Keresés
Close this search box.
amber horvat rali 2023 dobogo

Evans hosszú idő után újra a csúcson

A Toyotával versenyző Elfyn Evans majd másfél év szünet után tudott ismét felállni a dobogó legfelső fokára, ezúttal Horvátországban. A második helyen Ott Tanak futott célba a Forddal, ami idei második dobogós helyezése az észtnek. A bronzérmes hely Esapekka Lappié lett a Hyundaijal. A szomorú hétvége visszafogott ünnepléssel zárult.

Elfyn Evans elég régen, a 2021-es Finn Ralin tudott utoljára győzedelmeskedni, ami nagyon más karakterű, mint a Horvát Rali volt. Ezért és amiatt is különleges ez a győzelem, mivel ez volt számára az első siker aszfalton.

Evans győzelméhez az kellett, hogy a rali elejétől az élen menetelő Thierry Neuville hibázzon szombat reggel, amikor is a walesi átvette az első helyet és elhúzott Ott Tanaktól. Domináns teljesítményt nyújtva ért végül be az első helyre a Toyotával vasárnap és az egyéni ponttábla ötödik helyéről a másodikra ugrott fel ugyanannyi pontszámmal, mint az első helyen álló Ogier. Mivel a francia csak bizonyos versenyeken áll idén rajthoz, hamarosan akár első is lehet a mezőnyben a Toyota 34 éves pilótája.

Ehhez azonban az is kell, hogy a címvédő világbajnok Kalle Rovanpera kevésbé jó teljesítményt nyújtson. A finn csodagyerek ugyanis alig egy ponttal lemaradva áll az egyéni ponttábla harmadik helyén. S ha ez még nem lenne elég, az idén a Forddal megtáltosodó Ott Tanak Rovanperához képest három pont lemaradással következik a negyedik helyen. Ez egy nagyon izgalmas időszakot sejtet a Rali Világbajnokság következő szakaszában.

„Hosszú idő óta dolgozunk azon, hogy ilyen eredményt érjünk el, de ez most annyira jelentéktelennek tűnik. A verseny volt a fókuszban a hétvégén, de a végén most már visszatérhetünk ahhoz, hogy mennyire hiányzik a barátunk. Amint átléptük a célvonalat, csak erre tudott mindenki gondolni. Megígértük Craig családjának, hogy élvezni fogjuk a hétvégét, és így is tettünk. Most mindannyian rájuk gondolunk.”  – nyilatkozta szomorkásan a tragédia árnyékában nyerő ralipilóta.

A Toyota ezzel a győzelemmel megtartotta veretlenségét Horvátországban, s ezzel egyidőben 29 pontra növelte előnyét a Hyundaihoz képest.

A szezon első igazi aszfaltos futamát tartották a hétvégén Horvátországban, ahová sok magyar rajongó is kilátogatott a verseny közelségének köszönhetően. Aki odautazott, az sok akciót láthatott a kellemes időjárási körülmények között zajló versenyen.

Ott Tanak visszatért az idei szezonra a gyökereihez és úgy látszik jól tette, mert megtáltosodott. Evans igazi kihívóra talált az észt pilóta személyében, aki borzasztó gyors tempót diktált szombat délután, hogy beérje és megelőzze vetélytársát. Autója sebességváltó rendszerének meghibásodása azonban az utolsó előtti napon visszavetette az észtet és kénytelen volt beérni a második helyezéssel.

A harmadik helyen célbaérő Esapekka Lappi bizonytalan volt a koszosabb részeken, de kitartott és ez első dobogós helyezését hozta számára a Hyundai volánja mögött. Szüksége is volt egy kis sikerélményre a finnek azok után, hogy Mexikóban az élről esett ki.

Lappi mögött három Toyota ért célba, élükön a tavalyi Horvát Rali győztesével, Kalle Rovanperával. Az idén kissé küszködő pilóta nagyszerű versenyzéssel hagyta le a győzelmi esélyes Sebastien Ogier-ét, s megszerezte a negyedik helyezést. Az ötödik helyen célba guruló franciát még az ág is húzta ezen a hétvégén. Pénteken az élről meg kell állnia kereket cserélni, majd később egy sor időbüntetéssel sújtották, amelyek összességében két és fél percet tettek ki.

Takamoto Katsuta sem maradt le nagyon, ő áll a toyotás trió végén, a hatodik helyen. A japánt Pierre Loubet követi. Három WRC2-es pilóta Yohan Rossel, Nyikolaj Griazsin és Oliver Solberg zárja az első tizet.

A következő világbajnoki raliversenyre három hetet kell várnunk, 2023. május 11-14. között kerül megrendezésre a murvás Portugál Rali. A ralisok által igen kedvelt versenyt 2022-ben Kalle Rovanpera nyerte meg, a hétvége győztese, Elfyn Evans pedig második lett.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top