Keresés
Close this search box.
gundel takács gábor lndscp

„A meccs végén megtudtam, hogy a 2. félidő az nem az én hangommal került adásba…” – kulisszatitkok a sportkommentátori székből, Gundel Takács Gábortól

Javában zajlik a labdarúgó-Eb, amitől általában nem csak jó eredményeket és izgalmas meccseket várunk, de legendás helyzeteket és kommentárokat is. A technológia fejlődésének köszönhetően már gyakorlatilag egyetlen pillanatról sem kell lemaradnunk, a MediaMarkt legfrissebb kutatása szerint ugyanakkor a jó képminőség mellett az új generációs televízióktól azt is elvárnánk, hogy valós idejű adatokkal, statisztikákkal szolgáljanak a mérkőzések közben. Éppen úgy – csak talán kevésbé szórakoztató módon – mint ahogyan ezt egy felkészült sportkommentátor teszi, aki számára a technológia néha segítség, néha azonban kihívás. Hazánk egyik legismertebb sportkommentátorát, Gundel Takács Gábort a legemlékezetesebb Eb és vb pillanatairól kérdeztük.

„A 2016-os Eb-n történt, hogy a csoportban a 3. meccsnél, amikor már 2 csoportmeccset játszottak egyszerre, úgy alakult, hogy nekem jutott a Magyarország – Portugáliával egy időben kezdődő Izland – Ausztria mérkőzés. A mérkőzés elején már úgy köszöntem be, hogy „Köszöntöm az ismétlés nézőit”, mert úgy gondoltam, hogy élőben nyilvánvalóan senki nem fogja nézni ezt a meccset, hiszen, ha tehetném, én is inkább a másik közvetítést nézném. Olykor előfordul, hogy egy azonos időben zajló meccs eredménye hatással lehet az éppen mérkőző csapat jövőjére nézve, ezért megesik, hogy rá-rá nézünk egy párhuzamosan futó meccsre. Ugyanakkor úgy voltam vele, hogy OK így jártam, viszont nem igazán lenne szakmai, hogyha én az izlandi meccs közben a magyar mérkőzést nézném. Ezért úgy döntöttem, hogy nem nézem a magyar meccset. Az egyetlen probléma az volt, hogy az alattam ülő kommentátor viszont nézte, és nem tudtam nem látni miközben közvetítettem, ahogy potyogtak a gólok. Az egy rettenetesen nehéz közvetítés volt, mert nagyon észnél kellett lennem. Egyébként jó mérkőzés volt az Izland – Ausztria, akit érdekel, nézze vissza így utólag is! De ott azért nagyon figyelnem kellet rá, hogy mit közvetítek, hiszen 6 gól volt párhuzamosan a magyar meccsen. Nagyon izgalmas volt, nem lehetett nem oda-oda pillantani.

Vagy ott volt például Brazíliában a 2014-es VB-n, a Brazília – Németország elődöntő. Én egy nagyon készülős kommentátor vagyok és ráadásul ott ült mellettem Hegyi Iván, aki szintén egy nagyon felkészült sportújságíró, aki eleve rengeteg mindent tud fejből.  Egy adatra nem készültünk föl, hogy mi volt a brazil labdarúgó válogatott valaha volt legnagyobb különbségű veresége. Valahogy nem tűnt indokoltnak egy foci vb elődöntő előtt utánanézni ennek. De, amikor a németek pikk pakk, még meg sem izzadtak és már 3-0 volt, akkor Iván elképesztő tempóval kezdte keresgélni és nézni az adatokat a laptopon, hogy vajon mi lehetett az, miközben én meg közvetítettem. Azok rettentő izgalmas pillanatok voltak. Az online korszak ilyen szempontból nagyon jó, és a digitális eszközök rendkívül hasznosak tudnak lenni ilyen váratlan helyzetekben.

De olyan is volt például, hogy Eb volt, a Svájc és Ausztria által rendezett 2008-as EB, és az egyik elődöntőt egy Törökország – Németország meccset közvetítettem Bernből. Nagyon jó meccs volt, főleg a 2. félidő, amit én emelkedett hangulatban közvetítettem, és nagyon jó volt és hurrá. A meccs végén azonban megtudtam, hogy a 2. félidő nem az én hangommal került adásba, mert Bécsben volt valami iszonyatos vihar, emiatt a hangom nem jutott el Budapestre, így az egyik kollégám Budapestről közvetítette képernyőről a meccset. Úgyhogy sajnos ilyen is van” – zárta magazinunknak adott gondolatait Gundel Takács Gábor.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top