Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Az MLSZ elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot

MTI Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot, melynek első együttműködési megállapodását csütörtökön a XVIII. kerületi önkormányzattal írta alá.

A szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a program révén – az igények előzetes felmérésének tükrében – várhatóan minden kerületben épül, vagy újul meg pálya a fővárosban. A tulajdonosoknak mindössze tízszázalékos önrészt kell vállalniuk, továbbá biztosítani a terület előkészítését.

Az MLSZ adatai szerint az 1950-es években 273 futballpálya volt Budapesten, de ez 2011-re alig több mint százra csökkent, pedig a regisztrált játékosok közel egynegyede fővárosi lakos. A program célja, hogy a gyermek és amatőr labdarúgás számára megteremtse a szükséges feltételeket a fővárosban.

„A hitelesített nagypályák mindössze hat százaléka van Budapesten, miközben az igazolt labdarúgó 24 százaléka fővárosi, azaz itt a legkisebb az egy főre jutó pályák száma” – mondta Gundel Takács Gábor, az MLSZ budapesti igazgatóságának társadalmi elnöke, aki hozzátette, a XXI. században, ha a gyerekeknek nincs megfelelő sportolási lehetősége, könnyedén találnak más elfoglaltságot.

A program első lépéseként Pestszentlőrincen és Pestszentimrén három pálya újul meg, a közeljövőben pedig újabb megállapodások aláírása valószínűsíthető a kerületek önkormányzataival.

„Ünnepi pillanat a mostani, mert hosszas előkészületek után végre elindul a program, amely hatalmas hiánypótlás, mivel több ezer gyermek és amatőr sportolását tudják majd biztosítani” – mondta Studniczky Ferenc, a program intéző bizottságának vezetője.

A XVIII. kerületben a Vilmos Endre Sportcentrumban az élőfüves pályát felújítják, illetve egy műfüveset hoznak létre világítással, a Gergely utcai – jelenleg használaton kívüli – sportpályán megújul az élőfüves nagypálya és négy öltözővel bővül, míg a Deák Ferenc Bamba Sportcentrumban szintén öltözőket építenek.

„Végre visszakapja régi fényét a pálya. Büszke vagyok rá, hogy ismét gyerekricsajtól lesz hangos a sporttelep” – mondta Ughy Attila polgármester a Vilmos Endre Sportcentrumban, ahol saját bevallása szerint maga is focizott gyerekként.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint nagyjából 150 millió forinttal járul hozzá a három sporttelepen végbemenő munkálatokhoz, de szükség is van az új pályákra, mert a kerületben hat amatőr egyesület működik.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top