Keresés
Close this search box.
amber japan rali 2023 dobogo

Elsöprő Toyota győzelem Evans-szel az élen

A Toyotának fontos volt a hazai győzelem, s ezt nem csak hogy megszerezte, de túl is szárnyalta vasárnap Japánban. A dobogó mindhárom fokára ugyanis pilótái állhattak fel, s a győzelmet végül az egyéni ponttábla második helyét megszerző Elfyn Evans húzta be. Sebastier Ogier és Kalle Rovanpera állhatott még büszkén csapatuk hazai ralijának dobogóján.

„Nem volt könnyű dolgunk ilyen körülmények között, még akkor sem, ha pénteken jelentős előnyre tettünk szert. Nagy köszönet a csapatnak, hiszen az autó nagyszerű volt és a hármas győzelem igazán fantasztikus eredmény a Toyota számára.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

A pénteki napon káoszos állapotok alakultak ki a vizes, falevelekkel borított aszfaltutakon. Több autó is bajba került, s ekkor törölték a szervezők a Shitara Town gyorsasági szakaszt. Takamoto Katsuta, Dani Sordo és Adrien Fourmaux is ugyanott csúszott ki és törte meg autóját.

A walesi pilóta pályafutása nyolcadik rali világbajnoki győzelmét szerezte elég nagy előnnyel francia csapattársa, Sebastien Ogier előtt a szezonzáró ralin, vasárnap. Ogier, aki idén csak bizonyos ralikon állt rajthoz, megtörte autója karosszériáját szombaton, mikor nekicsúszott a korlátnak. Mivel túl sokáig szerelték az autóját, egy perces büntetést kapott, s ezzel elesett a győzelemért való küzdelem lehetőségétől.

Evans egyébként sem bízott semmit a véletlenre. Az aszfaltos megmérettetés elején, az extrém esős időjárási körülmények között, máris majdnem két perces előnyre tett szert. Innen kezdve már a kezében volt az irányítás, s az állandóan változó időjáráshoz jól alkalmazkodva tartotta előnyét az élen.

Kalle Rovanpera harmadik helyezése már csak hab volt a tortán ahhoz, hogy tökéletesen záruljon a szezon a Toyota számára.

Esapekka Lappi, a múlt héten hosszabbított a Hyundaijal, s ezt egy negyedik helyezéssel, a legjobb Huyndaijos helyezéssel, köszönte meg. Takamoto Katsuta az ötödik helyre kormányozta célba Toyotáját, de a helyi hős hazai futamán akár nyerhetett volna is, ha pénteken nem követ el szabálysértést. Ott Tanak utolsó versenyén az M-Sporttal hatodik lett. Jövőre már ismét Hyundai színekben versenyez majd az észt.

Andreas Mikkelsen nyerte a WRC2 kategóriát. A norvég pilótát két másik WRC2-es autóversenyző, Nyikolaj Griazsin és az egzotikus versenyekre specializálódott Kajetan Kajetanowicz követte.

A hibrid-éra második szezonja ezennel véget ért. Folytatás 2024-ben a tradicionális aszfaltos Monte-Carlo Ralin (2024. január 25-28.). A szezon jövőre is Japánban ér majd véget.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top