Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Gábor Miklós Szőke - Szőke Timi)

Magyar képzőművésznek szavazott bizalmat a legendás futballcsapat

Fotó: Facebook (Gábor Miklós Szőke - Szőke Timi)

Egy magyar képzőművész, Szőke Gábor Miklós tervezte és építi meg az amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Atlanta Falcons új stadionja előtt álló szobrot, amely egy sólymot ábrázol. A munkálatok március elején kezdődnek, s egészen május végéig tartanak.

A 13 méter magas és 21 méter széles műalkotás az idei Super Bowl-on drámai körülmények között vereséget szenvedett Atlanta új otthona, az 1,6 milliárd dollárból (468,3 milliárd forint) épülő Mercedes-Benz Stadion előtt áll majd. Ebben az arénában rendezik a 2019-es Super Bowlt, az NFL döntőjét.

„Március 3-ra ér ki Atlantába a négy nagy konténer, amelybe becsomagoltuk a szobor darabjait. Akkorra utazunk ki mi is a csapatommal, hogy megkezdjük a két, két és fél hónapos összeszerelési munkát” – árulta el az MTI érdeklődésére Szőke Gábor Miklós.

A több ezer különböző lézervágott rozsdamentes acélelemből álló műalkotáson csak magyar szakemberek dolgoznak, mintegy 150-en. A sólyom karmai között egy bronz amerikaifutball labda lesz látható, az egész szobor pedig egy ötlépcsős beton emelvényen nyugszik majd.

„A szobor súlyát nagyon körültekintően kellett megterveznünk, hiszen egy födémen fog állni, nem a földön, így nem léphettük túl az előre meghatározott 40 tonnás limitet” – mondta ennek kapcsán a képzőművész.

Szőke Gábor hozzátette, 2015 nyarán, számos nemzetközi sztárszobrász tervei közül esett a Falcons tulajdonosa, Arthur Blank választása az ő munkájára. Ezt követően kezdődhetett az előkészítés és a megvalósítás.

„Ugyan két éve szinte folyamatosan ezen a projekten dolgozunk a stábommal, de a munka java még csak most jön. Komoly logisztikai és szervezési feladatot igényel a teljes stáb kiutaztatása még akkor is, ha nem egyszerre lesz kint mindenki. Mindig azt a munkát élvezem a legjobban, amivel épp foglalkoznom, ez most sincs másként. Ezúttal a léptékekkel, a projekt nagyságával volt a legtöbb nehézségünk, de remélem, az avatási ünnepségre minden a helyére kerül” – mondta Szőke Gábor.

A szobor – melynek szállítása is különleges feltételeket igényel, mivel a madár testét alumínium-szálas, vákuumfóliás csomagolással kell védeni a tenger párás-sós levegőjétől – a tervek szerint külön avatóünnepséget kap Atlantában, várhatóan néhány héttel az aréna június végi átadása előtt.

Szőke Gábor Miklós – számos más műalkotás mellett – tervezte a Groupama Aréna előtt álló Fradi-sast.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top