Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Tanak az úr Walesben

Fotó: Amber PR

Ott Tanak nagy lépést tett előre a világbajnoki címéért folyó harcban, hiszen ő állhatott fel a walesi dobogó tetejére vasárnap. A másik két világbajnoki aspiráns sem volt rest, Thierry Neuville a második, míg Sebastien Ogier a harmadik helyre kormányozta célba autóját.

Bár még mindig nem behozhatatlan az előnye az egyéni ponttáblán (28 pont) a fiatal észt pilótának, de idei hatodik győzelmével Tanak letette a kézjegyét. Ha meg tudná őrizni jó formáját a hátralévő két versenyen, akkor ralis pályafutása első világbajnoki címével térhetne haza. A Spanyol és az Ausztrál Ralin még összesen 60 pont szerezhető, így kijelenthetjük, hogy Sebastien Ogier zsinórban hetedik világbajnoki címe igencsak kétséges.

A Toyota győztes pilótájának olyan jól ment a hétvégén, hogy az első hely mellett a Power Stage győzelemért járó öt bónuszpontot is megszerezte. Ogier és csapattársa, Esapekka Lappi a második és harmadik helyen ért célba, és kapott négy, illetve három pontot a helyezéséért. Az utolsó két pontszerző hely Elfyn Evansé és Thierry Neuville-é lett.

A rali kezdete nem alakult fényesen Ott Tanak számára. Toyotás csapattársa, Kris Meeke ment elől, mikor Tanak rontott a nyitó Oulton Parkbeli szuperspeciális szakaszon. Ezután azonban összeszedte magát és olyan jól ment, hogy péntek estére már az élre állt és a következő két napban tovább növelte az előnyét.

Egy dolog miatt kellett csak aggódnia, amikor is szombat délután Toyotája hátsó lökhárítója leszakadt és miután a kipufogó is megsérült, nem igazán hallotta navigátorát a nagy zaj miatt. Ez azonban nem volt hatással a sebességére.

Thierry Neuville nagyszerű munkát végzett. A rali első felében még csak a negyedik helyen autózott, de később összeszedte magát és felugrott az ezüstérmes helyre. Ogier ezzel szemben leeresztett, de még így is sikerült felkerülnie a dobogó utolsó fokára. A Power Stage-en szerzett második helyéért ráadásul négy pluszponttal gazdagodott.

Kris Meeke lett a negyedik, akit Elfyn Evans követett ötödikként a Forddal. Nagy menetet harcolt végig a walesi pilóta hazai raliján. A pénteki második gyorsaságin több, mint 40 másodpercet vesztett, amikor is szélesen vette az utat és emiatt megsérült autója felfüggesztése. Ennek ellenére visszaküzdötte magát az éllovasok közé, úgy, hogy a három nap alatt hét szakaszgyőzelmet szerzett.

Andreas Mikkelsen nagy csatát vívott azért, hogy megszerezze az ötödik helyet, de csak a hatodikat sikerült megkaparintania. Nem csak ő akarta ezt a helyezést, hanem csapattársa, Craig Breen is, de utóbbi kipördült és öt percet vesztett, így végül csak a nyolcadik helyet tudta elérni.

Pontus Tidemand ért célba hetedikként az M-Sport Fiestájával. Csapattársától, Teemu Suninentől, örökölte ezt a pozíciót, aki kénytelen volt kiállni a versenyből miután egy defektet követően nagyon károsodott az autója.

Kalle Rovanpera szerezte meg a WRC2 Pro bajnoki címet egy szép győzelemmel és az összesített kilencedik hellyel. Petter Solberg utolsó Rali Világbajnokságbeli futamán a tizedik helyezést húzta be.

Már csak két rali van hátra a szezonból, s a következőt, amely egyben az utolsó európai megmérettetés lesz, három hét múlva (2019. október 24-27.) rendezik meg. Érdekessége a 2019-es szezonvégnek, hogy jövőre egyik soron következő ralit sem rendezik meg, így aki most nyer, egy ideig az utolsó győztese lesz ezen raliknak. Tanaknak ezúttal is ott kell lennie a topon, ha az egyéni világbajnoki címet biztosan magáénak akarja tudni.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top