Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Lappi északon tartja a győztes trófeát

Fotó: Amber PR

Esapekka Lappi nyerte meg a Finn Ralit vasárnap, s ezzel világbajnoki ralis pályafutása első győzelmét gyűjtötte be Finnországban. Elfyn Evans britként a második helyre ékelődött be az első Lappi és a szintén finn harmadik helyezett Juho Hanninen közé.

A Toyota elégedett lehet, hiszen az első és harmadik helyet szerezte meg két finn pilótája révén. Lappinak ráadásul ez mindössze a negyedik versenye volt a Rali Világbajnokságban. Jari-Matti Latvala, 2014-2015 győztese, nagy harcot vívott a győzelemért Lappival, de a veterán ralis kiesett szombat délelőtt, mikor autójának elektromos irányító rendszere meghibásodott. Lappi ezután megtartotta előnyét az élen a rövid utolsó nap során is. Bár autójának bal hátsó kereke szétment egy szélesen bevett kanyar során, mégis az élen tudott maradni.

„Hihetetlen, hihetetlen. Hazai földön vagyok, így várható volt, hogy erősen megyek, és úgy is lett. A győzelem azonban álmaim netovábbja volt. Nagy köszönet a csapatnak, mivel rövid idő alatt egy nagyon gyors autót építettek nekem.” – szögezte le a versenygyőztes finn.

Elfyn Evans nagy csatát vívott a második helyért, s a brit végül meg tudta őrizni a legjobb nem északi pilótaként elért helyezést. A skandinávok dominánsak voltak ezúttal is. A negyedik helyezett Teemu Suninen nagyon szép versenyzést mutatott be. A második helyen haladt, mígnem az utolsó előtti gyorsasági szakaszon kicsúszott és megtörte Fordját. Ez így is figyelemreméltó teljesítmény egy olyan fiatal pilótától, aki mindössze második versenyén vett részt egy WRC volánja mögött.

Ott Tanak nyerte meg az utolsó szakaszt, a Power Stage-et és így az övé az öt bónuszpont. Evans, Neuville, Latvala és Hanninen szerezte meg itt a maradék pontokat (4-3-2-1).

Thierry Neuville hatodik helyével beérte Sebastien Ogiert az egyéni világbajnokságban, s jelenleg megosztva állnak az első helyen 160-160 ponttal. Sebastien Ogier számára korán véget ért a rali, az első nap kiesett. Megsérült felfüggesztéssel fáknak csapódott autójával, ráadásul navigátora sem érezte jól magát, bár komolyabban nem sérült meg egyikőjük sem.

Craig Breen lett a legjobb citroenes pilóta. Az ír az ötödik helyen ért célba. Ott Tanak, aki az első nap defektet kapott, végül hetedik lett a Fiestával. Az első tizet a 2016-os Finn Raligyőztes Kris Meeke, Dani Sordo és Mads Östberg zárják.

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen 2017. augusztus 17-20. között kerül megrendezésre a Német Rali. Az áprilisi Korzika Rali után visszatér a mezőny aszfaltra, nem is akárhová. A Német Rali egy teljesen aszfaltos futam lesz.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top