Keresés
Close this search box.

Szabó Krisztián: Mint tavaly Nyirádon!

Nem indult jól a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság most hétvégi, lettországi Bauskában zajló második fordulója a Buggy1600 Európa-bajnoki címvédője, Szabó Krisztián számára.

Nem indult jól a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság most hétvégi, lettországi Bauskában zajló második fordulója a Buggy1600 Európa-bajnoki címvédője, Szabó Krisztián számára. A 22 éves magyar pilóta egy motorcserét követően „csak” a 10. helyen zárta a napot a 23 fős mezőnyben, de bízik benne, hogy vasárnap sikerül majd ezen a helyezésén jelentős mértékben javítania.

Motorcsere és egy némiképp csalódást keltő 10. hely az első nap végén, egy olyan versenyen, ahol a győzelem volt az eredeti célkitűzés – feldereng a tavalyi nyirádi Eb-futam emléke! Az a verseny is kísértetiesen hasonló módon indult az OXXO Energy Drink által támogatott versenyző számára, ám akkor a második nap Krisz szárnyakat kapott az új motorral, és futamról futamra tökéletes teljesítményt nyújtva végül megnyerte a versenyt hazai közönsége előtt.

Szép lenne most is valami hasonló bravúr tőle a második napon, de ez valóban bravúr lenne, ahogy akkor is az volt. Bauska mindenesetre Krisz kedvenc pályái közé tartozik, és a magyar csapat már nem egyszer bizonyította a múltban, egy gyengébben sikerült első nap után is képes magát visszaharcolni az élmezőnybe. A 10. hely amúgy sem a világ vége, pláne ebben a hihetetlenül kiegyenlített és szoros mezőnyben.

Elég talán annyit mondanunk, hogy a múlt hétvégén, az Európa-bajnokság seelowi nyitófutamán Krisz mögött a 2. helyen végző Vit Nosalek csak a 13., míg az ugyanott 5. helyen befutó David Anacleto csak a 14. helyet foglalja el Bauskában az első nap végén. Ennyire szorosak az időeredmények, és ennyire nehéz stabilan ott maradni versenyről versenyre az élmezőnyben. Tavaly ez lényegében csak Krisznek sikerült, reméljük, idén sem lesz másként.

„Valami nem jó sajnos. Az első időmérő után motort cseréltünk, mert ugyanazt a hibajelenséget észleltük, amit már az előző verseny végén is, az új motor meg még valahogy nem az igazi. A rajtnál nagyon jó, de futam közben valamiért még nem hajt teljesen úgy, ahogy kéne. Még állítgatunk rajta, és holnapra remélhetőleg jobb lesz” – kezdte első nap végi nyilatkozatát nyugodt hangon a pilóta.

„Amúgy a futamom jó szoros volt, nem voltam messze a többiektől, de most hiányzott az az átütőerő, ami ahhoz kellett volna, hogy megelőzzem őket. Így végül nem tudtam előrébb jönni, és a 4. helyen intettek le. Holnap a második előfutamot is a 4. helyről kezdhetem majd meg, ráadásul a legerősebb csoportban, mivel ma a futam-negyedikek közül én értem el a legjobb időt. Nem lesz könnyű előrébb jönni, de tavaly is több versenyünk indult hasonlóan, úgyhogy nem esünk kétségbe, a java csak holnap következik” – mondta el végül Szabó Krisztián.

Ezen a hétvégén egy másik ifjú magyar versenyző is erősíti a Buggy1600 Európa-bajnoki mezőnyét, Klenáncz Szabolcs éppen Krisz mögött, a 11. helyen zárta az első napot. A Touring Autocross kategória regnáló Európa-bajnoka, Kárai Tamás ezt a versenyt is az élen kezdte. Folytatás holnap a második és harmadik előfutamokkal, majd a döntőkkel. Hajrá magyarok!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top