Keresés
Close this search box.
Fotó: H-Moto Team

„Ha vb-n akarunk szerepelni, akkor jövőre irány Spanyolország”

Fotó: H-Moto Team

Noha jelenleg önkéntes karanténban van Kovács Bálint, a H-Moto Team 19 éves motorosa, már javában készül a félévi vizsgáira, illetve a 2021-es szezonra. Az idén a nemzetközi mezőnyben sikert sikerre halmozó versenyző – aki többek között az élen végzett az Alpok Adria Bajnokság Superbike kategóriájábanmotort is váltott 2020-ban, és úgy véli, a Yamaha jobb versenygép a számára. Év végi visszatekintés az idei csonka szezonra.

– Milyen tervekkel vártad a 2020-as szezont, főleg annak tükrében, hogy a tavalyi év kifejezetten jól sikerült?

– Mindenképpen bizakodóak voltunk a 2019-es év után, és szerettünk volna szintet lépni. Szerencsénkre kivártunk a bajnokság kiválasztásával, és ez pont jól is jött nekünk, hisz a idei versenyidény csak június körül indult.

– Az Endurance-vb tapasztalataidat miként tudtad hasznosítani a többi, normál versenyeken?

– Úgy gondolom, az ott megszerzett tapasztalatok is segítettek az idei évben, hiszen ott például figyelni kellett a hosszú körökön át tartó egyforma teljesítményre. Ráadásul sok vizespályás tapasztalattal gazdagodtam.

– A Covid-járvány alaposan átírta az elképzeléseket. Ennek ellenére mit tartasz 2020 csúcspontjának, illetve a mélypontjának?

– A szezon egyik csúcspontjának azt tartom, hogy megismerkedtünk a cseh New2Project csapattal, és közösen kezdtünk el dolgozni velük. Nagyon sokat fejlődtem például a telemetriában, a motor beállításának megismerésében, valamint nagyon jó embereket ismerhettem meg a személyükben. Eredmény szempontjából az IDM-es hétvége mondható mélypontnak, de én egyáltalán nem így tekintek rá vissza. Ugyanis nagyon fontos tapasztalatokkal gazdagodtam, és a végeredményét tudva is azt állítom, bizony újra átélném a hétvégét.

– Több bajnokságban is kipróbálhattad magad. Mit gondolsz, mi a rangsor köztük, és mi a véleménye az ott elért eredményeiről?

– A 2020-as évben összesen négy bajnokságban is rajthoz álltam, azaz, egy nagyon színes szezon áll mögöttem. Ha rangsorolnom kéne, spanyol, német, Alpok Adria és a cseh sorrend lenne. Nagyon örülök, hogy év végén kipróbálhattam magamat a spanyol bajnokságban, hiszen így el tudom már a jelenlegi formám helyezni a nagy versenyzőkhöz képest, és ez sokat segít a további felkészülésben. Úgy gondolom, hogy minden bajnokságban jól helyt álltam, jó pozíciókat valamint, értékes versenykilométereket gyűjtöttem.

– Motort is váltottál az idén. Mennyire sikerült átállnod a Yamaha R1-esre? Ez vagy a Suzuki áll közelebb a stílusodhoz?

– Idén az egyik fő változás volt, hogy több év suzukizás után egy másik gyártó motorjával versenyeztem. Év elején nehéz volt az átállás, hiszen két teljesen különböző karakterisztikájú motorról beszélünk, de év végére már teljesen összebarátkoztam a Yamahával. Stílusban, elsősorban az agresszivitása miatt, talán a Suzuki áll közelebb hozzám, de összeségében a Yamaha egy jobb motor számomra.

– Még ebben a csonka szezonban is rengeteget motorozhattál. Miben sikerült előre lépned, és miben kell még feltétlenül javulnod?

– Amint mondtam, a telemetriával és a beállítások megértésével rengeteget fejlődtem idén, de ezeknek ugyanakkor tovább is kell fejlődnie, hiszen minél nagyobb a szint, annál több múlik a boxutcában végzett munkákon. Motorozást tekintve, amin mindenképpen javítanom kell a jövőt nézve, az a nyers tempó. Amikor felmegyek egy éppen ismert, vagy akár ismeretlen pályára, és egy közel olyan időt motorozok, mint ami a hétvégén a legjobb időm lesz. Ez segíteni fog abban, hogy hamarabb rátaláljunk a helyes beállításokra. Ez persze a minél több kilométerrel fog jönni, de ebben mindenképpen javulnom kell.

– Milyen tervek vannak 2021-re?

– Amint most év végén láttuk, hogy hol is tart a spanyol bajnokság, én úgy gondolom, ha célunk a világbajnokság, akkor nem lehet más irány, mint Spanyolország.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top