Keresés
Close this search box.
amber akropolisz rali murva

Legendás folytatás

Egy hónappal azután, hogy a belga Ypres Rali bemutatkozhatott a Rali Világbajnokságban, egy nagyon kedvelt helyszín tér vissza a versenynaptárba. 2013-ban járt a mezőny utoljára az Akropolisz Ralin, s szeptemberben hét év kihagyás után ismét ezen a nehéz terepen mérkőzik meg a világbajnoki ralimezőny. A finisben vagyunk már, fokozódik a hangulat.

Egy hónap szusszanásnyi ideje volt a ralis csapatoknak arra, hogy felkészüljenek a szezon egyik legkeményebb ralijára. Itt kiderül ki a legény a talpán, hiszen ez a rali a nehézségével kitűnik a többi közül. Jellemző a nagy meleg, a töredezett, nehézkes utak és a por, valamint a gyorsasági szakaszokon elérhető rettentően gyors tempó. Az aszfaltos belga kiruccanás után ismét murván a mezőny, így az élenjáróké lesz a söprögetés „kiváltsága”.

A murvás mediterrán ralik közül az Akropolisz Rali kétségkívül a legnagyobb presztízsű és egyben a legkedveltebb is. A görögországi viadalt először 1950-ben rendezték meg és már azelőtt a sport egyik klasszisának számított, mielőtt 1973-ban létrehozták a Rali Világbajnokságot. Azóta sokat változott maga a rali is.

Az Akropolisz Rali visszatérése is valószínűleg a koronavírus járványnak köszönhető. Ugyanis a Rali Világbajnokságban 2019-ben debütáló Chile Rali került volna sorra eredetileg ebben az időpontban. A járvány alakulása és az amiatti korlátozások miatt az európai versenyek vannak előnyben itt is, s így kerülhetett sor a görögországi ralira. Nem kis kihívást okoz ez a rendezőknek és résztvevőknek egyaránt. Az Akropolisz Rali 2013 óta nem volt része a Rali Világbajnokságnak, de 2018 óta ralit sem rendeztek itt. Nagyon sok résztvevőnek ugrás lesz a hétvége az ismeretlenbe, hiszen sok pilótának és navigátornak semmilyen tapasztalata sincs ezzel a versennyel kapcsolatban.

Az európai őszkezdetre eső Akropolisz Rali poros, murvás útjai hírhedten forróak embernek, gépnek egyaránt. Az úton heverő nagy kövek durván felsérthetik az abroncsokat még akkor is, ha mára már az utak simábbak, puhábbak az itt szokásosnál. A gyorsasági szakaszok továbbra is nehezek, és a pilóták számára nagy kihívást jelentenek. Az évnek ebben a szakában jellemző igen meleg éghajlat újabb terheket ró az autók motorjaira, az áttétekre és a felfüggesztésekre.

A Hyundaitól Thierry Neuville és Dani Sordo is ott volt a 2013-as Akropolisz Ralin, de akkor még más-más csapat színeiben. A második és harmadik helyet hozták el abban az évben. A ralit érdekes módon a Toyota csapat mostani vezetője, akkor a Volkswagennel versenyző Jari-Matti Latvala nyerte meg, így majd értékes információkkal tud szolgálni a versenyzőinek.

A rali

A 2021-es Akropolisz Rali három napon át tart, s a 15 gyorsasági szakasz 292,19 km-t tesz majd ki. A rali teljes hossza 1285,85 km. A rali főhadiszállását Lamiában rendezik be, ami 220 km-re északra található Athéntól.

Az események csütörtökön kezdődnek. A nyitóceremónia Athénban az Akropolisz lábánál veszi kezdetét és a verseny aznap kezdetét is veszi egy 1 km-es szakasszal a város szívében a Syntagma térnél.

A mezőny az éjszakát Athénban tölti, majd másnap a Peloponnészoszi-félsziget felé veszi az irányt. Szombaton a hétvége leghosszabb és legnehezebb napját rendezik, amikor összesen 132,56 km gyorsasági szakasszal küzdenek meg a csapatok.

Vasárnap Lamiától nyugatra autóznak a résztvevők. Ekkor következik a híres Tarzan és Pyrgos szakasz. A televízióban is közvetített Power Stage, idén is a vasárnapi utolsó gyorsasági szakasz, a 12,68 km hosszú Tarzan 2 lesz.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top