Fotó: Amber PR

Svéd Rali norvég módra

Fotó: Amber PR

A Rali Világbajnokság második fordulója általában a szezon egyetlen igazi télies körülmények között zajló versenye. A szezonnyitó Monte-Carlo Ralin az észak-franciaországi változó télies körülményeknek köszönhetően a mezőny már belekóstolhatott az enyhe tél kihívásaiba. A Svéd Rali szokásosan egy klasszikus téli (havas-jeges) verseny szegecses gumikkal hófalak között.

A klímaváltozás a Skandináv országokat sem kímélte az elmúlt években. A szervezők azzal igyekeztek enyhíteni szorult helyzetükön, hogy egyre északabbra tolták a rali helyszínét, annak érdekében, hogy biztosan havas utakon haladjon a mezőny. Idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás alapos fejtörést okozott és olyan történt, ami nem gyakran. A szervezők azon gondolkoztak, hogy biztosan meg lehet-e tartani a havas ralit, mert a meleg időjárás következtében eső esett inkább hó helyett. Nos, a rali előtti héten úgy döntött a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviseletében eljáró ex-rali navigátor Timo Rautiainen, hogy bár rövidebb útvonalon, de megrendezik a Svéd Ralit.

Ez az eset nem egyedülálló. Az elmúlt években többször is hasonló helyzettel találták szembe magukat a szervezők, de akkor nem volt ilyen vészes a helyzet. Most ugyanis jelentősen le kellett csökkenteni a távot. 180 km-nyi gyorsasági szakaszt tesz majd meg a mezőny a négy nap során, de ennek ellenére teljes pontokat osztanak majd. Ez a táv kicsit több, mint a fele az itt megszokottnak. Ráadásul törlik a kedvelt Vargasen szakaszt is, ahol a látványos Colin’s Crest ugrató is található, s amely eddig nagy látványosságul szolgált a kilátogató rajongók számára.

A Svéd Rali, amely ezúttal két napra is átlátogat Norvégiába, mindig is egy teljesen téli verseny volt nagyon gyors és látványos gyorsasági szakaszokon. 2019-ben szerencsére nagyon hideg tél uralkodott Európában, így a világbajnokság egyetlen téli raliját rendben le lehetett vezetni. A gumiválasztás Monacóhoz hasonlóan itt is kritikus fontosságú. A jeges utakon a szegecses gumik repítik a pilótákat, de amint aszfaltra érnek, a szegecsek miatt tapadást veszítenek az autók.

Ritka, hogy nem skandináv pilóta nyeri ezt a ralit, de azért időnként megesik. 2018-ban a Hyundai-jal versenyző Thierry Neuville nyert, tavaly pedig az észt Ott Tanak vihette innen haza a győztes trófeát. Bár Tanak észt nemzetisége révén nem Skandináv országbeli, mégis magabiztosan autózott az általa is jól ismert havas-jeges utakon. Irdatlan küzdelem folyt tavaly a maradék dobogós helyekért, amelyből Esapekka Lappi és Thierry Neuville került ki győztesen.

30 éven keresztül verhetetlenek voltak a svéd autóversenyzők hazai ralijukon, de utoljára 16 évvel ezelőtt – 1997-ben – sikerült Kenneth Eriksson személyében Svédországban tartani a győztes trófeát.

Nagyjából ugyanannyi csapat indul el a hétvégén, mint a nyitófutamon, Monte-Carlóban. A Hyundainál annyi változást történt, hogy Sebastien Loeb helyett Craig Breen kap bizonyítási lehetőséget Loeb autójával. Breen 2018-ban második lett Svédországban a Citroennel. Miután Ott Tanak nagyon összetörte az autóját a Monte-Carlo Ralin, új karosszériával áll majd rajthoz a hétvégén.

A Toyota odateszi magát a hétvégi ralira. Öt autóval áll rajthoz Svédországban. A három állandó pilótája mellett Jari-Matti Latvala és Takamoto Katsuta is elindul. Latvala navigátora nem más lesz, mint a pilótából navigátorrá avanzsált Juho Hanninen. Bár már korábban rajthoz állt raliversenyeken ez a páros, de mivel az nem WRC-vel volt és nem a Rali Világbajnokságban, ez lesz az igazi debütálásuk.

Az idei versenyszezon első raliját Monacóban Thierry Neuville nyerte meg, így ő fog elsőként rajtolni a hétvégén. „Ha kevesebb hó lesz, mint az elmúlt években, akkor nyilvánvalóan elég nehéz lesz teljesíteni a szakaszokat. A gumijaink nagyon vékonyak és magasak, így másként fognak viselkedni az aszfalton, s nagyon trükkösen kell majd velük versenyezni. Hófalak nélkül a rali egyre gyorsabb és egyben kevésbé érdekes lesz. Drukkoljunk, hogy sok hó fog addig még érkezni.” – szögezte le Neuville.

 

A rali

Idén nagyobb részt Norvégia erdein halad majd át a mezőny a kevés svéd hó miatt. A rali központja ezúttal is a Torsby szervizparkban lesz berendezve.

Csütörtök este a karlstadi ügetőre kilátogatók nagy csúszkálások szemtanúi lehetnek az esti látványos gyorsasági szakaszon. Ezt a szakaszt 48 óra múlva ismétlik.

Pénteken Norvégiában és Svédországban csapatják. Szombaton Svédországban a hagforsi klasszikus havas szakaszokon halad át a mezőny. Vasárnap pedig mindössze kettő gyorsaságit teljesítenek a ralisok. A ralit a Torsbynál rendezett Power Stage zárja.

A 2020-as Svéd Rali három napon át tart, s a 18 gyorsasági szakasz 171,64 km-t tesz majd ki.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top