tudatostáplálkozás 01

Veled mindent megetetnek?

Az iparilag feldolgozott élelmiszerek mennyisége drasztikusan nőtt az elmúlt pár évtized során, és nagy mértékben részévé váltak az eredetileg hagyományos, főként házi és minimálisan feldolgozott ételeket tartalmazó étrendeknek. Az előre elkészített élelmiszerekben gazdag táplálkozásmód összefüggésbe hozható az elhízással és elősegítheti krónikus betegségek kialakulását. Mindemellett óriási üzlet lett a mentes élelmiszerek gyártása is, hiszen egyre növekedett azok száma, akiknek igazoltan kellett áttérniük erre a típusú táplálkozásra. Ha betérünk egy szupermarketbe, szinte roskadoznak a sorok a light, a glutén-, és laktózmentes, cukormentes vagy épp vegán feliratokkal csábító termékektől, amikről sajnos még mindig nagyon sokan hiszik azt, hogy egészségesek is. De sajnos nem minden arany, ami fénylik, vagyis nem minden egészséges attól, mert rá van írva.

Tudod mit eszel?

Előre elkészített, úgynevezett comfort fooddal nagyszerű megoldani egy-egy rohanós napon az ebédet vagy vacsorát, de folyamatosan így étkezni sajnos abszolút nem egészséges. Ezekben az élelmiszerekben a hozzáadott cukor, só és zsír mennyisége korántsem illeszkedik a napi ajánlott bevitel mértékéhez, így könnyedén megehetünk több száz plusz kalóriát anélkül, hogy akár jól is laknánk. A mesterséges adalékanyagokról, stabilizátorokról pedig ne is beszéljünk, amikkel tömve vannak a zacskós, feldolgozott ételek.

Csökkentsd a feldolgozott és az állati eredetű ételek fogyasztását

A több növényi és kevesebb állati eredetű fehérje fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Egy 6000 ember részvételével végzett holland kutatás szerint azoknál, akik kevesebb állati eredetű és több növényi fehérjét fogyasztottak, kisebb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata a 13 évet meghaladó medián követés alatt. Megéri kísérletezni és már azzal is óriási lépést teszel, ha heti egy nap nem eszel állati eredetű ételt.  Köves Zoltán, a Csak ami Kell alapítója évek óta mellőzi az állati eredetű ételeket, vegán táplálkozást folytat, mégis csak az elmúlt pár hónapban sikerült lefogynia. A kulcs a több mint 20 kg mínuszhoz pedig a tudatosság volt. Azért, mert valami vegán, még nem biztos, hogy egészséges is. „Hiába volt birtokomban minden tudás és lehetőség, mégis a testem rabja lettem, nem foglalkozva egészségemmel. Mára ez megváltozott, és elindultam egy hosszú úton, barátaim és családom segítségével” – mondja Zoltán, akinek a történetét a Csak ami Kell weboldalán olvashatjátok, ahol szakértők segítik azokat, akik szintén elindulnának ezen az úton.

Akkor mégis mit és hogyan?

Adunk néhány tippet, hogy mire figyelj, ha szeretnéd tudatosan megválogatni, hogy mivel táplálod a testedet. Az első és legfontosabb szabály, hogy törekedj arra, hogy a lehető legtermészetesebb formában vásárold meg az alapanyagokat.

  • Olvass! Nézd meg mi van az adott termékben, és ha négynél több összetevő van benne, vagy olyan, amiről fogalmad sincs, hogy micsoda, akkor nagy valószínűséggel az erősen kerülendő.
  • Főzz! Rengeteg olyan oldal van már, ahol gyorsan elkészíthető receptet találsz, és lehet olyan ételeket is készíteni, ami nagyobb adagban is ízletes, így nem kell mindennap főznöd. Hidd el, a tested meghálálja.
  • Első lépésként hagyd el a feldolgozott és vörös húsokat. Lehet, hogy most hallod először, de megdöbbentő tény, hogy 2015-ben a World Health Organization (WHO) rákkutatással foglalkozó tudományos bizottsága, 10 ország 22 kutatója, az állati húsokat a rákkeltő kategóriába sorolta. A vörös húsokat (marhahús, borjúhús, sertéshús, bárány, birka, ló és kecske) az emberre valószínűleg rákkeltő, a feldolgozott húsokat (sózás, erjesztés, füstölés, tartósítás) pedig a rákkeltők osztályába sorolták.
  • Szezonalitás! Az aktuális évszaknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök az érzékszerveinkre is kihatnak, vagyis illatosabbak, ízesebbek, színesebbek, és beltartalmi értékekben is bővelkednek.
  • Törekedj arra, hogy ne fogyassz rendszeresen alkoholt, kávét és üdítőitalokat.
  • Magas szénhidráttartalmú ételek mellé ne egyél magas zsírtartalmú ételeket.

Csak ami Kell – www.csakamikell.hu

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top