Keresés
Close this search box.
amber cer rali 2023 rovanpera vilagbajnok

Neuville nyert, Rovanpera a világbajnok

Kalle Rovanpera megvédte világbajnoki címét vasárnap a Közép-Európa Ralin, így már nyugodtabban utazhat majd el a szezonzáró Japán Ralira november közepén. Sokáig az élen hajtott a fiatal finn, de miután riválisa, Elfyn Evans kiesett, biztosra ment és beérte a második hellyel és begyűjtötte második világbajnoki címét. A versenyt a Hyundai pilótája, Thierry Neuville nyerte, aki a Szardínia Rali után idei második győztes kupájával térhet haza. A dobogó színesre sikerült, hiszen harmadik gyártóként a Ford is felkerült Ott Tanak révén.

„Nagyon jól érzem magam. Azt gondolom, hogy ez az év számomra sokkal fontosabb volt, mint a tavalyi. A verseny szorosabb volt és tényleg nagyon jó munkát végeztünk. A legnagyobb köszönet természetesen Ionne-nak jár, aki a világ legjobb navigátora. Ezt a mostanit sokkal jobban fogom élvezni, mint tavaly az elsőt.” – szögezte le a Toyota kétszeres világbajnoka.

A Toyota pilótája már szombaton fellélegezhetett, hiszen legnagyobb riválisa a világbajnoki címért folyó harcban, Elfyn Evans kiesett. Rovanpera nem ült ölbe tett kézzel, nem bízta a véletlenre a címvédését. Már csütörtökön domináns előnyre tett szert a Cseh Köztársaság útjain, s végig fókuszáltan versenyzett. Második világbajnoki címe megszerzésével neve olyan kétszeres világbajnokok közé került, mint Carlos Sainz, Walther Röhrl és Miki Biasion.

Rovanpera nagyon hajtott, hogy megvédje világbajnoki címét. Szombaton azonban Evans kiesésével látóhatárra került a világbajnoki címvédés és így Rovanpera visszavett a tempójából. Thierry Neuville pedig élt a kínálkozó eséllyel, s a belgának nem maradt más hátra, mint hogy nagy előnyt dolgozzon ki és célba vegye az első helyet.

„Egész szombat délután próbáltuk őrizni az előnyünket és boldog vagyok, hogy az élen zártam a napot. A célunkat követjük.” – szögezte le még szombat este a Hyundai versenygyőztes pilótája.

Evansnek legalább egy ponttal többet kellett volna szereznie fő riválisánál és egyben csapattársánál, Rovanperánál ahhoz, hogy világbajnoki esélyeit életben tartsa. Szombaton azonban egy csúszós jobb kezes kanyarban kiszaladt az útról. Bár vasárnap újra rajthoz állt, annak reményében, hogy a Power Stage-en még pontokat gyűjthet.

Sebastien Ogier lett a negyedik, akit csapattársa, Takamoto Katsuta követett az ötödik helyen. Az első tizet Teemu Suninen, Grégoire Munster, Adrien Fourmaux, a WRC2 kategória győztese, Nicolas Ciamin és Pierre-Louis Loubet zárja.

A WRC2 kategória világbajnoki címe is elkelt. Andreas Mikkelsen szerezte meg azt úgy, hogy csak a 13. helyen ért célba a Közép-Európa Ralin.

Folytatás három hét múlva (2023. november 16-19.) a világbajnokságot lezáró aszfaltos Japán Ralival.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top