Keresés
Close this search box.
Kép forrása: Getty Images (a PUSKAS.COM Kft. engedélyével)

Kiszínezett, digitálisan felújított változatban nézhetjük meg a legendás 6:3 góljait

Kép forrása: Getty Images (a PUSKAS.COM Kft. engedélyével)

Unokákat és nagyapákat ültet a képernyők elé a Magyar Telekom, hogy végre együtt is megnézhessék az Aranycsapat londoni győzelmét, a magyar futballtörténelem egyik legnagyobb diadalmenetét. A nemzeti labdarúgó-válogatott csúcsteljesítményéről készült kópia digitálisan felújított verziójának premierje a mérkőzés 67. évfordulója alkalmából, november 25-én lesz a Super TV2-n.

A magyar-, de a világfutballnak is messze kiemelkedő mérföldköve 1953. november 25-e, amikor a hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatott felett először aratott győzelmet egy kontinensről érkezett csapat a Wembley stadionban. A szigetországban katasztrófaként aposztrofált vereséget a legendás magyar Aranycsapat mérte az egyes számú futballnemzetre: a gyors, könnyed és látványos focit játszó, győztes mentalitású magyarok az első félidőben négy, a másodikban további két gólt lőttek az angol nemzeti tizenegynek.

A mérkőzést akkoriban rádión követhették élőben a magyar sportkedvelők, mivel a hazai televíziózás elindulására egészen pontosan még 55 napot várni kellett. A kor technológiai feltételei nem tették lehetővé, hogy a helyszínről élőben közvetítő BBC filmre rögzítse az adást, ezért egy televízió képernyőjére irányított kamerával „vették fel” a két félidőt.

A Magyar Telekom most nem csak elhozta a BBC által filmre rögzített mérkőzést, hanem a digitális technológia vívmányait felhasználva fel is újította hiszen az nem pusztán egy emlékezetes meccs, hanem nemzeti örökség és büszkeség egy része. A cél az, hogy a digitális világ ezen keresztül is közelebb hozza egymáshoz az időseket és fiatalokat, közös élménnyé emelve a legendás mérkőzést. A filmben a magyar gólokat színesben láthatjuk majd, mert a digitális felújítás során ezeket a filmrészleteket ki is színezi a Telekom.

„A digitális világ tele van fantasztikus lehetőségekkel, melyek karnyújtásnyira vannak tőlünk, csak észre kell vennünk őket, megragadni és kihozni belőlük a legtöbbet. A Telekom mindig élen járt ezeknek a digitális tüneményeknek a felkutatásában és bemutatásában, ahogy tettük ezt korábban a mentődrón flottával, vagy a digitális misével is. Ezekkel inspirálni akarjuk az embereket, hogy a saját sikereik érdekében mindenki megtalálja a legjobb digitális megoldásait. A 6:3 felújítása, a gólok kiszínezése tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba, a Telekom azt vállalta, hogy megment egy nemzeti értéket, méltó helyre emeli azt, megmutatjuk a fiatalabbaknak is, hogy mitől vált ez legendává. Abban bízunk, hogy a meccsen keresztül a digitális világ közelebb húzza egymáshoz a sportrajongókat, az időseket a fiatalokkal, szorosabbra fűzi a családi kapcsolatokat.” – jelentette be Szabó Béla, a Telekom márka– és kereskedelmi kommunikációért felelős igazgatója.

„Ma talán már nehéz elképzelni azt, ahogy Puskásért, Kocsisért vagy az apámért, általában az Aranycsapatért rajongott a világ. Olyan első számú példaképek és sztárok voltak ők akkor, ami ma Messi vagy Cristiano Ronaldo népszerűségéhez mérhető” – mondta a sajtóeseményen Bozsik Péter labdarúgó, magyar bajnok edző, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bozsik József fia. A sportszakember szerint a digitálisan felújított film a mai generációkhoz is elérhető közelségbe hozza azt az érzést, hitet, hogy mi, magyarok világraszóló eredményekre is képesek lehetünk.

A mérkőzés digitális felújítását és a gólok kiszínezését a budapesti Melon FX végezte: a stúdió munkatársai 3 hónapon át dolgoznak a BBC-től érkezett 67 éves kópia restaurálásán.

A november 25-i Super TV2-es premiert követően a legendás 6:3 digitalizált változata három hónapig elérhető lesz a Telekom Videotékában is.

Bodócsi Erika, a TV2 Csoport tartalomterjesztési igazgatója elmondta: „A sport kiemelt a TV2 Csoport számára, hiszen van két sportcsatornánk, ahol jelentős futball-bajnokságokat közvetítünk és a főcsatornán is az egyik legsikeresebb brandünk, az Exatlon Hungary sport-reality. Az Exatlon nézettségi eredményei is mutatják, hogy a sport mennyire alkalmas a családon belüli generációk összehozására, ez tipikusan az a tévéműsor, ami a fiatalokat is leülteti a készülék elé. Így érthető módon azonnal csatlakoztunk a Telekom kezdeményezéséhez stratégiai partnerként, mert ez is egy olyan esemény, ami az egész család számára élményt nyújthat. A digitalizált mérkőzést a SuperTV2-n november 25-én este 18 órai kezdéssel vetítjük Matuz Krisztián kommentálásában, stúdiós felvezetéssel, félidei és lefújás utáni értékeléssel; a műsorvezető Baumstark Tibor lesz.”

 

Videó forrása: BBC via Getty Images / a PUSKAS.COM Kft. engedélyével

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top