Keresés
Close this search box.
dji 0202 enhanced nr

Átalakítja Budapest közlekedését az atlétikai vb a maratoni versenyek idején

99 ország több tízezer szurkolója érkezik Magyarországra, rajtuk kívül pedig világszerte egymilliárd tv néző láthatja az atlétikai világbajnokság eseményeit, valamint Budapestet és az utcai versenyek helyszínének csodálatos környezetét, a belvárost. A főváros turisztikailag legvonzóbb pontjain áthaladó maratoni futás a külföldi szurkolók mellett hazai sportrajongók tömegét vonzza majd, mint ahogy várhatóan az Erzsébet téren felépített szurkolói zóna is vb-lázban égő közönséggel telik meg. A belvárosi versenyek ideje alatt több fő közlekedési útvonal is a világverseny helyszínévé alakul át – jelentették be a szervezők.

2023. augusztus 19. és 27. között hazánk rendezi a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot. A fő helyszín a Nemzeti Atlétikai Központ, a gyaloglást és a maratoni futóversenyeket pedig a Hősök teréről rajtolva Budapest legszebb részein, a 6. kerületben, a belvárosban és az 1. kerületben rendezik, a belvárosi szurkolói zóna pedig az Erzsébet téren várja a közönséget szórakoztató élményekkel, atlétikai aktivitásokkal. Hasonló szurkolói zóna működik a vb idején a Nemzeti Atlétikai Központban is. Míg a belvárosi ingyenesen látogatható, addig a stadionparkba a vb-re váltott belépőjeggyel lehet bemenni.

A vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központban és az utcai versenyek helyszínén zajló eseményeket több mint egymilliárdan követik majd a világon a televíziós közvetítésen keresztül, a helyszínen pedig 50 ezer külföldi szurkoló csodálhatja meg Magyarország büszkeségét, a világ egyik legszebb fővárosát.

A világ legkülönbözőbb pontjairól, 99 országból, többek között Jamaicából, Japánból, Indiából, az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Kínából, Kenyából, Japánból, Új-Zélandról, Malajziából, Sri Lankáról és még Trinidad és Tobagoból is érkeznek Budapestre sportrajongók.

2023-ban Budapest a világ sportfővárosa, hiszen ebben az évben az atlétikai vb lesz a legnagyobb sportesemény a világon.  A több tízezer ideérkező külföldi 200 ezernél is több vendégéjszakát tölt el Budapesten. Mindez a vb ideje alatt komoly turisztikai bevétel többletet hoz, de hosszú távon is megtérül, hiszen a látogatók jó élménnyel hazautazva még tovább népszerűsíthetik hazánkat. Természetesen egy ilyen léptékű és hozadékú rendezvény velejárója az is, hogy beleszól a város életébe, és az itt lakóknak változtatniuk kell a megszokott napi közlekedési szokásaikon” – mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Augusztus 19. és 27. között a világbajnokság több alkalommal átalakítja majd Budapest városképét, több forgalmas közlekedési útvonal is versenyhelyszínné alakul. A város egyes pontjain részleges forgalomkorlátozás és hosszabb lezárások lépnek életbe. Ezek jobbára a Hősök Tere – Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Roosevelt tér – Lánchíd – Alagút –Várkert Bazár útvonalat érintik, de a Városligeti Műjégpálya előtti útszakasz és az Állatkerti körút is érintett lesz. Az előkészítő munkálatok miatt részleges lezárásokra kell számítani a maraton útvonalán már a vb előtti időszakban is.

A szervezők javasolják, hogy mindenki, aki Budapesten közlekedik a vb idején, fokozottan kövesse a közlekedési híreket, nézze a BKK weboldalát, vagy vegyen igénybe útvonaltervező alkalmazásokat. Saját weboldalt is indítanak, amelyen folyamatosan követni lehet majd az aktuális korlátozásokat: lezarasok.atletikaivilagbajnoksag.hu

Augusztus 19. és 27. között 9 napon át zajlanak az atlétikai világbajnokság versenyei, amelyekre jegyek korlátozott számban továbbra is kaphatók a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon.

(Nyitókép és forrás: Budapest 2023 Zrt.)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top