Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Lassan a végéhez közeledik

Fotó: Amber PR

A 2018-as Rali Világbajnokságból még két verseny van hátra. A hétvégi Spanyol Ralit követően november közepén a távoli, de rendkívül kedvező időjárású Ausztrál Ralival zárul az idei versenyszezon. A Wales Rali után három héttel ezúttal október végén kapott időpontot a versenynaptárban a vegyes útfelszínű Spanyol Rali. Ez egy nehéz, gyors és nagyon egyedi ralinak ígérkezik. A legendás Sebastien Loeb idei triplájának utolsó fordulójához érkezett Katalóniában, ami még látogatottabbá teszi, az amúgy sem elhanyagolható kedveltségű ralit.

Vegyes utak

Nagyon kevés olyan versenyt rendeznek, ahol vegyes útfelszínű utakkal találkoznak a csapatok. Ez igencsak megnehezíti majd a pilóták dolgát, hiszen közepesen gyors, murvás utak után egyenletes és gyors aszfaltos felszínen kell teljesíteniük. Az első teljes napot követően kell a csapatoknak átállítaniuk az autót murvásról aszfaltosra, amit egy hosszabb esti szervizlehetőség keretén belül lesz alkalmuk megejteni.

Új utak

Idén az előző évihez képest több változtatást is végrehajtottak végre a szervezők az útvonalon. A rali – éppúgy, ahogy 2016-ban – csütörtök este Barcelona Montjuic negyedében egy utcai szakasszal nyit majd. Itt a pilóták azokon az utakon hajtanak majd, ahol négyszer is megrendezték korábban a Spanyol Forma-1-es Nagydíjat. Míg pénteken murván és egy kevés aszfalton, addig szombaton és vasárnap kizárólag aszfalton zajlik majd a versengés.

Pénteken nyugat felé veszi a mezőny az irányt, ahol két olyan murvás gyorsasági szakaszon vesz részt, amelyeket utoljára 2014-ben használtak. A legnagyobb változás mégsem ez lesz, hanem egy új szakasz: a 38.85 km hosszú La Fatarella – Vilalba, amely murvás és aszfaltos szakaszokat is magába foglal. Mindhárom szakaszt megismétlik délután.

Loeb is rajthoz áll

Sebastien Loeb két tavaszi megmérettetés után idén utoljára rajthoz áll a Citroen színeiben. Nem véletlen a helyszínválasztás, a francia pilóta ugyanis sokáig dominálta a versenyt. 2005-2012 között minden egyes Spanyol Ralin ő nyert az épp aktuális Citroen modellel. Elég lenyűgöző eredmény, nem?

A második és harmadik napon teljes mértékben aszfalton zajlik majd a versengés. A csapatoknak így péntek este kell átalakítaniuk az autók beállításait murvásról aszfaltosra. S ez nem csak az abroncsváltást jelent, annál komplexebb munkáról van szó. Érinti a felfüggesztést, a fékeket, a sebességváltót, a hátsó differenciálművet és még egy sor alkatrészt. Emellett a pilótáknak is át kell állniuk majd egy másik vezetési stílusra.

A pénteki murvás kezdés nem tesz majd jót a világbajnokságban élen állóknak, hiszen ők takarítják majd az utat a mögöttük jövők számára, ami különösen nehéz lesz a versenyhétvége első napjára jósolt száraz időjárási körülmények között. Átlagos őszi idő várható Spanyolországban a hétvégén napsütéssel és némi esővel.

Pilótakeringő 2019

A Spanyol Rali előtti héten robbant a hír, mely szerint Kris Meeke 2019-ben visszatér a Rali Világbajnokságba. A Citroentől – a sok meggondolatlan húzása és autótörései miatt – még május végén kirúgott brit pilóta a Toyotával áll majd rajthoz a jövő szezonban. Ott Tanak és Jari-Matti Latvala csapattársa lesz.

Nem véletlenül esett rá a német-központú csapat választása. A 39 éves pilóta mindig is villámgyors volt és győzelmeket is szerzett. 2017-ben Mexikó után Spanyolországban is Meeke állhatott fel a dobogó legtetejére. A Toyotánál egyébként annak az Esapekka Lappinak a helyét veszi át, aki csatlakozik Sebastian Ogierhez a Citroennél.

Meeke Finnországban máris tesztelte a Toyotát, s rosszakarói dörzsölhették a tenyerüket, mert hát bár nagyon gyors volt, borult is az autóval.

A rali

A 2018-as Spanyol Rali három napon át tart, s a 18 gyorsasági szakasz távja 331,58 km-t tesz majd ki. A rali teljes hossza: 1495,73 km.

A rali főhadiszállásának ismét Costa Daurada, Salou tengerparti turistavárosa ad otthont, amely nem messze a Port Aventura élményparktól található.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top