Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Loeb meglepetésgyőzelme Spanyolországban

Fotó: Amber PR

Egy nagyon izgalmas versengést követően végül az a Sebastien Loeb nyerte meg vasárnap a Spanyol Ralit, aki utoljára 2013-ban győzött Argentínában. A kilencszeres ralibajnok idén csak három ralin vett részt, s utoljára hagyta ezt a számára nagyon kedves ralit, ahol nagyon sikeres volt a múltban. Sebastien Ogier sem búslakodhat. Második helyezésével a francia pilóta visszavette az első helyet az egyéni ponttáblán. A bronzérmes hely Ogier csapattársáé, a brit Evansé lett.

A vegyes útfelszín mestere

A rali első két napján állandóan változott a sorrend, ezért az utolsó napig nem lehetett pontosan tudni kik is állhatnak majd a Spanyol Rali dobogójára. Sebastien Loeb is jól ment, s tudható volt, hogy fekszik neki ez a verseny. Sikerei csúcsán, 2005-2012 között zsinórban nyerte ezt a versenyt. Azt azonban senki nem gondolta, hogy a rali vb-ből már kiszállt francia klasszis nyer vasárnap, hiszen a szombatot a harmadik helyen zárta.

A tapasztalat azonban mindent vitt ezen a vegyes útfelszínű ralin. Az aszfalt utak gyorsan száradtak vasárnap és a Citroennel versenyző pilóta rakott fel egyedül kemény gumikat az autójára, amivel jobb tapadást ért el a lágyabb abroncsokon hajtó pilótáknál. S ezzel a javára fordította a rali állását. „Majdnem több, mint hat év után nagyszerű érzés nyerni. Ráadásul olyan csata után, amikor csak a célban tudtuk meg, hogy nyertünk, csodás dolog. Soha nem gondoltam volna, hogy ismét nyerni fogok.” – nyilatkozta elérzékenyülten Loeb.

Ogier ismét vb-első

Jari-Matti Latvala nagyon jó formában volt, s jó úton haladt a győzelem felé, de a 17. gyorsasági szakaszon elcsapott egy követ, defektje lett és visszaesett a mezőnyben. Ezzel ezüsttálcán nyújtotta a második helyet a címvédő Ogiernek, aki ráadásul harmadik lett a Power Stage-en, így visszatornázta magát az egyéni ponttábla élére alig egy versennyel a szezon vége előtt.

Neuville pechje

Thierry Neuville biztosan nem írja be ezt a ralit a kedvencei közé. A belga pilóta csak negyedik lett, s elvesztette a vb-elsőséget is. Az utolsó néhány méteren csapta neki autóját egy sziklának, amivel eltört a Hyundai jobb hátsó kereke. Ha ez még nem lenne elég, a Power Stage során épphogy lemaradt a pontszerző helyekről, csak hatodik lett azután, hogy defektet kapott. Így az után az Elfyn Evans után ért célba végül, akinek ez a második dobogós helyezése idén Portugália után.

A helyi sztár, Dani Sordo kaparintotta meg az ötödik helyet, miközben Ott Tanak, aki egyébként első lett a Power Stage-en, a hatodik helyre vitte célba a Toyotát. Ezzel az észt pilótának még maradt egy kis esélye a vb-címre, hiszen még 30 pontot lehet szerezni, ő pedig 23 ponttal lemaradva áll az egyéni ponttábla harmadik helyén.

A toyotás csapattársak: Lappi és Latvala lettek a hetedik és nyolcadik helyezettek. Az első tizet Craig Breen és Andreas Mikkelsen zárja.

Jan Kopecky lett a WRC2 kategória győztese a Skodával Petter Solberg előtt, aki ezen a ralin debütált a Volkswagen Polóval.

A Rali Világbajokság idén is a távoli Ausztráliában ér véget (2018. november 15-18.). Izgalmas szezonfinálé szemtanúi leszünk, hiszen hármas csatából kerül majd ki a végső győztes a Kenguruk Földjén.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top