Keresés
Close this search box.

Red Bull Air Race – képekben a verseny

Lélegzetelállítóan izgalmas versenyt hozott a Red Bull Air Race budapesti futama: hat év után a világ leggyorsabb motorsportja igazi show-val tért vissza. Új gépével Besenyei Péter az idei legjobb eredményét hozva hatodik lett, pedig a világbajnok mindössze két órát töltött eddig a levegőben az Edge 540 V3-assal.  A végső győzelmet az osztrák Hannes Arch szerezte meg Paul Bonhomme és Martin Sonka előtt.

Besenyei Péternek a nyolcba kerülésért a kétszeres világbajnok Kirby Chambliss-szel kellett megküzdenie és a magyar pilóta szenzációs időeredménnyel legyőzte riválisát. A következő fordulóban az ellenfél Pete McLeod volt, Besenyei ismét hibátlanul repült, ám az 1:00:887-es kör alulmaradt a kanadai 59:460-as idejével szemben. A magyar világbajnok így is az idei legjobb eredményét érte el hazai közönsége előtt: az új Edge 540 V3-as repülőgép bemutatkozása jól sikerült.

Bonhomme 34 pontjával továbbra is vezeti a világbajnoki tabellát, ám ezúttal kicsúszott a kezéből a győzelem, 0,207 másodperccel maradt el Arch idejétől, az osztrák 59.350-es teljesítménnyel senki sem tudta felvenni a versenyt. Arch szenvedett az edzések alatt és a kvalifikáción is csak a harmadik helyet szerezte meg, ám a döntőkben megállíthatatlan volt és a 35 fokos hőségben övé lett a dicsőség. Az osztrák pilóta 2008-ban már győzött egyszer Budapesten, az akkori eredmény abban az évben világbajnoki címhez segítette. A Duna felett zajló égi küzdelemben a cseh Martin Sonka lett a harmadik, méghozzá úgy, hogy kiejtette a versenyből az egész hétvégén domináló, legnagyobb esélyesnek tartott Matt Hallt.  

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy újra itt versenyezhettem és a többi pilóta is örül, hogy visszatérhetett Magyarországra. Ez egy nagyszerű helyszín, csodálatos szurkolókkal” – mondta Besenyei Péter, aki mostani helyezésével a tízedik helyre lépett elő a világranglistán. A pilóta a hazai verseny előtt mindössze két órát repült új gépével. „Két évig úgy versenyeztem, hogy tudtam, nincs esélyem. A következő futamon Ascotban még jobban érzem majd magam a gépben és addig pár apróbb hibát is meg kell oldanunk. Úgy érzem, hogy visszatértek az esélyeim és idővel még többre leszek képes” – mondta Besenyei Péter.

A pódiumra került versenyzők mind egyetértettek abban, hogy Budapest ad helyet a Red Bull Air Race naptár leglátványosabb versenyének és ez a sorozat „otthona” is, hiszen a magyar fővárosban tartották az első futamot. „A helyzet nem is lehetne jobb” – értékelte a saját teljesítményét Arch. „Az a legfontosabb, hogy az ember a legjobb időben hozza ki magából a legtöbbet, az nem segít, ha az edzésen, vagy a kvalifikáción vagy gyors. Magabiztos voltam, hogy a versenyen minden összejön majd” – mondta a győztes.

A Red Bull Air Race augusztus 15-16-án Nagy-Britanniában, Ascotban folytatódik.


Végeredmény Budapesten: 1. Hannes Arch (AUT), 2. Paul Bonhomme (GBR), 3. Martin Sonka (CZE), 4. Pete McLeod (CAN), 5. Matt Hall (AUS), 6. Besenyei Péter (HUN), 7. Matthias Dolderer (GER), 8. Nigel Lamb (GBR), 9. Joshihide Muroja (JPN), 10. Kirby Chambliss (USA), 11. Michael Goulian (USA), 12. Francois Le Vot (FRA), 13. Juan Velarde (ESP), 14. Nicolas Ivanoff (FRA).
 
A világbajnokság állása: 1. Bonhomme 34 pont, 2. Arch 29, 3. Hall 29, 4. Sonka 16, 5. McLeod 14, 6. Lamb 13, 7. Dolderer 13, 8. Goulian 8, 9. Ivanoff 6, 10. Besenyei, 11. Muroja 4, 12. Chambliss 2, 13. Velarde, 14. Le Vot

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top