Keresés
Close this search box.

Szerdán dönthetnek a budapesti olimpia helyszíneiről

blank

Jövő hét szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatáról.

„A vizsgálatok egyértelműen megmutatták, hogy Budapest településszerkezete kiválóan alkalmas a 2024-es nyári játékok megrendezésére, a tervezett olimpiai helyszíneken kitűnő feltételek biztosíthatók, a – hangsúlyozottan nem csupán az olimpia miatt – szükséges fejlesztések a városszerkezet hiányzó elemeit pótolni tudják” – áll a Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben.

A javaslatban azt írták, az olimpia nagyon jó eszköze a városfejlesztésnek, a rendezés lehetősége ösztönzi a fejlesztési tervekben jelenleg is szereplő célok valóra válását, továbbá hozzájárul, hogy ne csupán elszigetelt projektek valósuljanak meg, hanem egy komplex, összvárosi koncepciót követve, egymást erősítő fejlesztésekre kerüljön sor.

Az olimpiai helyszínek, a budapesti olimpiai szerkezet az úgynevezett központi poliklaszteres megoldást követi. Ilyen volt például az 1992-es barcelonai olimpia is – olvasható. A modell lényege, hogy igyekszik az olimpiai fókuszpontokat több klaszterben szétosztani, és az a legnagyobb előnye, hogy elősegítheti a nagyobb léptékű városfejlesztést, új alközpontokat kialakítva a városban.

A koncepcionális alapelveknek megfelelően a tervezett olimpiai helyszín két térségből és ezeken belül hét klaszterből áll. A Duna térség az Olimpiai park (a Kvassay-zsilip térsége), a Margitsziget és az Óbudai-sziget klaszterből áll. Az úgynevezett városfejlesztési térséget pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget nevű klaszter alkotja.

A klasztereken kívül elhelyezkedő létesítményeket különálló helyszíneknek nevezik.

A klaszterek közül a fókuszpont az Olimpiai park területére esik, ott épülne fel az atlétikai stadion, az olimpiai falu és több más versenyhelyszín is. A Kvassay-zsilip környékét a belvároshoz közeli helyzete, kedvező topográfiai adottságai, a víz és a természeti környezet erre az egyedi szerepkör betöltésére predesztinálja – derül ki a mintegy száz oldalas dokumentumból.

Az előterjesztésben hangsúlyozták: „a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezése nagyban hozzájárul – a Budapest 2030-ban megfogalmazott – alapvető víziónknak: Budapest az európai városhálózat erős tagja legyen, és erősítse a főváros nemzetközi és európai szerepkörét.”

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyhatja azt a garancialevelet is, amelyben a főpolgármester – a testület felhatalmazó határozata alapján – a fővárosi önkormányzat nevében támogatásáról biztosítja a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot, és külön megerősíti: az olimpiai játékok terve összhangban lesz a létező nemzeti/regionális/városi fejlesztési tervekkel és stratégiákkal, továbbá azt, hogy nincsenek a budapesti olimpiai és paralimpiai játékok megszervezését gátló jogi akadályok.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top