4

Kézilabda utánpótlás-nevelő központ alakult Szegeden

Szegeden jött létre a Mocsai Lajos által vezetett Nemzeti Kézilabda Akadémia első regionális központja. A szegedi szervezet célja az utánpótlás-nevelés, valamint a kézilabdasport népszerűsítése a határ menti régiókban. A szervezet működését helyi partnerként a Tisza Volán SC segíti, felügyeli. Szponzorként pedig a kezdeményezés mellé állt Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a szegedi székhelyű KÉSZ Csoport is.

 

Szegeden jött létre a Mocsai Lajos által vezetett Nemzeti Kézilabda Akadémia első regionális központja. A szegedi szervezet célja az utánpótlás-nevelés, valamint a kézilabdasport népszerűsítése a határ menti régiókban. A szervezet működését helyi partnerként a Tisza Volán SC segíti, felügyeli. Szponzorként pedig a kezdeményezés mellé állt Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a szegedi székhelyű KÉSZ Csoport is.

Csongrád megye, valamint Románia és Szerbia magyarlakta részein a kézilabdázás népszerűsítése, és a minőségi kézilabda utánpótlás képzése, nevelése érdekében létrehozták Szegeden a Mocsai Lajos által vezetett Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) első regionális központját. 6-14 éves korig támogatnák a tehetséges fiúk és lányok fejlődését, majd ezután sportszakmai életutat nyújtanának akár a balatonboglári Nemzeti Kézilabda központban, akár a helyi első osztályú csapatoknál is.

A szervezet működését helyi partnerként a Tisza Volán SC felügyeli, de a tehetségek felkutatásában a környék már működő kézilabdát oktató szakosztályaival is együttműködnének. Magyarország egyik legnagyobb, szegedi székhelyű építőipari vállalata, a KÉSZ Csoport a kézilabdasport fejlesztése és az egészséges életmódra nevelés érdekében szponzorként állt a kezdeményezés mellé. A közös munkát szimbolizálva Mocsai Lajos, a Nemzeti Kézilabda Akadémia szakmai és sporttudományi igazgatója, Varga Mihály, a KÉSZ Csoport tulajdonosa és a Tisza Volán SC képviselői együttműködési nyilatkozatot írtak alá.

Mocsai Lajos, a Nemzeti Kézilabda Akadémia szakmai és sporttudományi igazgatója szerint: „nemzeti kézilabda akadémia és nemzeti építőipari vállalat. Mindkét szervezet kiemelt figyelmet fordít a csapatmunkára, a tudásra, a szakmai képzésekre és magára az emberre. Ezért nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen vállalat, mint a KÉSZ a Nemzeti Kézilabda Akadémia sportkoncepciójának támogatója lett.”

4

Varga Mihály, a KÉSZ Csoport tulajdonosa kiemelte: „a KÉSZ Csoport legfontosabb értékei között szerepel a csapatmunka az elhivatottság és a hosszú távú gondolkodás. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy olyan sportágakat támogassunk, amelyek ezekre az értékekre is nevelik a jövő generációit.”

Amennyiben az utánpótlás-nevelés szempontjából sikeres lesz a szegedi regionális központ, a későbbiekben országszerte újabb központokat fognak létrehozni a Magyar Kézilabda Szövetség és a Nemzeti Kézilabda Akadémia keretein belül.

A KÉSZ Csoportról:
A KÉSZ 32 évvel ezelőtt gyakorlatilag családi vállalkozásként kezdte meg működését, mára pedig egy igazi holdinggá vált, amely a környező országokat is beleértve több mint 1500 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele pedig elérte a 70 milliárd forintot. A KÉSZ Csoport tagvállalatai révén jelen van Magyarországon az építőipari kivitelezés, az építőelem-gyártás, az ingatlanfejlesztés, a létesítmény-üzemeltetés, a flottamenedzsment és a környezetipar területén.
A KÉSZ Holding Zrt. a KÉSZ Csoport vezető társasága, amely összefogja tagvállalatok erőforrásait, és ezeket felhasználva komplex szolgáltatásokat – építőipari kivitelezés tervezéssel, ingatlanfejlesztés, üzemeltetés – tud nyújtani a beruházóknak. A Holding nagy előnye és értéke sok versenytárssal szemben, hogy saját ingatlanokon, saját gépekkel, berendezésekkel, saját fejlesztések révén tudja megvalósítani a legkülönbözőbb létesítményeket, és rendelkezik a fejlesztésükhöz, üzemeltetésükhöz szükséges tapasztalatokkal, eszközökkel is.
A Holding Magyarországon túl a környező európai országokban is kifejti aktivitását. A KÉSZ Csoport építette fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Sky Court épületét, a nyíregyházi Lego gyárat és a Daimler kecskeméti gyárának jelentős épületeit, valamint a KÉSZ volt a kivitelezője a Nemzet Főterének is nevezett budapesti Kossuth tér felújításának. A KÉSZ Csoport 2013-as nagyberuházása a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont is.

A Nemzeti Kézilabda Akadémiáról (NEKA):
A Nemzeti Kézilabda Akadémia megalapításáról a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége döntött. Hosszú, éveken át tartó előkészítő munka után 2013. július 28-án megkezdte a munkát az első évfolyam Balatonbogláron az új intézményben, amely a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás-képzési rendszerének rendkívül fontos építőeleme, az állami segítséggel működtetett elit képzés a későbbiekben a felnőtt válogatottak alapját adja majd.
Az Akadémián folyó munkát három pillérre, a nemzetközi sporttudományos alapokon nyugvó szakmai munkára, a legmagasabb szintű versenyeztetésre és a személyiségfejlesztésre helyezték az oktató-nevelő munkában részt vevő szakemberek. A legfontosabb megfogalmazott cél a kiművelt emberfő és a több nyelven beszélő fiatalok képzése.
SZAKMAI CÉL
• az egyesületektől független versenyhelyzetben lévő korosztályos képzés kialakítása
• a junioroknál az Akadémia és az egyesületek közötti konszenzusos együttműködéssel a kiemelkedő tehetségek képzése
• a nemzeti utánpótlás válogatottak vendégül látásával és a helyszínen megvalósuló oktatásával elsőként az országban az Akadémián megteremteni az azonos elvű szakmai képzést
• játékvezetői továbbképzések, valamint országos és regionális edzőképzések szervezése és lebonyolítása
• a fellendülő sportturizmust kihasználva a nemzetközi kapcsolatrendszerben való jelenlét folyamatos biztosítása
• olyan feltételrendszer kialakítása, amely megfelel a nemzeti válogatottak itt tartózkodásának és edzőtáboroztatásának.
A NEMZETI KÉZILABDA AKADÉMIA KÜLDETÉSE
Az olimpia után 2-3 ezer gyerek kezdett el kézilabdázni. Fontos, hogy a sportág méltó pozícióba kerüljön. Ehhez kiváló alapot jelenthet az Akadémia, ahol teljes embereket nevelnek. Olyan fiatalokat, akik a civil életben is megállják a helyüket pályafutásuk után, vagy egy esetleges sérülés esetén. Az akadémia nem a játékosok üzleti alapú adásvétele szempontjából jött létre. A szülőknek nem kell fizetni az oktatásért és a válogatott kerettagoknak nem kötelező az akadémiai képzésbe bekapcsolódni.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top