Keresés
Close this search box.
amber szafari rali 2022 rovanpera

Irány Afrika!

2021-ben 19 év kihagyást követően tért vissza a Szafari Rali a Rali Világbajnokság versenynaptárába. Nagy csinnadrattával harangozták be a Rali Világbajnokság visszatérését Afrikába, s bár 2020-ban nem tudott debütálni a koronavírus járvány miatt, idén immár harmadik alkalommal utazik el a rali világbajnokság mezőnye a távoli Afrikába, hogy megmérettesse magát a nagy presztízzsel bíró Szafari Ralin, Kenyában. Ünnepi, 70. Szafari Ralit rendeznek a hétvégén.

A helyszín régi, mégis a modern kori ralizáshoz alakították a helyszínt úgy, hogy közben a fő karakterisztikája megmaradt. Vagyis maradtak a nehéz, murvás utak, ahol csodás fotókat lehet készíteni háttérben az afrikai vadvilággal. Köves, szétszabdalt utak és kiszámíthatatlan időjárás állítja kihívás elé az Afrikába látogató versenyzőket. Mivel Kenyában még esős évszak van, s a hétvégére esőt is jósolnak, a száraz poros utak gyorsan iszapfürdővé válhatnak. Tavaly már kaphattak egy kis ízelítőt a résztvevők az esőből és abból, hogy milyen nehéz itt esős körülmények között vezetni.

2022-ben nem favoritként sikerült behúznia az első helyet Kalle Rovanperának Kenyában.

Miközben versenytársai elvéreztek a heves zivatarok áztatta utakon, ő menetelt előre és sima győzelmet szerzett csapattársa, Elfyn Evans előtt. Evans egyébként kisebb problémákkal küzdött a rali során, s a szombati iszapfürdőben nem működő ablakmosója komoly kihívások elé állította. Végül a walesi a második lett. A harmadik helyezett Katsutának bejön a Szafari Rali, hiszen 2021-es második helyezését tavaly egy bronzérmes hellyel fejelte meg.

Kalle Rovanperának nem lesz könnyű dolga, ha idén is nyerni szeretne. Csapattársa, a nyolcszoros világbajnok Sebastien Ogier ugyanis ezen a ralin is rajthoz áll. A Toyota francia pilótája megnyerte ezt a versenyt mindjárt a visszatérése évében (2021), és tavaly vezetett mindaddig, amíg egy defekt kerékbe nem törte győztes álmait. „Szeretem a Szafari Ralit. Az itteni győzelmem a karrierem egyik csúcspontja. Ez tényleg a különlegesebbek egyike.” – szögezte le egy interjúban nemrégen. „A hely fölöttébb varázslatos.” – tette hozzá.

A Hyundainak nem lesz könnyű dolga a hétvégén, hiszen nem volt túl sikeres eddig ezen a versenyen. 2021-ben Ott Tanak révén a bronzérmes helyet vihette haza az alzenaui csapat, de az észt idén a Fordot erősíti. A csapat finn pilótái még nem indultak itt soha, s Dani Sordo is csak egyszer.

Ezen a ralin az autók megbízhatósága pont annyira fontos, mint a gyorsasága, főleg mivel olyan utakon vág neki a mezőny a versenynek, amelyeket hónapok során égetett kőkeményre a nap melege. A tűző meleg, a töredezett utakon való száguldás, a por és a kóborló vadállatok együtt a helyenként változó tereppel, nagy kihívást jelentenek a mezőnynek, amelyen a pilótáknak meg kell mutatni, hogy mennyire okosan és taktikusan tudnak versenyezni még ilyen nehéz körülmények között is.

A rali

A 2023-as Szafari Rali három napon át tart, s a 19 gyorsasági szakasz 322,75 km-t tesz majd ki

A rali útvonala ugyanaz, mint tavaly. Csütörtökön Nairobiban veszi kezdetét a rali, s ezt délután a Kasarani szuperspeciális látványos gyorsasági szakasz követi északkeletre a város központjától. Pénteken a Naivasha-tó körül folynak az események, s itt található a szervizpark is. Az óramutató járásával ellentétesen mennek a tó körül a versenyzők három gyorsasági szakaszon keresztül kétszer. A szombati lesz a leghosszabb nap, amikor is az Elmenteite-tó környékén ismét kétszer három szakaszt teljesít a mezőny. Vasárnap a nevével ellentétben a csodálatos környezetben fekvő Hell’s Gate Power Stage zárja a ralit.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top