Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar kézilabda-válogatott (hivatalos) / MKSZ/Kovács Anikó

Magabiztos győzelem Szaúd-Arábia ellen

Fotó: Facebook (Magyar kézilabda-válogatott (hivatalos) / MKSZ/Kovács Anikó

Fölényes győzelmet aratott a magyar férfi kézilabda-válogatott Szaúd-Arábia nemzeti együttese felett a franciaországi világbajnokság C csoportjának negyedik fordulójában, Rouenban.

A szokatlanul korán, 14 órakor kezdődött mérkőzésen először Gulyás Péter talált be Manaf al-Szaid hálójába. A 40 éves, 137 kilós, civilben tűzoltóként dolgozó kapus – aki a torna után visszavonul – később sem tudta védeni a magyar lövéseket, pedig ő a mezőny egyik legtapasztaltabb tagja, hiszen ez a hetedik világbajnoksága.

A magyarok egy ideig tartották a percenkénti egygólos átlagot, de 7-1 után csaknem négy percig nem találtak be. A csoportkörben még nyeretlen közel-keleti együttes ezt még nem tudta kihasználni, később viszont a támadásban elkövetett magyar hibák miatt csökkent a különbség (8-5). A szaúdiak kapust cseréltek, ami jó döntésnek bizonyult, mivel Mohammad al-Szalem eleinte a lövések több mint felét megfogta.

Javier Sabaté szövetségi kapitány együttesének védekezése a folytatásban sokkal hatékonyabbá vált, a gyors ellenakciók pedig rendre góllal zárultak, így a szünetre hét gólra nőtt az előny (17-10).

A második félidő elején a szaúdiak kapus nélküli játékkal igyekeztek csökkenteni hátrányukat, de pontatlanok voltak, így Gulyás Péter egy percen belül kétszer is az őrizetlenül hagyott hálóba talált, Ancsin Gábor góljával pedig tízre nőtt a különbség (22-12). Ekkor felszabadultan kézilabdázott a magyar csapat, ami ezen a tornán eddig hiányzott a játékából (26-12).

Később ismét csökkent a tempó, de a fölényes sikert nem fenyegette veszély, sőt a hajrában tovább nőtt a magyarok előnye.

Az ellenfél legeredményesebb játékosa Szadik al-Mosin volt hét góllal. A magyar kapusok közül Mikler Roland 18-ból 8 lövést (44%), Fazekas Nándor pedig húszból hét labdát (35%) hárított.

A két csapatnak ez volt a negyedik mérkőzése egymás ellen, és a mérleg magyar szempontból továbbra is tökéletes, hiszen a korábbi három találkozót is magabiztosan megnyerték.

Javier Sabaté, szövetségi kapitány: „A győzelem a legfontosabb, boldog vagyok a megszerzett két ponttal, ráadásul jól játszottunk. Nem a legerősebb csapat volt az ellenfelünk, de nem kellemes a szaúdiak ellen kézilabdázni. Az volt a tervünk, hogy több pihenőt kapnak azok, akik eddig sok időt töltöttek a pályán. Továbbra sem tudjuk, hogy Nagy László játszhat-e a folytatásban, ezért ma több taktikai variációt kipróbáltunk. Most tartunk egy kis pihenőt, de csütörtökön ismét edzünk, hiszen készülünk az utolsó csoportmérkőzésünkre.”

 

„Nem tudtak mit kezdeni velünk”

Zubai Szabolcs, a magyar férfi kézilabda-válogatott beállója szerint részben azért győztek 13 góllal a franciaországi világbajnokság szerdai játéknapján, mert a szaúdi játékosok nem tudtak mit kezdeni velük.

„Nem európai stílusban játszottak, ráadásul alacsonyak, ez pedig a magas embereink számára kellemetlen volt, de nem nagyon tudtak mit kezdeni velünk” – nyilatkozta a közel-keleti együttes 37-24-es legyőzését követően Zubai.

A MOL-Pick Szeged játékosa húsz percet töltött a pályán, ezúttal nem csak a megszokott posztján kézilabdázott, de mindkét kapura lövése gólt eredményezett. „Néhányan több pihenőt kaptak a mai meccsen, így Juhász Ádám is. Szöllősi Szabolcs mellett én is szerepet kaptam balszélsőként, és a sors úgy hozta, hogy onnan is dobtam egy gólt. Olyan helyzetbe kerültem, hogy még én is el mertem vállalni” – mondta Zubai.

Szöllősi úgy fogalmazott, eddig inkább a védekezésből kellett kivennie a részét, most viszont több lehetőséget kapott támadásban, ezért kevésnek tartja szerdai két gólját. „Kellemetlen stílusú ellenféllel találkoztunk, de felkészültek voltunk, most végre nem éreztem görcsösséget a csapaton. A kiélezett szituációkban lesz majd igazán fontos, hogy a keret minden tagja játékban van” – vélekedett a Tatabánya kézilabdázója.

A mezőny legeredményesebb játékosa, Császár Gábor úgy nyilatkozott, örül, hogy jobb formába lendült. „Szimpatikus csapat ellen léptünk pályára, olyan könnyű győzelmet szerettünk volna aratni, amelyet végül sikerült is. Jó úton haladunk, előreléptünk, készülünk tovább” – tette hozzá a svájci Kadetten Schaffhausen légiósa.

A magyarok az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes németektől pénteken 27-23-ra, az Európa-bajnoki harmadik horvátoktól szombaton 31-28-ra kikaptak, majd Chilét hétfőn 34-29-re legyőzték a roueni C csoportban. Az utolsó ellenfelük Fehéroroszország csapata lesz pénteken 20.45-től.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top