Keresés
Close this search box.

„Kulcsfontosságú a tanulásra való nyitottság, az alázat, és a sikeréhség”

blank

Jelenleg két finn versenyző van a Forma-1-es mezőnyben: Kimi Räikkönen a maga 39 évével a rangidős, míg honfitársa, Valtteri Bottas jelenleg a Mercedesnél versenyzik, azonban Bottas helye egyáltalán nem biztos a német alakulatnál, míg a 2007-es világbajnok szerződése az Alfa Romeóval 2020 végéig szól. Vajon ki lehet a következő tehetség, aki az ezer tó országát képviselni fogja a királykategóriában? A Magyar Nagydíj hétvégéjén a jelenleg Formula 3-ban versenyző Simo Laaksonennel beszélgettünk egy pár percet.

Simo 2006 környékén, nyolc esztendősen kezdett el gokartozni kisebb kategóriákban, aztán egy év gyakorlás után úgy döntött, hogy szeretné komolyabban venni a sportot. A kis Simo számára természetesen Kimi volt a legnagyobb példakép, hiszen honfitársa már akkor sikert-sikerre halmozott. Azonban hiába sikeresek és népszerűek a finn versenyzők, a 20 éves pilóta nem látja annyira fényesnek a jelenlegi helyzetet. „Az autósport helyzete Finnországban jelenleg nem olyan rózsás, mint volt, szóval a dolgok változtak azokhoz az időkhöz képest, amikor még sok versenyzőnk volt. De persze csodás, hogy az országomnak ilyen nagyszerű története van az F1-ben.” Hozzátette: nem hiszi, hogy bármilyen előnye származna abból, hogy finn, annak ellenére, hogy ő maga is elismerte: a honfitársai tényleg (szinte kivétel nélkül) rendkívüli népszerűségnek örvendenek a szurkolók körében.

„Az én célom az, hogy profi versenyző legyek, ebben pedig benne van az is ternészetesen, hogy potenciális jelölt legyek egy F1-es versenyzőülésre, azonban vannak más, izgalmas kategóriák is. A karrieremmel eddig bizonyos szempontból elégedett vagyok, bizonyos szempontból pedig nem, ez a szezon például elég sok kihívást tartogatott eddig, azonban már megtettük a szükséges módosításokat, ami szerintem pozitív irányba fogja billenteni a mérleget. Sajnos ebben a szezonban adódtak technikai problémák, és eddig nem volt olyan versenyem, amelyre azt mondtam volna, hogy tökéletesen sikerült, azonban már megtaláltuk azokat a problémaforrásokat, amelyek az előző pár hétvége során megnehezítették a dolgomat, szóval visszanyertük a gyorsaságunkat, most pedig már koncentrálhatunk a minél jobb eredmények megszerzésére. Szerintem kulcsfontosságú a tanulásra való nyitottság, az alázat, és a sikeréhség.”

Simo 2014-ben a francia F4-es bajnokságban mutatkozott be a formulaautósok között, egy évvel később ugyanebben a bajnokságban a negyedik helyen végzett az év végi összesítésben. 2016-ban már az ADAC Formel 4-ben folytatta a versenyzést, 2017-ben az EuroFormula Openben a hatodik, míg a spanyol Formula 3-as bajnokságban a harmadik helyet szerezte meg. A Forma-1 egyik előszobájaként tartott GP3-ban (ma már Formula 3) tavaly debütált, idén ugyanitt az MP Motorsport színeiben versenyez.

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top