Keresés
Close this search box.
Fotó: Török Brigi/BrigiPix

Kopár István magyar zászlóval futott be a Földkerülő Golden Globe Race-en

Fotó: Török Brigi/BrigiPix

Emberfeletti küzdelem után negyedikként futott célba a Golden Globe Race 2018/2019-es kiadásán Kopár István. A 66 éves budapesti hajós tavaly nyáron vágott neki a 30 000 tengeri mérföldes földkerülő útnak a 35 lábas Puffin fedélzetén, majd kikötés és külső segítség nélkül, 263 nap alatt teljesítette az eredeti GGR 50. évfordulója alkalmából megrendezett regattát. Befutáskor első kérése egy magyar zászló és egy franciacsók volt.

Aligha létezik nagyobb kihívás a sport világában, mint egyedül, kikötés nélkül körbevitorlázni a Földet. Ha pedig ezt azzal nehezítik a szervezők, hogy a hajó és a rajta található navigációs eszközök nem lehetnek újabbak 35 évesnél, szinte emberfeletti teljesítményt kapunk.

Kopár István 66 évesen példát mutatott magyar virtusból, amikor 2019. március 21-én, 263 nap vitorlázás után befutott a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjébe. A fáradt, de boldog navigátort felesége és lelkes magyar rajongói köszöntötték a nyugat-franciaországi kikötőváros mólóján – ott, ahol 2017-ben Fa Nándor befutását ünnepelhettük a Vendée Globe-on. Kopár első és egyetlen kérése egy magyar zászló volt a befutás perceiben.

„Sültkrumplit akarok, meg egy franciacsókot! A szerencse nem az én oldalamon állt, hiszen nekem jutott a legtöbb szélmentes időszak ezen a versenyen. Ti viszont, barátaim és szeretteim, mindig ott voltatok velem. Gratulálok Jean-Luc-nek (van den Heede, a GGR győztese – a szerk.), aki már januárban befutott – én viszont meghoztam nektek a tavaszt!” – viccelődött Kopár István a befutás után.

Az 1953-ban Budapesten született, a Balaton mellett felnőtt, majd az Egyesült Államokban letelepedett sportember 2018. július 1-jén vágott neki a 30 000 mérföldes Golden Globe Race-nek, hogy egyedül, kikötés nélkül hajózza körbe a Földet. Kopár maga készítette fel Tradewind 35 típusú hajóját, a Puffint, amely a harmadik földkerüléséhez segítette.

Már a verseny első hetében eltört a hajó szélkormánya, ami komoly hátrányba hozta a magyar vitorlázót: tizenhét induló közül a 15. helyre esett vissza. Tapasztalatait és mentális erejét összeszedve azonban Kopár tovább küzdött, az októberi dél-ausztráliai pihenő már az 5. helyen érte. Egy alkalommal a saját vízkészletéből segítette ki bajba került sporttársát, és bár a déli-óceáni viharokat – több versenytársával ellentétben – megúszta borulás nélkül, a Puffin kabinja beázott a 10-15 méteres hullámok miatt. Karácsonykor kerülte meg a rettegett Horn-fokot, és noha az idő és a víz hőmérséklete onnantól folyamatosan emelkedett, a kacsakagylók hajótestre rakódása jelentősen lassította a hajót. A kabint ellepte a penészgomba, ami egy begyulladt foggal párosulva sok kellemetlenséget okozott a magyar hajósnak. Ennek ellenére februárban a korábbi 400 mérföldes hátrányát 60 mérföldre faragta le a harmadik helyen hajózó észt vetélytársához képest. A verseny hajrájában azonban ismét eltört a Puffin szélkormánya, emiatt a magyar hajósnak be kellett érnie negyedik hellyel, ami – a körülményeket figyelembe véve – bravúros eredmény.

Kopár István harmadik földkerülése – a Salammbo nevű Balaton 31-essel végrehajtott szóló vitorlázás (1990/91), valamint a Hongkong Challenge (1996/97) után – újabb rendkívüli sportteljesítménynek, kiemelkedő magyar sikernek számít.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top