Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meglepetés-győzelem a britek felett

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Remek játékkal, 96-77-re diadalmaskodott a brit csapat felett a magyar férfi kosárlabda-válogatott a hatmeccses Európa-bajnoki selejtezősorozat kecskeméti nyitómeccsén.

A britek 2009-ben szerepeltek összevont csapattal először Eb-n, majd keretüket szigetországi származású NBAjátékosokkal feltöltve egy meccset nyertek a 2012-es londoni olimpián. Tavaly már nem jutottak ki az Eb-re, a kulcsemberek sorra lemondták a válogatottságot, s a jelenlegi keretből csak a 11 NBA-szezont lehúzó, 33 évesen azonban csapat nélkül álló Ben Gordon emelkedik ki.

A magyar nemzeti együttes 1969 óta csak egyszer, 1999-ben vett részt Európa-bajnokságon.

A Messzi István Sportcsarnokban másfél perc után Vojvoda Dávid kezdte meg a pontgyártást, a szolnoki bedobó szerezte a hazaiak első 5 pontját. Hamarosan a Spanyolországban légióskodó Hanga Ádám, valamint a szintén szolnoki Eilingsfeld János és a körmendi Ferencz Csaba is betalált a triplavonalon túlról, 20-14-re alakítva az állást. A második negyedben két brit pontra 13 érkezett válaszul, ám a 14 pontos előny nemsokára hétre olvadt, mivel Daniel Clark kiválóan dolgozott a palánk alatt. A nagyszünetben Vojvoda remek megoldásaival 53-41 állt az eredményjelzőn, Hanga a mezőny legjobbjaként 16 pontnál tartott.

Térfélcsere után maradt a tíz pont körüli különbség, a britek nyolc pontnál nem tudtak közelebb kerülni, Hanga ötödik triplájával pedig a játékrész végére visszaállt a 12 pontos előny (74-62). A zárószakaszban 5 perccel a vége előtt 19 ponttal is vezetett Stojan Ivkovic szövetségi kapitány együttese, az elképesztő formában játszó Hanga átlépte a 30 pontot, a vége pedig a vártnál jóval simább győzelem lett az esélyesebbnek tartott szigetországiak felett.

A magyarok szombaton Luxemburgot fogadják Sopronban.

A 40. Eb-nek Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. A selejtezőből a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett jut ki a tornára.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top