Keresés
Close this search box.
grt tesztnap slovakiaring 2023 04 109222

Új versenyzők, új autó, új kihívások

A Hungaroringen és Ausztriában kezdődik a nemzetközi versenyszezon a Gender Racing Team számára. A Hungaroringen a csapathoz kis szünet után visszatérő Michl Olivér áll rajthoz a GRT új Tatuus Formula-4-esében a hazai F1-es pályán debütáló ACCR Formula-4-bajnokságban, mely az FIA CEZ Zone Trophy és az ESET Cup második fordulójának keretében zajlik majd a hétvégi LapTiming Kupán. Az ausztriai Rechbergben pedig Szász Lászlónak kezdődik az FIA Hegyi Európa bajnoki szezonja, ahol a néhány aerodinamika és egyéb kisebb fejlesztéssel  módosított jól megszokott Reynard Zytek F3000-es versenyautójával áll rajthoz az általa jól ismert pályán.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a 2023-as versenyévadban a Gender Racing megújult szakmai koncepciója szerint egyrészt visszatér a sportág nemzetközileg is legpreferáltabb utánpótlás kategóriájához a Formula-4-hez mégpedig egy új generációs Tatuus F4-T421 versenygéppel a csapat régi-új versenyzőjével Oliver Michl-el egy vadonat új bajnoki sorozatban! Az ACCR Formula 4 Championship egy közép-európai versenysorozat lesz a kategória számára, melyben Ausztria, Horvátország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és természetesen Magyarország F4-es versenyzői állhatnak rajthoz, de az előzetes hírek szerint az év folyamán láthatjuk majd egyéb nemzetek versenyzőit is. Az új bajnoki sorozat első évadának első versenyére Olivér egy sikeres slovakiaringi teszten ismerkedett az új autóval, ahol nagyon pozitív benyomásai voltak az új technikáról. A versenyző számára a Hungaroring jól ismert aszfaltcsík, hiszen a gokart után itt tette meg első  formulaautós lépéseit korábban szintén a GRT színeiben és zsebelt be futamgyőzelmet és több dobogós helyezést a GRT különböző versenytechnikáival. A pálya tehát ismert, viszont az ellenfelek többségével majd csak a szabadedzések és az időmérő alkalmával lehet először felmérni az erőviszonyokat. Olivér ennek okán is motiváltan várja az első versenyhétvégét az új bajnoki sorozatban.

Az örökös magyar bajnok, gyémántsisakos versenyző Szász László viszont a sok évtizedes tapasztalatával és a jól bevált imádott versenytechnikájával áll rajthoz három év kihagyás után ismét Rechbergben, viszont először a Gender Racing színeiben. A csapat a tervek szerint már csütörtökön a versenyhelyszínre érkezik, hiszen péntektől kezdetét veszi az egyetlen ausztriai hegyi Európa-bajnoki futam. Az április végi időpont már előzetesen is nagyon ígéretesnek mutatkozott, mert még csak most kezdődik az Európa-bajnoki szezon, így sok résztvevőre lehetett számítani, ami be is bizonyosodott, hiszen összesen több, mint 250 versenyző, köztük 40 formulaautós, és Szász László géposztályában is 15 fős mezőny vág neki a gyors és technikás pályának. A verseny egyébként része az Osztrák Országos Hegyi Bajnokságnak, valamint a szlovén és a szlovák nemzeti bajnokságoknak is. László úgy fogalmazott, hogy nosztalgiával tekint a verseny elé, mert többször a dobogó legfelesőbb fokára állhatott már ott korábban, azonban új kihívás, hogy a mezőnyben több olyan autó is van, mely technikai szempontból erősebb az ő versenyautójánál. „Számomra előny, hogy nem ismeretlen a terep, azonban van olyan olasz versenyző is a mezőnyben, aki gyakorlatilag félig gyári pilótaként érkezik Ausztriába, így nyilvánvalóan igen jó technikai felkészültsége van, ami az autóját illeti” – nyilatkozta Szász László, akit pénteken már a pályabejárás vár a vasárnapi két verseny felfutásai előtt. A magyar versenyző a héten még a Pannónia Ringen is tesztelte az autót, hogy a lehetőségekhez képest a legfelkészítettebb technikával érkezzen Rechbergbe, ahol a jól ismert 4,4 kilométer hosszú pálya várja, 6,03 százalékos szintemelkedéssel és 5 méteres legkisebb pályaszélességgel a mezőnyt. Szász az osztrák megmérettetés után Lengyelországban folytatja majd a 2023-as versenyévadot.

A Gender Racing Team tehát két versenypálya mellé is nagy szeretettel várja a hétvégén az autósport rajongókat Ausztriában Rechberg-ben és itthon, a Hungaroringen!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top