Keresés
Close this search box.

Szabó Krisztián tripla győzelme Amerikában

A mögöttünk hagyott hétvégén Szabó Krisztián az autósport egy újabb válfajában és egy újabb kontinensen tette le a névjegyét. A korábbi háromszoros autókrossz Európa-bajnok, idén a ralikrossz Eb-n győzelemmel kezdő magyar pilóta a ChampTruck World Series amerikai kamionverseny-sorozat thunderhilli hétvégéjén három győzelemmel és két második hellyel mutatkozott be.

Az idén az Egyesült Államokban elindított versenysorozatnak ez volt a második állomása, az elsőt Krisztiánnak időpontütközés miatt kellett kihagynia, mivel ő akkor épp a portugál ralikrossz Eb-futamon vett részt és győzött. A többi versenyzőnek így most némi előnye volt a magyar pilótával szemben, hiszen nekik ez már a második versenyhétvégéjük volt kamionjukkal, míg Krisz versenykörülmények között most először vezette a Truck Race Team USA 5,5 tonnás, 800 lóerős Volvo VNL 670 monstrumát.

A 22 éves pilóta ennek ellenére tarolt az első napon: az időmérő edzést, majd mindkét aznapi futamot megnyerte. Másnap két második hellyel nyitott, a végén azonban a duplapontos főversenyszámot, az ún. „podim race”-t megnyerte, ezzel feltéve a koronát kiváló hétvégi teljesítményére.

„Nagyon élveztem a hétvégét, jó volt minden” – kezdte beszámolóját Krisztián, mielőtt részletesebben kifejtette a hétvége történéseit. „Pénteken elég sok szabadedzésünk volt, így volt időm a pályát és a kamiont is még jobban kiismerni. A szombati időmérő edzésnek így már felkészülten vághattam neki, és itt sikerült is a legjobb időt megfutnom, így az első versenyt én kezdhettem meg a pole-pozícióból. A futamon megforgatott az egyik riválisom – nem volt nagy lökés, de pont rosszkor jött, a kigyorsításon, és már pörgött is a kamion. Nem adtam fel, üldözőbe vettem, és a végén sikerült kihasználnom egy hibáját és megelőznöm őt, így rögtön győzelemmel kezdtem a bajnokságban.”

A többi futam rajtrácsát mi alapján állapították meg? „Csak az első futam rajthelyezéseiről döntött az időmérő, az összes többi futam rajtrácsa az előző futam befutójának volt a fordított sorrendje. Tehát az első futamon aratott győzelmem után a második versenyt az utolsó helyről kellett kezdenem, de szerencsére sikerült előretörnöm, és megnyernem ezt is. Ezek a futamok 35 percesek voltak, míg szombaton két 20 perces futam és egy 35 perces főverseny várt ránk. Előbbi kettőn második lettem, de utóbbit sikerült megnyernem, így enyém lett a hétvége utolsó diadala. Nagyon jól éreztem magam, és úgy láttam, hogy a helyi nézők is nagyon jól fogadták a kamionversenyt, úgyhogy lesz ennek jövője Amerikában” – mondta el a magyar pilóta, aki egy szem európai indulóként fektette két vállra a teljes amerikai mezőnyt.

Videóinterjú az első napról Krisztián angol és magyar nyelvű nyilatkozatával:

https://www.youtube.com/watch?v=dQB2d0arnFs

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top