik, vagy a negyedik körben az Eau Rouge után szélárnyékból érkezve megelőztek, ezt viszont pályán kívül tette az ellenfelem. A csapat jelezte ezt a versenybíróságnak, amely közölte, hogy vissza kell adnia a pozíciót, vagy pedig kizárják. Ennek ellenére nem engedett el, nem kaptam tőle vissza a második helyet és egyelőre utólagos büntetést sem kapott. Meglátjuk, hogy később lesz-e ebben az ügyben fejlemény. Köszönöm a csapatnak a fantasztikus munkát, amit ezen a hétvégén is végzett, és külön köszönöm Esteban Guerrierinek a sok tanácsot és segítséget, rengeteget köszönhetek neki” – tette még hozzá a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által létrehozott és működtetett Hungarian Motorsport Academy utánpótlás-nevelési rendszer versenyzője, aki az év elején bekerült a JAS Motorsport által működtetett, úgynevezett Driver Development Programba (DDP). Ennek keretében számos, az autóversenyzéshez szorosan kapcsolódó területen fejlődhet, miközben fejlesztőpilótája a JAS által üzemeltetett versenyautóknak is.

Losonczy Levente így négy forduló, azaz nyolc verseny után 177 ponttal az összetett hetedik helyén áll, az ALM Motorsport pedig vezeti a csapatok pontversenyét.

A TCR Europe idénye szeptember elején Brnóban folytatódik.

Nyitókép: TCR Europe Series

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top