Fotó: Facebook (EYOF Győr 2017)

152 magyar indul a júliusi EYOF-on

Fotó: Facebook (EYOF Győr 2017)

A győri rendezésű, XIV. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lángja május végén érkezik majd meg Magyarországra, melyet a július 23-i megnyitót megelőzően körbevisznek az országban.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kedden, győri sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a lángot Rómából, az Európai Olimpiai Bizottság központjából hozzák majd Magyarországra május 23-án, s egy hónapos országjárását követően érkezik meg Győrbe.

A 14 és 18 év közötti fiatalok versengésén tíz sportágban összesen 130 versenyszámot rendeznek. Borkai Zsolt tájékoztatása szerint 50 országból 3600 versenyzőt várnak az EYOF-ra, Magyarországot pedig 152 sportoló képviseli, ami rekordnak számít.

A 180 nap múlva kezdődő sportfesztivállal kapcsolatban Borkai kifejtette, hogy az esemény infrastrukturális beruházásai több mint 20 milliárd forint támogatásból valósulnak meg. Közel hétmilliárd forintba kerül az új győri sportkomplexum, amely a határidőre, május végére készül el, s magába foglal többek között egy atlétikai és egy teniszcentrumot, illetve egy többfunkciós tornacsarnokot is. Az egyetemi kampusz területén egy multifunkcionális épületet alakítanak ki, benne új kollégiummal, ami az olimpiai falu része lesz. A kilencmilliárd forintból megvalósuló beruházás szintén tavasz végére készül el. A sportesemények otthona lesz még a már működő Audi Aréna és a városi uszoda is.

Borkai Zsolt azt is megemlítette, hogy a július 30-ig tartó olimpiai fesztivállal szinte egyidőben lesz a vizes világbajnokság és Forma-1-es Magyar Nagydíj Magyarországon. Ezeken a rendezvényeken pedig bebizonyíthatjuk, hogy az ország képes akár egy olimpiát is lebonyolítani 2024-ben – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szervezőknél több mint kétezren jelentkeztek önkéntesnek, a legidősebb közülük egy 84 éves hölgy. Borkai Zsolt kiemelte, hogy a versenyek idejére több tízezer látogatót várnak a városban.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top