Keresés
Close this search box.
amber finn rali 2022 tanak

A murvás sorozat Finnországban folytatódik

A ralimezőny által igencsak kedvelt helyszínre érkezik meg a mezőny a megszokott augusztus eleji időpontban. A finnországi verseny tradicionálisnak számít a világbajnokságban, egyike azon kevés murvás raliknak, ahol nagy sebességre kapcsol a mezőny. Egyenletes útjai és számtalan ugratója révén, melyet szinte vakon vesznek be a pilóták, teljes koncentrációt, összpontosítást és figyelmet követel meg a világbajnoki ralimezőnytől. Az északi pilóták alig várják, hogy a kedvelt és sokak számára hazai terepnek számító Finnországban száguldjanak.

Sokáig az északi pilóták voltak a Finn Rali koronázatlan királyai, de aztán más nemzetiségű pilóták is megléphették azt a bravúrt, hogy nem északi versenyzőként felállhattak a finn dobogó tetejére. Sebastien Loeb, Sebastien Ogier és Kris Meeke számára is jutott a finnországi győztes trófeából. A jelenlegi mezőnyből az észt Ott Tanak volt a legsikeresebb ezen a ralin. 2019 után 2021-ben is nyert Finnországban, igaz az utóbbi győzelem az Északi-sarki Finn Ralin volt. 2022-ben aztán ismét az övé lett itt a legnagyobb dicsőség, akkor még a Hyundai volánja mögött versenyezve. Észtországban, a hazai raliján, alig több, mint egy hete csak nyolcadik lett Tanak, úgyhogy Finnországban minden bizonnyal duplázásra hajt majd.

A Toyotának és sztárpilótájának, Kalle Rovanperának nagyon jól megy idén is a versenyzés. Észtországban, kedvenc raliján nagyon domináns teljesítményt nyújtott. A pénteki hatodik gyorsasági szakasztól kezdve mindet megnyerte, összesen 16-ot zsinórban. Mi, ha nem egy ilyen teljesítmény ad hatalmas önbizalmat egy pilótának, olyat, ami a további ralikon is nagy lökést adhat a hatékonyságának. A finn pilóta jelenleg 55 pontos előnnyel áll az egyéni ponttábla élén öt versennyel a szezon vége előtt.

A Toyota hazai pályán versenyez a hétvégén, így nem is lehet más a cél, mint a győzelem. Érdekesség, hogy Jari-Matti Latvala csapatfőnök szintén rajthoz áll hazai raliján egy negyedik Yaris volánja mögött. A csapatvezetői teendőit a hétvégére így Akio Toyota, a TGR-WRT elnöke veszi át.

„A Finn Rali mindig is különleges verseny a csapat számára. Számomra meg extra különleges lesz idén, mivel autóba ülök én magam is. Pilótaként a legfőbb célom az, hogy élvezzem a vezetést. A csapaté pedig persze a győzelem. Nagyszerű támogatást kap itt Kalle és Jonne (a navigátora) világbajnokként és az egyéni ponttábla éllovasaként…. Finnország nagy kihívást jelent számunkra, a különböző tapadású útjaival és olyan visszatérő gyorsasági szakaszaival, mint a Myhinpää, ahol Kalle még soha nem versenyzett…. Szoros verseny lesz, a csapat keményen dolgozott ezen a héten a tesztelés során, hogy megpróbáljuk a legjobb autót adni pilótáinknak.” – szögezte le a Toyota 38 éves csapatvezetője.

A rali

A hétvégén megrendezésre kerülő verseny a szezon „legőrültebb” ralija címet is kivívta magának azzal, hogy – a nézők és fotósok nem kis örömére – a pilóták majdnem többet tartózkodnak a levegőben, mint az úton, s ha már ott vannak, akkor több mint 200 km/órás sebességgel hajtanak. Rendkívül gyors murvás utak visznek keresztül a finn ligeteken és tavakon, hatalmas ugratókkal tűzdelve.

A rali központja az egyetemi város, Jyvaskyla Paviljonki kiállítási központjában lesz berendezve. Ez néhány perc sétára található a város boltjaitól, bárjaitól és éttermeitől. Nagy tömegek várhatók ide. Az első rali idején, 1951-ben is ebben a városban volt a rali főhadiszállása. A Jyvaskyla körüli gyorsasági szakaszok a világbajnokság leggyorsabbjai.

A verseny idén szerda este veszi kezdetét a hivatalos megnyitóval, majd a csütörtök reggeli shakedownnal folytatódik. A hagyományosan vegyes útfelszínű Harju szakasz Jyvaskylában nyitja az akciót csütörtök este és a mezőny visszatér ide péntek este. A pénteki klasszikus Laukaa és Lankamaa szakaszok nagy változtatáson estek át, míg a legendás Myhinpää 2015 után ismét visszatér. Visszatér az a Halttula is, amely legutoljára 1995-ben (!) volt része a Finn Rali útvonalának.

Szokás szerint a szombati nap lesz a rali leghosszabb napja a maga 160,68 km-nyi gyorsasági szakaszával. Az utolsó nap megújult útvonallal várja a mezőnyt. A ralit záró új Power Stage, a Himos-Jämsä 2 a Himos síparadicsomban található. Itt lesz a dobogó is felállítva. A Finn Rali négy napon át tart, s a 22 gyorsasági szakasz 320,56 km-t tesz majd ki. A rali össztávja: 1471,63 km.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top