Keresés
Close this search box.
mocsaribence

Tíz magyar induló, neves hiányzók és érmes remény az U23-as triatlon vb-sorozatban

Tíz magyar triatlonos indul a világbajnoki sorozatot lezáró döntő versenyen, Abu-Dzabiban, viszont neves hiányzói is lesznek a küldöttségnek.

A csütörtöki nyitónapon az egyetlen paraversenyző, Mocsári Bence volt érdekelt (aki a 11. végzett) majd pénteken az elit nők küzdelme előtt rendezik meg az U23-as korosztály versenyeit. A szombati zárónapon kerül sor a férfiak megméretésére, három magyarral.

A férfiaknál a nevezettek között szerepel a tokiói olimpián hetedik Bicsák Bence, viszont nem indul Lehmann Csongor, aki tavaly megnyerte az U23-as korosztály küzdelmeit, és a felnőtteknél töltött első teljes idényében is alkotott maradandót. Lehmann – megszokott időponthoz képest többhetes csúszással rendezett – vb-döntő helyett a pihenésre helyezte a hangsúlyt, hogy kellően feltöltődve vágjon neki a következő alapozó időszaknak. Hasonló ok miatt hiányzik a női mezőnyből Bragmayer Zsanett, az elsőszámú magyar, aki 12. helyen végzett tavaly az ötkarikás játékokon, idén pedig a szezon nyitányaként világbajnoki ezüstérmes lett az Arena Gamesben, miután a három állomásból álló sorozat májusi döntőjét megnyerte Szingapúrban. Hiányában egyedül Sárszegi Noémi képviseli majd a magyarokat az elit női mezőnyben.

Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta: Bicsák esetében bizakodnak, hogy a döntőben, így összetettben is ott lesz majd a legjobb tíz között. Hozzátette, jó szereplést várnak a szintén kiegyensúlyozott formában teljesítő Faldum Gábortól, miként Dévay Márkra is számítanak, aki átlag feletti úszására alapozva ezúttal is ott lehet az élbolyban.

A női szakágban továbbra is célunk megtalálni Bragmayer Zsanett mellé azt a társat, akire érdemben számíthatunk az olimpiai kvalifikáció során a vegyesváltóban. Sárszegi Noémi vagy a fiatal Kropkó Márta nőhet fel ehhez a feladathoz” – nyilatkozta. A nemzetközi mezőnyben már az elitben is bemutatkozott Kropkó kapcsán kifejtette: idén sok versenyen vett részt a még juniorkorú triatlonos, akinek az U23-as, idősebb korosztályban való helytállás is komoly erőfelmérő lesz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a magyarok a korosztályos mezőnyben ezúttal is bízhatnak az éremszerzésben, erre a sportvezető szerint Abu-Dzabiban Kiss Gergelynek van a legnagyobb esélye, tekintve, hogy az erőviszonyok alapján ott a helye a legjobb tíz között, míg Dévay Zsombor az utolsó pillanatig harcban lehet a legjobbakkal.

A vb-pontversenyben a férfiaknál az új-zélandi Hayden Wilde vezet (3850 pont) a brit Alex Yee (3732,09) és a francia Leo Bergere (3491,89) előtt, legjobb magyarként Bicsák (2028,58) a 12. helyen áll. A vb – és olimpiai címvédő norvég Kristian Blummenfelt a szezonban a pihenésre és hosszú távú versenyekre helyezte a hangsúlyt, de azért ott lesz Abu-Dzabiban, függetlenül attól, hogy 677,19 pontjával csupán az 53. helyet foglalja el az összetett rangsorban. A nőknél a brit Georgia Taylor-Brown (3925) áll az élen, akit a szintén olimpiai és vb-címvédő bermudai Flora Duffy (3855,63), valamint az ugyancsak brit Beth Potter (3368,35) követ. A döntőt kihagyó Bragmayer (1346,47) a 27. helyen található. A dobogós helyen álló triatlonosok a férfiaknál és a nőknél is ott vannak a vb-döntőre nevezettek között.

(Forrás: MTI, nyitókép: Facebook / Magyar Triatlon Szövetség)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top